X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Cum aleg blatul de bucatarie? Idei si sfaturi practice

publicat in: Bucatarie // pe 21.11.2018

Sunt multe criterii de alegere pentru blaturile de bucatarie. Daca le combinam pe toate vom gasi doua principale, a caror pondere determina alegerea: criteriul practic si cel estetic.  De aici ideea ca un blat de bucatarie trebuie sa arate bine si sa fie rezistent. Dintre tipurile de materiale disponibile pentru constructia de blaturi piatra naturala respecta cu rezultate optime ambele criterii. Orice tip de piatra este rezistent la socuri mecanice si la factori abrazivi. Toate tipurile de piatra au un aspect frumos si delicat.

1. Blatul din granit
2. Blatul de marmura
3. Blatul din ardezie
4. Blatul din limestone

5. Blatul din travertin

Asadar alegerea unui blat de bucatarie din piatra naturala apare ca fireasca intrucat intruneste toate conditiile pentru o utilizare optima plus ca durata de viata a acestuia este de ordinul zecilor de ani. O comparatie intre proprietatile diferitelor  tipuri de piatra te va ajuta sa alegi blatul cel mai bun pentru tine.  Iata cateva caracteristici care diferentiaza rocile si pe care este recomandabil sa le ai in vedere inainte de a comanda blatul:

rezistenta la socuri mecanice – in aceasta categorie intra comportarea materialului la loviri si zgarieri. Toate tipurile de piatra naturala rezista bine la socuri mecanice prin lovire si cele mai multe si prin zgariere. Totusi intre diferitele roci granitul si anumite varietati de marmura rezista mai bine la zgarieturi  decat ardezia, limestone si travertinul. Factorii abrazivi, care afecteaza frecarea pe suprafata, nu au efect in cazul blaturilor de bucatarii private  insa in cazul celor de restaurant sau cantina pot afecta suprafata. 

porozitatea – un parametru in stransa legatura cu rata de absorbtie a apei si care depinde de densitatea rocii. Travertinul, limestone si anumite varietati de marmura au porozitate medie. Ardezia si o alta categorie de marmura au o porozitate scazuta, la fel si rata de absorbtie,  iar granitul este aproape impermeabil.  In analizarea porozitatii este important finisajul. S-a calculat ca finisajul lucios este mai putin poros decat cel mat, care la randul sau este mai putin poros decat cel periat, slefuit sau fiamat. Datorita cerintelor in utilizare , blatul de bucatarie este cerut cu finisaj lucios sau mat.
  
rezistenta la factori corozivi – acestia sunt detergentii comerciali si acizii alimentari, care au ca efect patarea si ulterior matuirea suprafetelor lucioase. Petele corozive sunt greu de indepartat de aceea cea mai indicata este aplicarea unui tratament de prevenire a aparitiei acestora. Granitul si ardezia sunt mai putin sensibile la atacul agentilor corozivi decat marmura, limestone si travertinul    
Rezistenta la temperatura sau cea la rupere sunt alte elemente de tinut cont insa nu la fel de importante. 
Avand la baza aceste informatii vei putea alege in cunostinta de cauza cel mai bun blat din mai multe variante. Iata-le:

1. Blatul din granit – este alegerea cea mai usoara intrucat granitul intruneste cele mai bune calitati pentru executia unui blat. Indiferent ca provine direct prin debitarea unei lastre sau prin placarea cu placi potrivite, blatul din granit este foarte rezistent (nivelul 6-7 pe scala duritatilor a lui Mohs), este practic impermeabil si rezista foarte bine la agentii corozivi. Variantele lucioase sunt cele mai bune solutii pentru executia unor blaturi de bucatarie, din punctul de vedere al rezistentei la factorii externi. 

sursa foto: lumberjacks.com

2. Blatul de marmura – are caracteristici diferite, nefiind la fel de rezistent, la factorii externi. Cu un nivel de 3-4 pe scala Mohs si o porozitate medie (0.08% – 0.8%), avand o rezistenta medie la petele agentilor corozivi, blatul din marmura castiga in fata altor blaturi de bucatarie prin aspect si culoare. Tratata corect prin impermeabilizare marmura ofera blaturi elegante, frumoase si trainice. 

sursa foto: greatlakesgm.com

3. Blatul din ardezie – are caracteristici apropiate de cele ale blatului din granit, de care se deosebeste practic prin rezistenta la zgariere, ardezia fiind mai sensibila decat granitul. In rest, parametrii celor doua tipuri de piatra sunt apropiati si de aceea alegerea ardeziei ca material pentru blatul de bucatarie este preferata, atat in varianta placarii cat si in cea a blatului monolit. 

sursa foto: myidealhome.us

4. Blatul din limestone – are parametrii tipici pietrei calcaroase. Cu un nivel de 3-4 pe scala Mohs si manifestand sensibilitate la factorii corozivi, limestone necesita tratament. Este o roca de porozitate medie cu o buna stabilitate a culorii, care prezinta doar variatii mici. Durata de viata superioara si aspectul fac din limestone o alegere potrivita pentru blatul de bucatarie

sursa foto: pinterest.com

5. Blatul din travertin – are proprietatile pietrei calcaroase, cu un coeficient de absorbtie al apei mediu si o rezistenta la factorii corozivi la fel. Travertinul ofera o paleta coloristica deosebita, dezvoltand un aspect arhaic si un altul rustic, mai bine puse in evidenta decat la alte tipuri de roci. De aceea, si datorita preturilor mai reduse, alegerea travertinului in categoria blaturi de bucatarie este fireasca 

PIATRAONLINE recomanda blaturile din piatra naturala ca fiind alegeri potrivite si invita clientii sa viziteze sediul din Aleea Teisani nr 137 A, Bucuresti unde acestia pot vedea mai multe tipuri de blat in marime naturala sau mostre de placi din care acestea se executa.

Cum aleg blatul de bucatarie? Idei si sfaturi practice
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii