X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Cum testam porozitatea unei placi din piatra naturala

publicat in: General // pe 29.03.2019

Porozitatea reprezinta un parametru cu limite largi, depinzand de locul de extractie. De aceea este o caracteristica a pietrei  data de producator.

1. Ce este porozitatea ?
Porozitatea este proprietatea unui material de a avea pori. O marime asociata este densitatea relativa (bulk density) care masoara raportul dintre masa uscata si volumul rocii impreuna cu cel al porilor. Porozitatea se exprima in procente, ca raport intre volumul porilor si cel total. Astfel o porozitate de 3% inseamna ca in volumul total al rocii analizate se regasesc 97% materie compacta in vreme ce 3% este gol. Legat de porozitate se defineste absorbtia de apa ca o marime direct proportionala cu porozitatea in sensul ca o roca avand porozitate scazuta va avea si o capacitate de absorbtie a apei scazuta. Absorbtia de apa se masoara tot in procente si se considera la presiunea normala. 

2. Porozitatea pietrei naturale
Rocile metamorfice (ardezia, marmura) si cele magmatice (granitul) au o porozitate scazuta. Rocile sedimentare (limestone, sandstone, travertin) au porozitatea variabila in limite largi din cauza structurii foarte complexe a spatiului poros. Pe tipuri de roci situatia se prezinta astfel:
- granit – porozitate foarte scazuta, in gama 0.4 – 1.5%, absorbtie de apa in gama 0.2 – 0.4%
- marmura – porozitate in gama 0.5 – 2% 
- ardezie – porozitate in gama 0.4 – 5% 
- limestone, travertin – porozitate in limite largi, in gama 1 - 30%. Absorbtia de apa variaza in consecinta. Se cunoaste ca travertinul este un tip de piatra care se prezinta sub doua densitati diferite, exista cariere din care se extrage un travertin cu densitate mare, in vreme ce din altele se extrage un alt tip de travertin, cu densitate mai redusa. 
- sandstone – porozitate cu variatii foarte mari, urmare a unor densitati diferite, gama 3 - 40%, absorbtie de apa foarte variabila. 

3. Consecinte 
Porozitatea si absorbtia de apa au mare influenta in placarile cu piatra naturala. Iata cateva consecinte: 
- folosirea granitului, marmurei si ardeziei in amenajarile exterioare
- folosirea granitului si marmurei in constructia blaturilor
- intretinerea mai usoara a suprafetelor cu absorbtie de apa scazuta
- chituirea travertinului inainte de montaj 
- alegerea sandstone dupa nivelul de porozitate inainte de montaj  
- alegerea finisajelor polisate, cu nivel de absorbtie redus, pentru placari in zone umede
- aprecierea gradului de porozitate inainte de impermeabilizare

4. Cum testam gradul de absorbtie a apei ?
Testarea gradului de absorbtie a apei inainte de impermeabilizare se realizeaza prin turnarea unei cantitati mici de apa (o lingurita) pe suprafata. 
Dupa 10 minute se sterge locul cu o carpa uscata si se observa starea suprafetei:
- suprafata a supt intreaga cantitate de apa – rezulta o porozitate mare a pietrei, pentru montaj in zone umede este necesara impermeabilizarea prin impregnare in mai multe straturi, plus o impermeabilizare de suprafata in 2 straturi
- pe suprafata a ramas o pata usoara, ca o umbra, care ulterior se poate indeparta – rezulta o suprafata cu porozitate medie, impermeabilizarea de profunzime (impregnarea) se face in general in 2 straturi, este necesara repetarea periodica
- pe suprafata apa ramane, eventual in forma compacta (picatura) – rezulta o porozitate scazuta a pietrei, eventual a fost deja impermeabilizata. Daca nu a fost tratata anterior se recomanda impermeabilizarea prin impregnare cu un strat sau impermeabilizarea de suprafata in 1-2 straturi
Intrucat piatra este un material anizotrop (parametrii variaza) se recomanda ca testul sa se realizeze in mai multe zone ale placarii pentru a trage concluzia cea mai aproape de realitate. 

5. Impermeabilizarea – solutia pentru rezolvarea problemei absorbtiei de apa
In ultimii ani impermeabilizarea incearca, cu succes, sa rezolve problema absorbtiei de apa prin astuparea porilor pietrei naturale cu solutii speciale. Acestea micsoreaza porozitatea realizand o impregnare/sigilare a suprafetei, cu efecte consistente care limiteaza absorbtia. Procedura nu este definitiva, ea trebuie repetata la anumite intervale. Impermeabilizarea astfel realizata permite placari in medii umede cu rezultate foarte bune. De asemenea asigura fiabilitate sporita placarilor in mediu exterior. 
 

Cum testam porozitatea unei placi din piatra naturala
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii