X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Amenajarea cramei - 5 idei practice pentru o amenajare corecta

publicat in: Piatra naturala // pe 15.04.2019

Amenajare crama cu piatra naturala

Potrivit specialistilor oenologi, crama este o constructie la nivelul solului, amplasata de obicei in/langa vie, care permite prelucrarea strugurilor, prepararea vinurilor si pastrarea lor pe o durata scurta de timp (cel mult pana la noua recolta). Mai este cunoscuta si crama-pivnita, destinata nu doar vinificatiei primare ci si maturarii, invechirii si imbutelierii vinului. Datorita acestor ultime functii ale cramei, in practica, s-a ajuns ca aceasta sa fie considerata si recunoscuta drept un loc de depozitare si chiar de valorificare a vinurilor, partea de vinificatie primara ramanand oarecum in umbra. 
In articolul prezent voi incerca sa recomand cateva idei de amenajare pentru crama ca depozit de vinuri.

foto: fusionstone.ca

 Crama vazuta ca depozit pentru vinuri are nevoie de conditii de functionare bine determinate. Acestea urmeaza cerintele tehnologiei de fabricatie si pastrare a vinului si se refera la:

• temperatura de pastrare – aceasta are acceptata o plaja destul de larga insa cea mai potrivita temperature se considera a fi gama 10 - 12° C. De asemenea se evita fluctuatiile de temperatura. 

• nivelul de umiditate – se accepta in gama 50 – 80 %

• amplasarea sticlelor – la orizontala, astfel incat dopul sa fie mereu umed in interiorul sticlei. Daca recipientele sunt mai mari acestea trebuie sa fie mereu pline pentru a nu lasa aerul sa oxideze vinul. 

• iluminarea spatiului – este controlata, vinul este sensibil la lumina, de aceea se foloseste un anumit tip de iluminare, cat mai putin timp. Altfel vinul este depozitat la intuneric. 

• mobilitate – recipientele nu se misca de pe pozitii si de asemenea vinul. In consecinta se evita regimul de vibratii. 
Urmare a acestor cerinte imperative pentru conservarea proprietatilor vinului, ideile de amenajare sunt indeobste tehnice. Iata cateva:

1. Hidroizolatia beciului in care se afla amplasata crama
Pentru etansarea beciului in care se afla crama se folosesc hidroizolatii profesionale, flexibile, precum si seturi de hidroizolatie, formate din benzi si coltare. Etansarea cramei are efect asupra controlului umiditatii. Hidroizolatia se aplica inainte de placarea pardoselii sau a peretilor si are si rolul de a impiedica formarea si dezvoltarea mucegaiului. Pastrarea unor conditii de temperatura si umiditate atrage dupa sine necesitatea unei cai de acces care sa nu afecteze parametrii din crama. Cum de geamuri nu se pune problema, crama fiind amplasata la subsol, ramane ca usa de acces trebuie izolata corespunzator si construita astfel incat sa nu permita transferul de caldura cu exteriorul. 

2. Placarea pardoselii in spatii umede 
Una dintre formele de placare potrivita cramelor este placarea cu piatra naturala. Aceasta are avantajele durabilitatii si rezistentei la solicitari mecanice, plus ca rezista la greutatile puse deasupra ei (mobilier, butoaie, rafturi etc). Totodata piatra naturala  are un aspect deosebit si este usor de intretinut. Trebuie mentionate si constanta parametrilor in timp precum si rezistenta la factorii de mediu tipici. Pentru pardoseli de subsol in spatii umede se recomanda granit, ardezie, marmura sau travertin (varietatile cu absobtia de apa redusa), cu finisaj polisat pentru o intretinere mai usoara (in crama se circula putin si pericolul de alunecare este diminuat). 
Alte solutii pentru pardoseala sunt: placarile ceramice (gresie), pluta si lemnul (ambele elemente naturale). 

3. Placarea peretilor cu piatra naturala 
Ca si pardoseala peretii pot fi placati cu piatra naturala, avantajele fiind rezistenta in timp si estetica superioare. Piatra naturala practic nu se deterioreaza si nu-si schimba proprietatile. Placarea integrala cu piatra naturala asigura incintei cele mai bune conditii pentru pastrarea vinului si confera cramei un stil. Alternative bune pentru placari perete sunt placile ceramice sau caramida aparenta. Intr-o crama din beton peretii se pot tencui cu tencuiala decorativa si aspectul va fi potrivit destinatiei.

foto: eu.app.com

4. Utilizarea lemnului si mochetei in crama
Lemnul in crama ofera o vibratie placuta si rezista bine daca nu este umezeala. Altfel trebuie tratat. Mocheta poate si ea rezista insa tot in conditii de umiditate scazuta. Cum umiditatea este un factor important (si controlat) in crama, folosirea mochetei ca si a altor textile este nerecomandata.  

5. Mobilierul din crama
Mobilierul din crama se reduce la suportii pentru recipientele de vin si mobilierul adiacent. Acestea este recomandabil sa fie executate din MDF care rezista mai bine la umiditate. Daca crama este folosita si ca punct de desfacere pentru vinuri atunci intreg mobilierul.  


PIATRAONLINE, permanent generator de inspiratie, sustine proiectele de amenajari de subsol cu piatra naturala.
Vino si descopera pavilionul si show-room-ul din Bucuresti, Aleea Teisani 137 A, pentru placari in piatra naturala eficiente si la preturi competitive.

Amenajarea cramei - 5 idei practice pentru o amenajare corecta
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii