Aki Nakata si intentiile pietrelor

08.03.2018
0 5 0
Rating:
Aki Nakata si intentiile pietrelor

Aki Nakata nu este un geniu al computerelor, nici nu zdrobeste tiparele modei . Intr-o Japonie super-tehnologizata, unde diferentele dintre om si robot se diminueaza cu fiecare an, Aki Nakata ( alintata de public Akie ) invie piatra, intr-o rechemare blanda a spiritului stramosilor ei.

Ideea de a picta pietre nu este noua, oamenii cavernelor ne-au aratat-o cu mii de ani inainte, zugravind peretii cu imagini felurite de animale, zeitati, unelte. Folosind vopseluri naturale greu de reprodus azi, artistii originari isi arata talentul in tuse naive, reproducand ce vad si traiesc. Mai pragmatici, contemporanii creeaza tipare, impunand realitatii sa devina uniforma, fada. Piatra pictata devine comuna ori, mai simplu, moare in banalul cotidian, ca o simpla stampila a realitatii.

In aceasta lume tip holograma amorfa apare Akie, o fetiscana proaspata care percepe natura in Japonia ei super-industrializata orientandu-se dupa formele si vorbele pietrelor, fara sa le caute ci surprinzandu-le pe malurile raurilor.

Incepe sa picteze in 2011, alegand o piatra in forma de iepure careia ii da viata. Lucreaza simultan la alegerea pietrelor si la intelegerea caracterului animalelor pe care le picteaza. Si din aceasta simbioza ies lucrari artistice originale, vii. Fiecare animal este micsorat cat sa intre in palma si “ aplicat “ in culori acrilice pe o piatra a carei forma este aleasa cat mai aproape de realitate. Forma potrivit aleasa si culorile dau viata animalului pictat.

Acum incercati sa va imaginati ca aveti sub ochi o multime de pietre de forme diferite , una dintre ele ar putea sa va vorbeasca astfel incat sa-si dezvaluie intentiile. Daca puteti intelege ce va transmite abia atunci puteti consuma arta lui Akie Nakata. Abia atunci veti intelege confesiunile animalului ascuns in piatra. Si piatra insasi isi va spune povestea.

Aceasta este marturia de credinta a lui Akie, impartasita si de alti artisti care, fara frica de a cadea in derizoriu, picteaza pietre cu eleganta, cu gratie, cu maiestrie, cu dragoste. Ernestina Gallina deslusind mesajele pietrelor, Lin Wellford cu colectiile de flori impietrite, Laurie Waddell folosind suportul din piatra ca pe o panza, toate lucrarile acestor artiste sunt, ca si cele ale lui Aki Nakata, omagii aduse vietii salasluite in piatra.

Intre ele, Akie trudeste la perceptia semnificatiilor ascunse in acel mod preponderent intuitiv si emotional, tipic japonez, rezonand cu perspectiva shintoista care sudeaza prezentul de anterior.

Aceasta este Aki Nakata, aducand in concret inteleptul gand japonez dupa care “ Se mai întâmplă ca frunza să se înece, iar piatra să plutească “

Sursa foto:magazine.b2zone.com

Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.