X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Do it yourself // pe 26.11.2018

Placile de ardezie se pot monta in 2 moduri: prin lipire cu adeziv sau prin fixare cu cuie. In ambele situatii operatiunea se executa pe un suport deja montat. O membrana hidroizolanta este mereu necesara. Diferentele dintre cele doua modalitati rezida in capacitatea apei de a se infiltra (mai redusa la folosirea adezivului) si la trainicia fixarii placilor (mai puternica la fixarea in cuie). Asadar in functie de conditiile locale si de dimensiunile placilor se va adopta una dintre variante.

sursa foto: sigroofing.co.uk

A. Fixarea in cuie (din cupru, cu “floare” mare) se executa dupa urmatorii pasi:
1. se executa un montaj la rece, pe sol, stabilind modul in care vom monta placile pe acoperis
2. cu ajutorul unui ciocan special (nu este ciocanul de dulgherie ci un ciocan prevazut cu un cioc ascutit cu care se gauresc placile de ardezie) gaurim placile in doua locuri
3. fixam o scandura subtire de lemn ca suport la marginea acoperisului, aceasta va functiona drept distantier si nu va permite apei sa se scurga pe perete.
4. montam primul rand de placi orizontal, lasand circa 2 cm in lateral (pe latura de 30 cm) si circa 4 cm pe latura de 15 cm. Pentru placi de 30x60 cm, 25x50 cm, 20x40 cm cu grosimi de 5-7 mm se procedeaza coreland aceste dimensiuni. Pentru placa de 30 cm latime lasam in lateral 3 cm si respectiv 5 - 6 cm pe latura de 60 cm. Daca primul rand se monteaza vertical atunci se lasa circa 5 cm. In general prinderea se face in doua cuie, acestea se bat pana la nivelul placii, fara s-o preseze si avand grija ca floarea sa acopere gaura lasata de ciocan. Floarea cuiului nu trebuie sa apese tare pe placa intrucat ar putea sa o crape insa nici nu trebuie lasat spatiu prin care sa se infiltreze apa. 
5. urmatorul rand il montam vertical peste primul rand. Taiem o placa de ardezie (cu o foarfeca speciala) si o fixam la capatul randului al doilea astfel incat zonele de contact intre placile randului 2 sa nu se suprapuna peste cele ale randului intai. Acest mod de a fixa placile nu permite apei sa se infiltreze. Al doilea rand se monteaza in acest mod peste primul rand.
6. Al treilea rand se monteaza peste al doilea, la o distanta de circa 7 cm de baza randului 2 si aliniate astfel incat contactul intre doua placi din randul 3 sa nu se suprapuna peste contactul din randul 2. Vom avea astfel in zona de margine 3 straturi de ardezie care nu permit apei sa se infiltreze. 
7. Se continua in acelasi mod. 
8. In partea de sus a versantului, in zona doliei, placarea se executa tinand cont de conditiile locale (cu colectarea apelor sau nu)  si de preferinta clientului.

sursa foto: renaissanceroofing.com
 
B. Fixarea cu adezivi se executa dupa urmatorii pasi:
1. Masuram suprafata: folosim o ruleta sau un metru de tamplarie. In placarea acoperisului nu vom avea de taiat placi intrucat la margine acestea trebuie sa depaseasca dimensiunea acoperisului astfel incat apa sa nu se scurga pe perete. 
2. Facem o proba (montaj la rece). Este bine sa verificam pachetele pentru a observa diferentele de culoare care reprezinta selectii din acelasi tip de piatra. Placile vor fi pozitionate in aranjamentul coloristic pe care ni-l dorim. 
3. Verificam respectarea conditiilor de montaj: placi uscate (protejate de umezeala cu cel putin 24 ore inainte de montaj), temperatura de montaj intre 5 si 25 grade,  umiditate obisnuita (nu se monteaza in zilele cu umiditate ridicata)
4. Alegem tipul de adeziv necesar (adeziv piatra naturala).
5. Inainte de montaj putem face impermeabilizarea placilor (impermeabilizant). Dupa curatarea placilor se pulverizeaza pe suprafata lor impermeabilizantul procedandu-se in conformitate cu prescriptiile producatorului LTP. Impermeabilizarea se poate face si  dupa montaj insa atunci conditiile de lucru vor fi mai grele. 
6. Dupa alegerea adezivului si pregatirea acestuia conform instructiunilor producatorului incepem montajul propriu-zis.
Placile de ardezie care au cu grad mic de absorbtie se monteaza prin aplicare directa. 
7. Imprastiem adezivul pe suprafata avand grija la timpul de uscare al acestuia, astfel incat sa nu se usuce inainte de a monta placa. Putem aplica adezivul doar pe suprafata sau si pe placa (pentru o aderenta mai buna). Pentru placari in zone cu umiditate crescuta este necesar un nivel de acoperire al placii cu adeziv de minim 60% (ardezie acoperis) Tehnologia de aplicare este prin “pieptanare” si nu “cu mamaligi “, aceasta intrucat este necesara asigurarea aderentei perfecte. Aplicam adezivul pe o directie rectilinie fara a face curbe cu mistria. Obtinem un sir de mici santuri paralele peste care asezam placa. Aplicam adezivul astfel incat santurile sa fie perpendicular pe latimea placii. Toate aceste operatii au drept scop marirea aderentei. 
8. Incepem placarea  dintr-o margine pentru a asigura o aliniere placilor. Asezam placa direct pe suprafata si o apasam usor, eventual miscand-o usor inainte si inapoi fara sa o rotim.  
9. Montajul se face fara rosturi. Dupa montaj se indeparteaza excesul de adeziv cu un burete umed. 
10. Lasam sa se usuce suprafata placata pe o perioada de 12 – 24 ore in functie de conditiile de mediu, sau atat cat se arata in instructiunile de folosire a adezivului. 

Cum montam placile de ardezie pe acoperis?
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii