X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Amenajari exterioare celebre: Stonehenge si Gobekli Tepe

publicat in: General // pe 15.05.2019

4 idei de amenajari exterioare de inspiratie antica

Epocile trecute ne-au lasat mostenire “amenajari” a caror semnificatie, chiar si dupa mii de ani, ne scapa. Cele mai multe dintre ele par a fi de natura religioasa, insa este greu sa intelegi ce a determinat omenirea din acele vremuri sa le ridice. Asta in ipoteza in care crezi ca au fost ridicate de oameni, intrucat sunt destule teorii care contesta capacitatile tehnologiei de atunci de a le concepe si finaliza. Iata cateva dintre aceste asezaminte antice, posibili megaliti ai preistoriei, care ne surprind si azi.

1. Stonehenge – Amenajare exterioara cu piatra naturala unica 
Constructia acestor mega-structuri din piatra se crede ca a debutat cu 3000 de ani inainte de Hristos. Celebrele “pietre albastre” au sosit din carierele din Wales si au fost amplasate in cerc dupa ce au parcurs sute de mile. Exista mai multe teorii asupra modului de transport, fara ca vreuna sa fie adoptata definitiv.  “Amenajarea” din piatra naturala reprezinta o parte dintr-o serie de realizari practice gasite pe campurile din Salisbury (terasamente, santuri), toate datand din Epoca Bronzului. Considerat un spatiu sacru (fara a exista si dovezi clare in acest sens), situl aduna si azi suficienti participanti la procesiunile de sarbatorire a solstitiilor. Pentru o atmosfera antica in gradina ta iti recomand monolitii, acestia imita bine pietrele de la Stonehenge si pot sa-ti aduca, pastrand proportiile, atmosfera antichitatii chiar in gradina ta. 

foto: telegraph.co.uk

2. Sferele misterioase din Costa Rica – Bile decorative in jungla Americii Latine 
Misterioasele bile se crede ca provin din perioada ceramicii pre-columbiene, insa mutarea acestora in zone diferite de siturile din care provin face dificila stabilirea cu precizie a perioadei. Descoperirea unora dintre sfere pe arii semnificative din punct de vedere astronomic a dus la concluzia ca ar fi putut avea un rol in astronomie sau in navigatie. Pietrele din Costa Rica, de natura vulcanica, par a fi mai degraba finisate de om decat de mama Natura. Dimensiunile lor variaza de la cativa centimetri pana la 1.8 metri si o parte dintre ele au fost transportate si utilizate ca piatra decorativa in constructiile oficiale locale.

foto: elitereaders.com

3. Dolmenele de la Gocheang – Piatra funerara
Dolmenele sunt monumente megalitice din piatra naturala in forma de ciuperca. Gasite in siturile funerare in sute de exemplare, se considera ca provin din perioada timpurie a  Epocii Bronzului. Au fost folosite pentru marcarea mormintelor. Ceea ce surprinde cu adevarat nu este forma, de altfel asemanatoare cu Babele noastre, ci numarul impresionant care acopera o multime din campurile Correi de sud.  Amenajarile de gradina din piatra naturala suprapusa, evident fara semnificatia intalnita in peisajele sud-coreene, amintesc de monumentele din piatra ale Bucegilor, ultra-cunoscute si apreciate de toata lumea.

4. Caprioarele din piatra naturala ale Mongoliei – Amenajari exterioare cu rocarie
De-a lungul intinselor campii din Mongolia si Siberia sunt presarate mii de bucati din piatra naturala care contin, sculptate, caprioare zburatoare, elani, oameni, reprezentari ale unor simboluri pentru Soare si Luna. Asezate in pozitie verticala, si avand inaltimi intre 1 si 4 m, “caprioarele” din piatra sunt adunate adeseori in grupuri iar in anumite zone sunt asociate siturilor funerare. Se pare ca ele sunt vestigii ale Epocii Bronzului, varsta lor fiind estimata la peste 5000 de ani. Fara a se cunoaste motivul ridicarii lor se considera ca acestea au aparut ca un omagiu pentru sefii triburilor antice ori pentru marii razboinici ai epocii. Aspectul de rocarie a asezarilor mongole este lesne de imitat in gradina ta. Chiar daca semnificatia difera, aparitia unor asemenea amenajari este mereu de efect. 

foto: artwolfe.com

5. Stalpii gigant de la Göbekli Tepe, Turcia - Amenajari exterioare primitive din piatra naturala
La Göbekli Tepe, in cele mai vechi straturi ale unui sit arheologic, au fost descoperite structuri din piatra, grele de 7 tone si inalte de 5 m, care  dateaza dintr-o era estimata ca fiind cu 9500 de ani inainte de Hristos. Pe ele apar scene diverse, continand animale, insecte, pasari, obiecte, toate apartinand civilizatiei cunoscuta atunci ca fiind formata din vanatori si culegatori. Nu se cunoaste cui au fost destinati acesti stalpi imensi, total nefolositori pentru civilizatia de atunci, asa cum o stim noi. Asa cum nu se cunoaste nici rolul blocului de 50 de tone din apropiere. Ce cultura si ce religie au putut realiza asta in perioada de inceput a omenirii ? Pana la rezolvarea misterelor acelor vremuri iti recomand sa-ti aduci in gradina ta farmecul si fascinatia unor ere arhaice, acel crampei de ADN pe care cu totii il avem, inca. Structurile din piatra sculptata, monolitii, rocaria, pot face asta intr-un mod original si semnificativ.

PIATRAONLINE va fi mereu pentru tine un generator de inspiratie neobosit pentru amenajari interioare si exterioare de toate felurile. Vino si descopera magia amenajarilor cu piatra prezentate in pavilionul si show-room-ul din Aleea Teisani 137A, Bucuresti
 

Amenajari exterioare celebre: Stonehenge si Gobekli Tepe
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii