X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Building Information Modelling (BIM) – piatra de temelie in urbanistica

publicat in: Noutati // pe 15.06.2018

Building Information Modelling Concept

Building Information Modelling – piatra de temelie in urbanistica actuala 

Building Information Modelling (BIM) nu este un concept nou, este doar o extensie a vechilor concepte de colaborare intre diversi participanti la executia unui proiect. O interpretare noua a unor modalitati si tehnici de colectare de informatii, folosire si raspandire a acestora intre toti factorii implicati in ridicarea unei constructii, pe intreg lantul de la proprietar la cel care asigura mentenanta. BIM permite si colectarea informatiilor după încheierea proiectului actual astfel incat acestea sa poata fi reintroduse si reutilizate in proiectele viitoare. Practic BIM este o reprezentare digitala a caracteristicilor geometrice si functionale ale unei cladiri care functioneaza ca o resursa de informatie partajabila pentru acel proiect. Scopul BIM este de a oferi informatii coerente despre proiect pe toata durata de viata a cladirii. Utilizatorii BIM nu sunt doar beneficiarii informatiilor ci participa efectiv la crearea si prelucrarea acestora. In fapt toate partile interesate si implicate in proiect pot introduce, extrage, modifica sau schimba date si informatii, in functie de rolul lor.

Aceste activitati aduc certe economii si imbunatatesc eficienta in domenii sensibile ca proiectarea, executia si managementul in constructii. Prin modul in care a fost conceput BIM acopera intreaga gama de compexitate a unui proiect, de la simple desene pana la fise de date adunate in seturi inter-operabile (”interoperable data sets”). Gandita ca un sistem ierarhizat multi-level, formalizarea modului in care se introduce si maturizeaza conceptual BIM pleaca de la nivelul de baza al proiectelor in CAD, executate pe suport de hartie, trecand apoi prin fazele operate in 2-D, apoi in 3-D, cu folosirea de fisiere si culminand cu serviciile BIM continand biblioteci de fisiere pana la iBIM care ofera solutii web-integrate. Nivelul BIM solicita pachete de informatii pentru fiecare domeniu implicat in edificarea constructiei: arhitectura, structura, facilitatile, serviciile de intretinere. Necesitatea de comunicare unitara a informatiilor a dus la standardizare.

Construction Operations Building Information Exchange (COBie) este un standard international care pune ordine in zona informatiilor privind activele gestionate, inclusiv spatiile și echipamentele. El a fost incorporat in software-ul pentru planificare, proiectare, executie, punere în functiune si intretinere a constructiilor. Pentru pachetele de informatii specifice exista mai multe niveluri de detaliere, fiecare dintre acestea fiind dedicate unei anumite faze de proiect si implicand costuri de creatie distincte. Pentru a oferi informatii complete tehnologia BIM depaseste nivelul desenelor in 3 D introducand stadiile 4, 5 si 6-D. Nivelul 4–D introduce elementul “timp”, nivelul 5-D ataseaza informatii referitoare la “costuri” iar 6-D se refera la analiza “comportamentului si functionarii” diverselor elemente constructive si a echipamentelor din interiorul proiectului. In practica se utilizeaza toate nivelurile insa informatiile sunt atasate in perioade diferite de evolutie a proiectului. Informatiile primare sunt furnizate de producatorii de materiale si echipamente si includ: prezentarea produsului, caracteristicile si certificatele tehnice, modul de lucru si de instalare, instructiunile de securitate, manualul de operare si mentenanta. Odata in sistem datele sunt disponibile oricarui utilizator si in general sunt solicitate ca informatii privind descrierea produsului, caracteristicile de performanta, datele despre furnizor si cele asupra mentenantei. Aceste informatii sunt utilizate de tot lantul de utilizatori BIM, de la architect la proprietar si prezinta diverse grade de detaliere, de la expunerea intr-un format Excel la cea gata de introdus intr-un tipizat COBie. Toate aceste informatii se perfectioneaza in functie de evolutia proiectului si pot fi utilizate atat in faza ridicarii constructiei cat si in cea a functionarii ei, pe toata durata de viata a acesteia.

sursa foto: .weareenzyme.com

Building Information Modelling (BIM) – piatra de temelie in urbanistica
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii