Dinamica materialelor naturale in extensia caselor: piatra, lemn, caramida

21.12.2017
0 5 0
Rating:
Dinamica materialelor naturale in extensia caselor: piatra, lemn, caramida

Viata intr-un oras foarte aglomerat, constrânsa de limitari spatiale, genereaza idei noi in arhitectura si design interior. Restrictiile aplicate ajustarii unor case din secolul 20 sau chiar 19 imping arhitectii si locuitorii caselor sa gaseasca noi posibilitati de extindere.

Astfel, tipuri diferite de materiale sunt combinate si creeaza noi dinamici. Un exemplu concret in acest sens e alcatuit din extensiile câtorva case victoriene din estul Londrei. Fiind un oras cu o populatie in crestere constanta, cu mobilitate inter-urbana foarte mare (o mare parte din locuitori isi schimba resedinta constant, fiind in chirie), micile case victoriene trebuie adaptate acestor noi conditii de viata.

Biroul Architecture for London a creat aceste extensii de ardezie caselor de caramida.

Cum convietuiesc ardezia si caramida si care sunt motivele pentru a le alatura? O simpla extensie sau combinatie nu transforma doar dimensiunile spatiului, ci si intreaga experienta a locuirii. 

Ardezia neagra este o piatra stratificata de culoare gri inchis/negru, cu o suprafata dura dar fina. Ca material folosit pentru acoperis este foarte eficient, fiindca are un index de absorbtie a apei foarte mic, ceea ce il face impermeabil.

Caramida este un material traditional, puternic, poros, rezistent la vreme, durabil etc. Nu exista o reteta a materialelor compatibile, totul depinde de pozitionarea locuintei, dorintele clientilor si  viziunea arhitectilor.

In contextul casei de mai sus, extensia continua brusc, in bloc, insa nu intrerupe o continuitate vizuala, deoarece este pozitionata  in curtea din spate, invizibila din strada. In plus, realizând o extensie a casei prin imitarea aceluiasi material si procedeu de acum 100, 200 de ani, putem cadea usor in kitsch sau pastisa. Contrastul duritatilor si componentei materialelor aminteste de o trecere organica a timpului, in care schimbarea este singura constanta. Alaturarile lor tradeaza o evolutie, locuinta este un organism viu.

Un alt exemplu de extensie folosind ardezie si caramida este aceasta casa in stil Tudor din Montreal, realizata de firma locala L McComber.

Ardezia poate fi integrata si prin tigle, printr-un artificiu estetic mai jucaus, ca in aceasta casa din Melbourne, opera firmei de arhitectura  Austin Maynard. Imbinarea continua si in interiorul casei, ceea ce creeaza o coerenta mai ales in spatiile tranzitorii sau in locuri precum sere sau terase ce functioneaza si deschise si inchise.

Caramida si ardezia sunt doar doua din numeroasele combinatii de materiale pe care le putem face atunci când decidem sa ne extindem sau doar sa modificam o casa. Cel mai indicat este insa sa cercetam suficient pentru a gasi echilibrul si complementarea perfecta intre universul tipurilor diferite de pietre.

Sursa: www.dezeen.com
Produse recomandate


Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.