X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
GAMA DE PRODUSE

Fatadele placate cu piatra naturala intre estetica si tehnologie

publicat in: Piatra naturala // pe 30.04.2019

Fatadele sunt hainele caselor. Fie ca te referi la grandioasele blocuri de birouri sau la casele simple, fatadele au un rol important, atat ca element al constructiei prin tot ce inseamna asta ca rezistenta si izolatie, cat si din punct de vedere estetic.
Piatra naturala se foloseste in executia fatadelor din cele mai vechi timpuri. In special marmura a fost folosita datorita frumusetii si calitatilor ei. Modelele de fatade din marmura sunt de doua feluri: fatade ventilate, in care placile se amplaseaza in fata peretelui, intre placi si acesta ramanand un strat de aer, si fatade placate, in care placile se lipesc direct de perete cu adeziv. 
 


 

1. Fatade de marmura placate
Fatadele placate cu piatra naturala folosesc marmura, travertin, ardezie, granit, sub forma de placi, paneluri sau mozaicuri. Pentru constructiile grandioase cea mai folosita este marmura. De la Taj Mahal pana la  Marble House din Bangkok, marmura domina fatadele placate cu piatra naturala.

Dupa cum se vede din ultimul proiect, executat de casa Openbox Architects (arhitect sef de proiect Ratiwat Suwannatrai) pe o suprafata de aproximativ 8000 mp, au fost folosite placi mari cu ideea crearii unui monolit de marmura, asemenea unei sculpturi. Din acest monolit se desprind operculi uriasi, care par a vehicula imense fluide intre exterior si incinta.  Asocierile de lemn si piatra, design-ul “colturos”, inchipuind un feng-shui futurist, se destainuie in imbinari subtile de tehnologie si frumos. Placarile cu marmura deschisa la culoare extind volumele si se suprapun organic peste vibratiile lemnului, implinind un destin al pietrei peste veacuri.  Ideea finala este aceea de mariaj intre arhitectura si peisaj, incadrarea in decor fiind un privilegiu. 

Marmura alba este mai des folosita ca marmura de fatada. Pretul placilor de marmura alba este competitiv. Tehnologia de montaj este cea clasica, prin lipire cu adezivi.
 Pentru o placare frumoasa si rezistenta trebuie analizata greutatea cu care structura portanta a locuintei se incarca prin lipirea placilor. Alegerea pietrei si a adezivilor precum si respectarea tehnologiei de montaj sunt elemente esentiale pentru reusita placarile fatadelor. 

2. Fatade de marmura ventilate 
Din cauza greutatii placilor de marmura s-a incercat executia unor placari ventilate, in care placile nu sunt lipite cu adezivi de perete. Pentru asigurarea sustinerii au fost realizate structuri metalice in care placile sunt incastrate. Intre acest perete, format din structura metalica in care sunt montate placile, si peretele imobilului, circula aer, realizand o izolatie termica importanta.  

Alegerea tipului de piatra pentru placarile ventilate cu piatra naturala tine de o serie de factori, printre acestia coeficientul de dilatatie termica este unul important. Alegerea marmurei este acum pur tehnica si se bazeaza, printre altele, pe coeficientul ei de dilatatie termica, acesta este in gama 0.000004-0.000006 mm/° C, cel mai mic dintre pietrele naturale. Coeficientii sunt foarte mici insa pentru placarile din piatra naturala ventilate, care sufera ciclurile climatice anuale, dilatarea si contractia reprezinta elemente importante care pot duce la defectiuni ale placarii. Celelalte roci, dar si multe alte materiale de constructie, stau mai prost la acest capitol.

Ciclurile climatice si radiatiile influenteaza fatadele ventilate din piatra naturala prin scaderea rezistentei mecanice, aceasta ducand la aparitia fisurilor. Umiditatea este un alt factor care poate produce fisuri, fatadele ventilate si expuse la ploi si umiditate au rezistenta mecanica mai scazuta decat a celor din zone secetoase. Marmura este supusa ciclului de histerezis termic si placile de marmura se pot curba, in timp. Pentru scaderea greutatii fatadei se folosesc placi mai subtiri insa o data cu scaderea grosimii placii scade si rezistenta ei mecanica.

La fatadele ventilate din piatra naturala se practica si ancorarea placilor de structura de rezistenta a imobilului,  dimensionarea placilor si sistemul de prindere sunt foarte importante intrucat agrafele fixe nu permit dilatatia placilor. 
Solutiile problemelor pentru fatadele ventilate rezida in alegerea tipului de piatra, a placilor si a modului de prindere a acestora (cu ancore sau pe cadru metalic).  

PIATRAONLINE sustine executia fatadelor din piatra naturala (marmura, travertin, ardezie) in ambele variante. Vino si descopera pavilionul si show-room-ul deschise in Bucuresti, Aleea Teisani 137 A, pentru fatade din piatra naturala frumoase si durabile.
 

Fatadele placate cu piatra naturala intre estetica si tehnologie
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii