Cum montam mozaicul din piatra naturala

29.01.2018
0 5 0
Rating:
Cum montam mozaicul din piatra naturala

Contrablatul este acel element care creeaza individualitate unui spatiu. In baie sau in bucatarie, contrablatul joaca rolul unui contrapunct atat in raport cu blatul cat si cu restul amenajarii. Dincolo de aspectul estetic, contrablatul indeplineste si o functie practica, la fel de importanta: protejeaza peretele de mizerie si de   scurgerea apei in spatele blatului. Desi se pot folosi si placi de piatra naturala (de variate dimensiuni), contrablatul din mozaic este extrem de popular in intreaga lume pentru grafica si cromatica dinamice pe care le impun spatiului. In conditiile de azi, cu tehnologia tot mai accesibila si cu multitudinea de surse pentru a invata sa iti montezi singur un contrablat, acest lucru poate fi incercat aproape de toata lumea pasionata de do-it-yourself.

In cazul contrablaturilor placate cu mozaicuri din piatra naturala, conditiile de montare sunt putin diferite fata de celelalte tipuri de mozaicuri. Piatra naturala este un material deosebit, de aceea trebuie tratata in mod deosebit. In primul rand, conteaza cat de des se gateste in bucatarie in apropierea contrablatului (in baie nu exista asemenea conditionare). Un pasionat de arta culinara, o familie care gateste mult trebuie sa aleaga un finisaj al pietrei polisat (lustruit), mat, antichizat sau periat. De ce? Pentru ca aceste tipuri de finisaje ale pietrei (implicit ale mozaicului) se intretin mult mai usor.

Mozaicul poate fi montat bucata cu bucata, dar exista optiunea mozaicurilor pre-montate. Acest lucru inseamna ca bucatile de mozaic vin gata fixate pe structuri de plasa cu dimensiuni intre 30 x 30 cm si 42 x 42 cm, ceea ce ajuta la realizarea unui montaj corect, usor si rapid pe stratul suport.

Inainte de montare trebuie verificat ca peretele sa fie nivelat si plat si, evident, trebuie aplicat un strat hidroizolant. Bucatelele de mozaic trebuie sa fie spalate, uscate si fara impuritati pe partea inferioara (nefinisata). Stratul de adeziv trebuie aplicat atat pe suprafata inferioara a mozaicului, cat si pe stratul suport (ciment, gips carton etc.) pentru o priza cat mai buna. Adezivul in surplus se curata imediat cu un burete – pentru ca, odata intarit pe suprafata pietrei, acesta se scoate mai greu.

Rosturile in cazul contrablatului din mozaic din piatra naturala modifica foarte mult aspectul general al amenajarii. Pentru ca fiecare piatra are o textura interioara unica, alaturarea a doua bucati creeaza o combinatie spectaculoasa de nuante si venaturi. De aceea, este recomandabil ca mozaicul din piatra naturala sa nu aiba rosturi, mai ales daca bucatile sunt de mici dimensiuni. Daca elementele componente ale mozaicului sunt mai mari si suprafata placata este mai mare, rosturile pot conferi un aspect placut tocmai prin geometria asigurata de liniile chitului din rosturi.

Culoarea chitului este foarte importanta si ea in conturarea intregii atmosfere din bucatarie. Se poate alege un chit de aceeasi culoare cu piatra sau de culoare diferita. Culoare in contrast a chitului poate fi pe de alta parte asociata cu elemente de decor sau cu mobilierul, sau un alt perete din incapare.

Dupa aplicarea chitului in rosturi, acesta se lasa la uscat 24 de ore, dupa care piatra se spala si se degreseaza cu substante speciale. Odata mozaicul uscat perfect, suprafata acestuia se poate sigila cu impermeabilizanti anume destinati pietrei naturale, precum cei din gama LTP, brand din Marea Britanie, recunoscut la nivel mondial pentru calitatile sale. Impermeabilizarea pietrei naturale, mai ales in cazul mediilor umede, cum este contrablatul in bucatarie si baie, este obligatorie.

Contrablaturile pentru bucatarie si baie se pot realiza din mai multe tipuri de piatra naturala: marmura, travertin, onix, pebble, ardezie, limestone etc. Indiferent de alegerea facuta, nu uita ca piatra naturala – inclusiv folosita la amenajarea contrablatului - confera spatiului eleganta, personalitate si un joc al culorilor aparte, precum si o rezistenta iesita din comun.

Pentru mai multe informatii privind avantajele contrablatului din mozaic realizat din piatra naturala, ne puteti suna la +4021 9907 sau trimite un email, sau ne puteti vizita la sediul PIATRAONLINE din Aleea Teisani nr. 137 A sector 1, Bucuresti.

Sursa foto: fbspot.com, oregonmod.com, durafizz.com, lakepto.com

Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.