X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Istoria cladirilor din travertin

publicat in: Blog // pe 06.05.2014

Travertinul este un calcar sedimentar format atunci cand izvoarele calde de primavara se infiltreaza printre mineralele carbonate. Pe masura ce apa bogata in minerale si dioxid de carbon spala formatiunile de calcar, apa se infiltreaza in piatra, formand porii si « cicatrizand » piatra. Schimbarile de temperatura elibereaza dioxidul de carbon din apa in aer, lasand goluri de minerale care atrag  muschi, alge pe masura ce recristalizarea are loc, intensificand culorile si caracterul pietrei naturale. Piatra naturala este poroasa si plina de mici cavitati.


Originea Travertinului
Cele mai mari depozite de travertin din lume se gasesc in apropiere de Tivoli, Italia. Numele pietrei traduce in original numele orasului Tivoli, Tibur care inseamna »piatra Tibur ». De-a lungul secolelor, numele a evoluat la travertin. Zona Tivoli ramane si astazi una dintre cele mai mari zone de furnizare a travertinului din lume. Izvoarele din jurul orasului Tivoli, incalzite de activitatea vulcanica asociata de  apropierea de Muntele Etna, asigura mediul perfect pentru formarea travertinului. Marcus Vitruvius Pollio este primul care a inregistrat proprietatile si caracteristicile travertinului in detaliu. Vitrivius a trait de la 75 I.H. pana undeva dupa 15 I.H., in timpul domniei lui Iulius Cezar.


Constructiile de travertin in Istoria Antica
Travertinul a fost folosit in multe cladiri si constructii renumite de-a lungul istoriei. Deoarece travertinul apare in jurul lacurilor, vailor si alte surse de apa naturala, este un material de constructie  comun datand de la inceputul inregistrarii istoriei. Travertinul a fost folosit in constructiile de piatra inca din prima Dinastie din Egipt in 3200 I.H.
Orasul turc Hierapolis care inseamna « orasul sacru » a fost intemeiat de zeul Apollo conform legendei antice. Cronologia indica faptul ca orasul a fost intemeiat de Eumenes II, regele Pergamumului in 197-159 I.H., dar dovezile arheologice sugereaza ca Hierapolis a fost instalat de catre regii Seleucid in secolul patru I.H. Hierapolis statea in zona Pamukkale, inconjurata de izvoare calde. Constructiile antice au folosit exclusiv acest material si astazi puteti vizita ruinele teatrului Herapolis, un amfiteatru bine conservat construit in jurul anului 200 I.H. cu scene frumos decorate  si cu aproximativ 30 de randuri de scaune inca intacte.
Etruscanii au folosit travertinul pentru a construi un zid in jurul orasului Perugia in secolul trei I.H. si mai tarziu pentru morminte, constructii de biserici si apeductul orasului.
Zona cunoscuta ca municipalitatea Vysne Ruzbachy in Slovacia a fost stabilita in timpul perioadei Paleolitice. Constructii timpurii in care s-a folosit travertinul de la o mina din apropiere au furnizat dovezi arheologice necesare pentru datare. Nu in mod surprinzator, zona Vysne Ruzbachy este renumita pentru apele terapeutice ale izvoarelor sale calde.
Cea mai mare cladire cunoscuta, realizata integral din travertin este Coloseumul din Roma, de catre Imparatul Vespasian pentru a onora grandoarea Imperiului Roman.
Extravaganta Bazilica Sacre Cœur din Paris a fost construita din piatra Chateau-Landon, o varietate de travertin care se decoloreaza de-a lungul timpului catre un alb stralucitor. Prima data  conceputa in 1870, biserica a fost finalizata in 1914 cu un cost de 40 milioane de franci. Designul triplei cupole Romano-Bizantine, tavanurile magnifice, inalte si lucrarile complicate din mozaic au facut ca Bazilica Sacre Cœur  sa fie una din primele destinatii turistice din Paris.


Utilizarea moderna a Travertinului
Travertinul este si astazi folosit ca un material de constructie comun, desi metodele de constructie s-au schimbat de la constructiile timpurii din blocuri solide. Astazi travertinul este adesea reprezentat de pereti placati cu placi slefuite si pardoseli, de asemenea este folosit pentru fatade.
O exceptie moderna la aceasta practica de constructie poate fi vazuta la Getty Center in Los Angeles, California. Cladirea remarcabil de frumoasa este construita din 1.2 milioane metri patrati de travertin importat din Bagni di Tivoli. Arhitectul Richard Meier a proiectat o combinatie de elemente din piatra naturala, slefuite, pentru a creea o structura organica care suplimenteaza mediul natural in timp ce reflecta conceptele istorice ale cladirii.
108, Willis Tower cunoscut in trecut ca Sears Tour a fost cea mai inalta cladire din lume atunci cand a fost construita in 1974 surclasand chiar si World Trade Center. Vestibulul este infrumusetat de pardosela din granit slefuit si pereti de travertin. O alta cladire renumita cu pereti din travertin este UCLA Medical Center proiectat de arhitectul Welton Becket care a folosit travertinul in aproape toate proiectele sale de design.
Travertinul este un material de constructie select datand inca din timpurile in care omul primitiv a taiat blocuri de piatra folosind unelte rudimentare si forta bruta. Frumusetea naturala a pietrei de travertin continua sa atraga designerii si arhitectii din toata lumea. Astazi, travertinul este disponibil pentru cei interesati de infrumusetarea casei sau biroului cu pardoseala eleganta, atemporala.

Istoria cladirilor din travertin
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:
 

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii