X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

6 tipuri de spatii umede in care putem folosi piatra naturala

publicat in: Piatra naturala // pe 10.09.2018

Intr-un proiect de constructie exista multe spatii umede, pentru a construi in aceste zone trebuie sa tinem cont de conditiile specifice. In proiectele de resedinte private spatiile umede sunt: baia, bucataria, terasa (balconul), piscina, subsolul (garaj, crama, depozit etc), iar in proiectele de constructii publice se intalnesc grupuri sanitare, bucatarii, spatii de productie, sali de evenimente, stranduri, piscine, bai comune, terase, subsoluri, spatii descoperite. In oricare dintre acestea piatra naturala isi are un loc firesc, datorat sustenabilitatii, valorii economice si frumusetii ei.

Alegerea pietrei naturale ca tip, dimensiuni si finisaj este o provocare in interiorul fiecarui proiect. Practic orice tip de piatra se poate folosi cu rezultate bune in proiectele de constructii in spatii umede, exista insa cerinte specifice care trebuie respectate pentru indeplinirea criteriilor de eficienta, rentabilitate si siguranta. Din enumerarea locurilor in care se foloseste piatra vom putea trage concluziile potrivite asupra cerintelor de indeplinit.

1. Baia privata si grupul sanitar de folosinta comuna - se foloseste piatra naturala in placari orizontale (pardoseli) si verticale (pereti), in executia caditelor de dus si a cazilor de baie. Se fabrica blaturi si lavoare din piatra naturala. Cerintele principale de indeplinit in placarea bailor cu piatra naturala sunt:

  • diminuarea pericolului de alunecare
  • evitarea aparitiei mucegaiului
  • alegerea unor placi care sa nu ingreuneze peste masura suportul de montaj
  • evitarea petelor (corozive si grase)
  • simplificarea activitatii de montaj
  • asigurarea unei intretineri usoare si cu costuri mici
  • reducerea costurilor totale

Necesitatea indeplinirii acestor cerinte determina alegerea tipului de piatra si a finisajului compatibile. In aceasta idee vom alege o piatra mai dura (granit, ardezie) pentru placarile orizontale si una mai delicata (marmura, travertin) pentru cele verticale. In grupurile sanitare comune cu trafic mediu si mare si cu compozitie eterogena a personalului vom alege placi cu grosime mai mare (2 cm). Vom prefera finisajele mate, antichizate, periate. Acestea reduc pericolul de alunecare pentru pardoseli. Pentru placarile verticale se poate folosi orice fel de finisaj, inclusiv piatra lustruita. Placile vor fi mai subtiri pentru a nu ingreuna suplimentar peretele, mai ales daca acesta este din rigips. Pentru executia caditelor de dus si a cazilor de baie se poate folosi orice tip de piatra, finisajul  recomandat fiind cel mat ori antichizat. Pentru constructia lavoarelor sunt recomandate marmura si travertinul  cu finisaj lucios, mai usor de intretinut iar blatul se poate construi din  piatra cu rezistenta buna la pete cum ar fi granitul si ardezia. Impotriva aparitiei mucegaiului si pentru asigurarea unei durate de viata extinse vom avea grija sa folosim cele mai bune materiale de montaj (chit, adezivi) si solutiile potrivite de tratat piatra. Evident ca in proiect putem folosi ce piatra ne place insa va trebui sa o tratam cu solutii adecvate care sa o protejeze si sa-i conserva calitatile.

2. Bucataria privata si cea de restaurant – piatra naturala se utilizeaza pentru placari orizontale si verticale, precum si in constructia de blaturi si contrablaturi. Se mai foloseste ca piatra de gatit (pe ea se prepara mancarea). Cerintele in placarea cu piatra naturala sunt similare cu cele pentru baie cu precizarea ca pericolul  aparitiei petelor grase este mare si ca atare si cel al  alunecarii. Pardoselile din granit si ardezie mate sunt potrivite. Pentru blaturile de lucru trebuie evitat pericolul zgarieturilor si al petelor corozive. Recomandam blaturile din granit lustruit, groase de 2 cm. Alegerea pietrei pentru contrablat oscileaza intre latura estetica si cea functionala. Precizam ca piatra pentru gatit nu se trateaza.

3. Spatii de productie (ateliere, fabrici), spatii pentru organizarea de evenimente, avand un nivel de umiditate sporit – se foloseste piatra naturala pentru pardoseli, pereti, mobilier si amenajari din piatra. Se alege piatra naturala in functie de conditiile specifice.

4. Spatii exterioare – piatra naturala se foloseste pentru constructia de socluri, garduri, pavaje, terase descoperite. In functie de datele concrete de proiect se aleg granit, ardezie, marmura, travertin, pentru placari de socluri si constructie de garduri iar pentru pavaje se recomanda analiza traficului (pietonal sau auto). Tot pentru pavaje se pot folosi piatra cubica sau cea poligonala (decorativa).

5. Subsolurile – cerintele se stabilesc in functie de utilizarea spatiului. In cazul garajelor pericolul petelor grase este accentuat iar pentru crame creste pericolul petelor corozive.

6. Stranduri, piscine – piatra de placat interioara este de regula de tip mozaic si necesita tratament. Pentru placari exterioare se poate folosi orice tip de piatra cu tratament adecvat pentru protectie la patrunderea apei.

Fiecare proiect necesita o analiza detaliata pentru luarea unei decizii si alegerea care urmeaza e doar o etapa in drumul  edificarii constructiei. PIATRAONLINE va sustine aceasta decizie cu informatii detaliate pentru fiecare situatie in parte.  Urmareste serialul nostru PIATRA NATURALA  IN  SPATII UMEDE.

6 tipuri de spatii umede in care putem folosi piatra naturala
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii