X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Cand piatra ne priveste - Descopera galeria de imagini inedite!

publicat in: General // pe 21.05.2018

Cu ochii Pamantului si har de la Dumnezeu, pietrele ne privesc ! Uitatura lor ne apare ca moale si lenesa, subtila si binevoitoare. Cel mai sigur e ca ne-ngaduie, niste fiinte debile si fara durata, cu bucurii maruntele si tristeti bicisnice. Ne-ar putea umili cu maiestatea lor perena, ori ne-ar putea invata lectia credintei din smerenia lor, daca entitatile noastre ar conta. Insa ele doar ne privesc, si din adancurile de unde vin, ochii lor inpietriti par a ne saruta fruntile cu intelepciunea mileniilor trecute. Acesti ochi fara hotar, deschisi de noi pe fruntile pietrelor, ca sa ne usureze perceptia vocatiei lor ocrotitoare, ne reveleaza sensurile lumii in care traim. Si privirea lor ne urmareste de peste tot, din toate timpurile si in cele mai felurite nuante. Din largul marii de nisip a Egyptului, marele faraon Ramses al ll-lea si sotia sa Nefertari ne privesc, iar privirea lor ,solemna si orgolioasa, trece peste 5000 de ani de istorie.

sursa foto: peakpx.com

De pe coastele muntilor Nemrut – Turcia, parca strajuindu-si mormantul de peste 2000 de ani si la mai bine de 2000 m dincolo de nivelul marii, regele Antioh, insotit de zeitati locale, evadate din piatra, ne priveste prevenitor si autoritar, iar ochii lor stinsi cauta spre crestetele noastre ca niste stapani.

sursa foto: wikimedia.org

In mijlocul Chinei, in sec Vll, la confluenta unor rauri nervoase pe care si le doreau mai domoale, calugari mesteri si staruitori au durat cea mai mare statuie a lui Buddha (71 m). Ea ne priveste cu o somnolenta si binevoitoare serenitate care redistribuie si calmeaza fortele dimprejur.

sursa foto: raredelights.com

Imbracat de jungla Cambodgiei, la Bayon, staruie timpului templul khmerilor, ridicat pentru Jayavarman al Vll-lea in sec. 12 si intesat cu peste 200 de capete cu ochi veseli si buze zambitoare, care te primesc cu o jovialitate parca straina pietrei din care sunt construite.

sursa foto: wikimedia.org

Mic si incorsetat in radacini seculare, pe locul unei manastiri buddhiste din sec. 14, in Thailanda, la Wat Mahathat , capul lui Buddha zambeste misterios si ne priveste multumit.

sursa foto: wikimedia.org

Intre sec. 13-15 apar moaii de pe insula Pastelui, peste 900 la numar si avand inaltimi de pana la 10m si greutati de 90 de tone. Aliniati ca la parada, ei par a privi orizontul cu seriozitate si condescendenta, afisand zenitului o supusenie pioasa.

sursa foto: wordpress.com

Din adancurile codrilor Cehiei, de sub dalta sculptorului Vaclav Levy, in sec. 19 vin spre noi capete de diavoli, cu expresii bogate in contraste si ochi atemporali , venind de nicaieri si privind voluntar spre nicaieri.

Ca o incununare a expresivitatii, cei 4 presedinti americani cocotati pe muntele Rushmore, ne privesc de peste 100 de ani, fiecare in felul sau, preocupat si vizionar, linistit, incruntat.

Dar piatra ne priveste nu doar prin ochii colosali ai blocurilor daltuite dar si prin cei ai unor sculpturi delicate, vadind mesaje concrete si semnificative care ofera personalitate si stil.

sursa foto: historiasztuki.com

Patxi Perier cu o zeitate pagana privind ravasit ( Debru) opusa Muzei adormite a lui Brancusi, prin care piatra ne priveste, chiar si de dincolo de pleoape. O profunzime comuna, separata de 100 de ani.

Cu realizari aproape de zilele noastre Ed Jaffe (Boy now king) si Mihai Velescu (Nostalgie) linistesc privirile pietrei, le netezesc in armonii si le echilibreaza.

De mii de ani piatra ne priveste. Prin ochii ei adanci si infiorati. Cu reflexe magice si difuze. In note dramatice sau surazatoare, totdeauna simple. De mii de ani piatra ne observa evolutia dinamitand abstractul din noi. Si din concretul ei elementar pornim sa invatam imuabilul.

Cand piatra ne priveste - Descopera galeria de imagini inedite!
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii