X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Bookmatch - Tehnica prin care geologia intalneste geometria

publicat in: General // pe 15.04.2019

Probabil ca va asteptati ca acest articol sa fie despre marmura, dar acum vom vorbi despre „marble rye”, tipul de paine-delicatesa si mediul perfect pentru un sandwich cu felii de salam si rucola. Pentru un sandwich, aveti nevoie de 2 felii de paine, puse pe farfurie una langa cealalta, similar cu paginile unei carti. 

foto: lookboxliving.com.sg

Acelasi concept (din care se extrage felia de salam) se aplica si in cazul lastrelor de marmura. Daca 2 lastre alaturate debitate din acelasi bloc se pozitioneaza una langa alta, vom avea 2 modele identice, fiecare fiind imaginea in oglinda a celuilalt. Aceste 2 lastre gemene se pot aranja de-a lungul unei axe, pentru un efect uimitor de tip caleidoscop. Lastrele montate bookmatch pot uneori sa semene cu fluturi, cu testele Rorschach sau cu alte forme fanteziste. Lastrele bookmatch reprezinta unul din cele mai impresionante moduri de a folosi piatra naturala in proiectele de amenajari. 

Cele mai bune locatii pentru bookmatch
Lastrele bookmatch sunt un punct de atractie. Pentru maximizarea efectului, se recomanda utilizarea acestor piese intr-un spatiu vast, ca de exemplu o insula de bucatarie, masa din sala de sedinte, un perete sau un dus supradimensionat. Daca aveti de placat un spatiu larg, tehnica bookmatch e o metoda utila prin care va asigurati de continuitatea proiectului. 

foto: naridallas.org

Nu este o idee prea buna sa inghesuiti un model bookmatch intr-o suprafata intrerupta de colturi, decupaje si electrocasnice. Cu cat cheltuiti mai mult, cu atat impactul va fi mai mare. Astfel, un model bookmatch nu se limiteaza la lastre intregi, existand si variante cu bucati mai mici de modele bookmatch folosite pentru pardoseala sau contrablat. 

foto: foromarblecompany.com

Variatiuni pe tema bookmatch
Daca modelul bookmatch cu 2 lastre nu va multumeste din punct de vedere design, puteti folosi tehnica diamond matching (quad matching), cu 4 bucati de piatra, denumit astfel deoarece seamana cu un diamant. 

foto: graniteimports.net

Astfel, piese care alcatuiesc modelul bookmatch nici nu trebuie sa fie in acelasi plan. De exemplu, o lastra verticala de pe un zid poate sa formeze bookmatch cu o lastra de pe un blat sau cu pardoseala din jurul cazii de baie. Astfel, veti crea un efect captivant, ca si cum ati fi in interiorul unui bloc imens de piatra. 

Alta variatiune pe aceasta tema se numeste vein-matching (sau slip-matching) in care elementele de indentitate vizuale ale lastrelor sunt asezate astfel incat sa formeze un model continuu. Vein-matching apare de obicei in proiectele de tip „waterfall”, in care un blat este asociat unui panou vertical de piatra care tine de la blat pana la podea, sau de la blat pana la contrablat. Pentru aceste situatii, vein match este de preferat unui bookmatch. 

Aspecte de luat in calcul pentru selectia lastrelor
In cariera se extrag blocuri mari de piatra, care sunt apoi expediate in ateliere pentru procesare. In aceasta etapa, blocurile masive de piatra se debiteaza sub forma de lastre. Atunci cand lastrele sunt polisate pe aceeasi parte, se numeste „polisare secventiala” iar aceste lastre se numeroteaza de pentru a avea posibilitatea de a cumpara lastre alaturate, in cazul in care doriti. 

Pentru o potrivire perfecta, suprafetele a doua lastre alaturate se vor procesa astfel incat suprafele care formeaza „bookmatch” sa fie polisate. Aceasta operatiune se efectueaza de obicei la momentul debitarii lastrelor din blocul de piatra si nu in atelierul producatorului. In unele situatii, se poate transforma modelul de lastre secvential in model bookmatch, prin polisarea partii din spate a lastrelor. Cu toate astea, veti avea mai putina bataie de cap, daca lastrele se prelucreaza de la inceput pentru bookmatch. 

Lastrele bookmatch se obtin prin polisarea a doua lastre alaturate
Stiind ca placile de tip bookmatch se debiteaza in atelier, va trebui sa aveti in vedere timpul de executie. Planificati-va din timp toate operatiunile si aveti rabdare – asteptarea o sa merite. 

foto: ckstones.com

Bugetul proiectelor de tip bookmatch este peste cel al proiectelor standard, deoarece aici folositi 2 lastre, chiar daca zona de placare nu este foarte extinsa. Iar in cazul in care una din lastre se sparge din diverse motive, proiectul este compromis pentru ca acea lastra nu poate fi inlocuita. La costul total se adauga si o planificare atenta si un proces de fabricatie laborios, care necesita o potrivire perfecta a pieselor. 

Cele 4 margini ale lastrelor vor trebui aliniate. In showroom-uri veti gasi frecvent lastre de tip „bookmatch”, model „carte deschisa”, dar va trebui sa luati in calcul si faptul ca montajul se poate face si de la stanga la dreapta/de sus in jos, in cazul in care va doriti. Fiecare layout produce un model diferit de bookmatch si exista posibilitatea de a face mai multe simulari pentru vizualizarea rezultatelor finale. Imaginile de mai jos au fost create in PowerPoint prin importarea imaginii lastrei, copierea acesteia, crearea apoi a unei imagini in oglinda si combinarea modelor pentru un design diferite. Pentru clientii care prefera o experienta la prima mana, puteti printa imagini de lastre si apoi sa incercati diferite aranjamente. (Atentie: indiferent de metoda, este un proces captivant!)

Aceste imagini au fost aranjate pentru o imagine perfecta in oglinda, mai greu de obtinut in realitate, din cauza unicitatii fiecarei lastre de piatra naturala. Chiar si pentru lastrele alaturate, modele pot varia usor pe distante scurte, in functie de natura modelului si de directia venaturii. De aceea, va trebui sa aveti in vedere o ne-uniformitate in cazul lastrelor din acelasi bloc de piatra. 

Fiecare pereche de lastre bookmatch se poate aranja in 4 moduri, in functie alinierea marginilor. 
Avand in vedere ca tehnica bookmatch necesita 2 lastre fie amplasate una langa cealalta, marginile vor trebuie sa fie perfecte. Toate imperfectiunile eliminate de pe o lastra se vor elimina si de pe cealalta.     

Modele: cel bun, cel rau si....
Culorile naturale si modele pietrei naturale vor fi potentate in cadrul unui montaj bookmatch. Este nevoie de mai multa miscare pentru a crea un efect vizual interesant, dar o piatra foarte incarcata poate duce la aglomerarea spatiului. Pietrele de nuante deschise, cum ar fi marmura, pot crea un efect interesant, care sa nu fie foarte iritant. Lastrele in culori vii si modelele cu contrast puternic creeaza un efect unic si nu se recomanda persoanelor sensibile. 

Practic, nu puteti evita aparitia imaginilor in pietrele alaturate. Poate veti obtine o floare frumoasa, bufnita, sau chiar un elf malefic, sau, in cel mai rau caz, forma unor parti anatomice. Dar, atunci cand le-ati observat, nu le mai puteti ignora pentru ca veti observa acele detalii de fiecare data cand veti pasi in camera. De aceea va trebui sa examinati cu atentie toate combinatiile posibile, pentru a evita suprizele neplacute.

Tehnica folosita si comunicarea cu producatorul
Una din dezavantajele tehnicii bookmatch este acela ca nu permite erorile de fabricatii/ de montaj. Debitarea si asezarea placilor trebuie sa fie perfecta. Pentru aceasta, trebuie sa aveti o comunicare cu producatorul. Nu presupuneti ca ambele parti inteleg la fel modul de orientare a lastrele si partile care vor fi debitate. Producatorul trebuie sa aiba suficienta experienta in domeniu si sa aveti o viziune comuna a produsului final. 

Pachetul optim de vizualizare si comunicare include fotografii, simulari si un „montaj la rece” al lastrelor inainte de montajul propriu zis. Exista posibilitatea de a importa imaginile lastrelor intr-un soft, iar ulterior puteti decide locatia debitarilor si imbinarilor. Va trebuie sa parcurgeti aceasta etapa impreuna si sa va dati acordul pentru versiunea finala. Niciuna dintre parti nu isi doreste suprize neplacute in ziua montajului, deci aceasta este momentul in care trebuie sa aveti foarte mare grija. 

Bookmatching – tehnica de montaj care pune in valoare cel mai bine piatra naturala
Cel mai interesant lucru la bookmatching este faptul ca preia din modelele geologice si le potenteaza pana la un efect aproape supranatural. Daca sunteti de parere ca nu exista opera de arta care sa rivalizeze cu Mama Natura, atunci bookmatch este ceea ce cautati. Combinand imaginatia cu frumusetea creatiilor naturii veti obtine un rezultat fenomenal.  
 

Bookmatch - Tehnica prin care geologia intalneste geometria
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii