X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: General // pe 30.08.2019

Daca arhitectura populara se manifesta pe coordonate neomogene, greu de incadrat in stilurile epocilor, exista totusi o zona, recunoscuta si folosita de intreaga comunitate, in care se manifesta arhitectura clasica, fie ea religioasa ori laica. Aceasta zona este reprezentata atat de asezamintele religioase cat si de constructiile cu larga utilizare pentru comunitate (moara, crama). 
Separat de acestea se intalnesc palatele si conacele boieresti, pe alocuri adevarate avanposturi ale arhitectonicii vest-europene in rasarit. 

1. Biserica – pastratoare de traditie si stil
Stilurile de arhitectura isi gasesc in asezarile religioase custodele ideal. Biserica preia si duce mai departe ceea ce laicul, in graba lui de adaptare la nou, uita sau ignora. Din Transilvania secolului 13 ne vin bisericile din Streisangeorgiu si Densus, construite in cel mai curat stil romanic. ( structura masiva, cu peretii grosi, cu arcuri curbe).  Manastirea Cisterciana de la Carta precum si bisericile-cetati din sudul Transilvaniei (sec 13-15) ne aduc in fata ochilor stilul gotic (arce frante, lumina ca element arhitectural, bolti pe nervuri). In acelasi timp, trecand muntii, regasim stilul bizantin (plan nou al bisericii, pictura interioara, basilica cu cupola) in bisericile din Moldova si Tara Romaneasca (reprezentativa manastirea Curtea de Arges) . Din Maramures vine un stil atipic al bisericilor, acestea nu au fundatie ingropata si se ridica mult deasupra pamantului (biserica de lemn din Sapanta-Peri, considerata cea mai inalta din lume).

sursa foto:  wikipedia.org

2. Arhitectura religioasa proprie
Desi la inceputuri arhitectura religioasa nu are un stil propriu acesta se cristalizeaza totusi in timp promitand caracteristici distincte in functie de regiuni. In Moldova se defineste stilul moldovenesc, cu elemente originale plecate din vremea lui Stefan cel Mare, intre care gropnita (mormantul ctitorilor) si fatadele intens colorate (manastirea Voronet), urmate ulterior de picturi si sculpturi exterioare (manastirile Humor, Moldovita, Sucevita). Un accent inca si mai mare se pune pe amenajarea exterioarelor mai tarziu (biserica Trei Ierarhi din Iasi). In acelasi timp, in tara Romaneasca se defineste stilul muntenesc, cu biserici mici, cu cate o turla si avand un exterior simplu (manastirea Cozia). Si mai reprezentativ este stilul brancovenesc care ofera planul treflat si coloane ornamentate in pridvor. Apar turnul clopotnitei si portalul sculptat la usi si ferestre (manastirile Hurezi, Sinaia, Antim, biserica Stavropoleos). 

sursa foto: eualegromania.ro
  
3. Arhitectura laica 
Cu un inceput timid, insa timpuriu ( “Farul genovez” din Constanta are temelia construita in jurul anului 1300) arhitectura laica se afirma mai intai in curtile domnesti si in palatele boierilor, fara a apartine unui stil arhitectonic bine definit. Transilvania, unde se manifesta din plin influentele Apusului,  este cea mai “bogata” in stiluri.  Stilul romanic apare in special in cetatile Transilvaniei (Feldioara) dar si la Deva. Stilul gotic se regaseste in constructia castelului Bran, a castelului Huniazilor (Banat) sau a cetatii Sighisoarei. Stilul baroc are reprezentanti importanti in palatul Bruckental din Sibiu, unele case din Turda, cetatea din Alba-Iulia. In Moldova caracteristica este dezvoltarea arhitecturii in domeniul constructiei de biserici. In Tara Romaneasca se manifesta cu precadere stilul bizantin (curtile domnesti din Campulung si Curtea de Arges, cetatea Poenari, ridicata din piatra in loc de lemn cum era obiceiul epocii). Stilul brancovenesc, aparut pe timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1678-1725) in Tara Romaneasca si devenit apoi, incepand cu secolul al XVlll-lea, stil national, este considerat primul stil romanesc si reprezinta contributia noastra la dezvoltarea stilului renascentist.  Palatul Mogosoaia si cel din Potlogi sunt reprezentative. 

4. Stilul constructiilor la sate
Elementele principale si purtatoare de stil la sate sunt biserica si conacul boieresc. Celelalte cladiri, importante pentru intreaga comunitate (moara, crama), sunt fie constructii care nu se incadreaza in mod precis intr-un stil anume, fiind supuse mai multor influente,fie pastreaza stilul conacului ridicat de boierul locului. Totodata tehnologia la moda in acea perioada a influentat constructiile mai mult decat stilurile arhitecturale, de multe ori cladirea ridicata fiind tributara nu unui stil anume ci unei functionalitati. Astfel morile de vant dobrogene, o zona de ses in care vanturile se manifesta constant, sunt construite in jurul unui pivot central, astfel incat acestea sa se poata invarti dupa vant. Necesitatea aparitiei pravaliilor creeaza modificari in casele taranesti clasice. Parterul casei se transforma in pravalie, la acesta se mai adauga o camera folosita ca depozit, proprietarul si familia ajung sa locuiasca la etaj, de aici marirea numarului de case cu doua niveluri.  Odata cu marirea caselor rolul mesterilor porpulari creste, decoratiunile executate de acestia dand nota personala fiecarei case. 

sursa foto: zigzagprinromania.com

Obligate de necesitati economice si de constrangeri ori optimizari tehnologice, cladirile de uz public de la sate sau cele destinate negotului rural, nu sunt ridicate dupa un stil anume. Ele sunt insa decorate de mesterii locali, timp de secole, devenind, in ciuda timpului si a vremurilor, elemente traditionale care, alaturi de alte forme de arta populara, transmit posteritatii componentele artistice specifice satului, asa cum erau ele odinioara  (culele oltenesti, portile transilvane, ceramica de Corund si de Hurezi, ouale pictate bucovinene) 
 

Arhitectura clasica la tara
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii