X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Intretinere

Pregatirea suprafetelor inainte de impermeabilizare
Se intampla deseori ca piatra naturala sa fie impermeabilizata, fara un tratament corespunzator facut inainte. Consecintele unui asemenea tratament inadecvat consta in urme de bocanci lasate pe piatra, praf de la taierea placilor, murdarie, resturi de materiale. Curatarea initiala este o parte esentiala a procesului de protectie si garanteaza ca porii deschisi ai pietrei nu vor fi expusi diferitelor resturi inainte ca acestia sa fie sigilati cu substanta impermeabilizanta. Nerespectarea acestei etape obligatorii poate conduce la aparitia petelor si a problemelor imediat dupa montarea placilor.

Pentru a evita aceste neplaceri, folositi solutia de curatare LTP Grimex, un decapant puternic care este foarte eficient in curatarea profunda a suprafetelor. Diluati solutia intr-o proportie solutie/apa 1:10. Spalati suprafata pietrei, apoi clatiti-o cu apa. Lasati piatra sa se usuce peste noapte, inainte de a aplica stratul de impermeabilizant.

Respectand aceasta procedura simpla, faciliati penetrarea profunda a impermeabilizantului in suprafata pietrei naturale. Astfel, veti avea o protectie de mai lunga durata si o piatra fara urme de bocanci pe ea.


Impermeabilizarea pietrelor in amenajari exterioare
Limestone, sandstone, travertin, marmura, ardezie sau granit - indiferent ce tip de piatra naturala folositi va trebui sa impermeabilizati suprafata ei. Acest lucru se datoreaza faptului ca piatra naturala este porosa, si, prin urmare, daca porii raman nesigilati, orice forma de umiditate va fi absorbita de piatra. Aceasta absorbtie va face foarte dificil de indepartat petele rezultate si suprafata poate ramane patata permanent (uneori chiar si frunzele cazute pot provoca pete).

Cel mai bun mod de a preveni toate acestea este de a sigila piatra, de a-i aplica acesteia un strat de impermeabilzant. Atunci cand impermeabilizati o piatra naturala, orice goluri sau pori ale pietrei sunt etansate, acoperite. Acest lucru impiedica absorbirea ulterioara a lichidelor in piatra.

Atunci cand se impermeabilizeaza (etanseaza) o piatra naturala naturala care este montata la exterior, trebuie folosit un impermeabilizant special care sa permita pietrei sa respire, sa lase sa treaca umezeala de dedesubt. In aceasta categorie de impermeabilizanti speciali sunt LTP Color Intensifier si LTP Mattstone.

In acest caz, veti avea nevoie de 3 zile, complete uscate (deci vara se efectueaza cel mai bine operatia), pentru a permite impermeabilizantului sa isi faca complet efectul. Daca nu sunteti siguri ca vremea va fi uscata, puteti utiliza LTP Mattstone H20, care este un impermeabilizant pe baza de apa si este ideal pentru pietrele naturale montate la exterior, cand nu pot fi garantate cele 3 zile fara intemperii.

Este important de remarcat faptul ca toate pietrele montate in aer liber pot fi afectate de fenomenul cunoscut sub numele de “eflorescenta”. Acesta fenomen se manifesta prin aparitia in material a unor pete, deseori sub forma unor flori, de unde si denumirea respectiva. Apa poate transporta la suprafata materialului minerale sau saruri pe care le gaseste fie in piatra insasi, fie in pamant, mortar, chit sau ciment.

Este foarte important de asemenea ca atunci cand montam piatra naturala sa fim siguri ca stratul de adeziv este unul intins uniform pe intreaga suprafata de contact si nu este facut pe puncte. Atunci cand se etanseaza diferite pietre naturale, ceea ce va varia cel mai mult va fi numarul de straturi de care piatra are nevoie inainte ca aceasta sa fie complet sigilata. Fiecare piatra prezinta diferite nivele de porozitate. O placa de limestone antichizat poate avea un nivel de porozitate mai mare decat una chituita si matuita.


Impermeabilizarea pietrei naturale cu Mattstone H20
Agitati containerul inainte de utilizare. Se testeaza porozitatea pietrei cu apa si o lingurita, folosind testul de porozitate LTP.  Odata ce suprafetele sunt curate si uscate, se aplica produsul pe suprafata in mod uniform cu ajutorul unui aplicator de etansare: pad, perie sau o carpa moale. Atunci cand se etanseaza (impermeabilizeaza), este important ca stratul sa fie uniform si sa nu se aplice in exces. In locurile unde stratul e mai gros, este posibil sa ramana pete albe dupa uscare.

Pe suprafetele foarte absorbante se aplica mai multe straturi ud-pe-ud, deci nu se lasa impermeabilizantul sa se usuce. La 15 minunte dupa terminarea operatiunii de impermeabilizare, se inlatura cu o carpa absorbanta impermeabilizantul in exces. Nu lasati resturile sa se usuce pe suprafata pietrei. Nu calcati pe placile din piatra timp de 3 ore si protejati-le de umezeala timp de 3 zile.

Curatarea pietrei naturale in amenajarile exterioare
Inainte de a incepe impermeabilizarea (etansarea), este important sa va asigurati ca piatra este curata si uscata, astfel veti acoperi cu solutie si praful si murdaria aflata pe produsul din piatra naturala. Aceste impuritati din stratul de impemeabilizant vor crea mai tarziu diferite probleme.

Straturile vechi de impermabilizant, resturile de murdarie, depuneri de materie organica si algele trebuie indepartate de pe suprafata si din porii pietrei. Acest lucru se poate realiza fie prin utilizarea LTP GRIMEX, care este un detergent puternic sau LTP Mouldex Pavaj Cleaner.

Pentru a curata cu LTP GRIMEX, se dilueaza 1:3 cu apa, se aplica pe suprafata cu o perie sau burete de apa si se acopera suprafata placilor atata timp cat este nevoie pentru a indeparta murdaria. (5-30 minute, in functie de nivelul de murdarie). In cazul in care unele portiuni arata ca si cum si cum s-ar usca, trebuie doar sa adaugati un pic mai mult solutie pentru a mentine portiunile respective umede.

Frecati suprafata cu o perie rigida dupa aproximativ 10 minute (pot fi utilizate si masini de masini pentru periat). Continuati sa frecati, in timp ce adaugati apa curata peste suprafata. Indepartati reziduurile de pe suprafata pietrei cu apa sau cu o masina de frecat si aspirat.

Se clateste bine cu apa proaspata curata pentru a indeparta toate reziduurile ramase. Daca este necesar, utilizati o masina de spalat cu presiune mare. Lasati cel putin 24 de ore suprafata sa se usuce inainte de sigilare/impermeabilizare.

Cum se curata cu LTP Mouldex la exterior
Agitati bine recipientul inainte de utilizare. Suprafetele care urmeaza sa fie tratate trebuie sa fie complet uscat inainte de aplicare. Se toarna solutia nediluata direct pe pavele si se imprastie uniform folosind o pensula de vopsit sau un burete. Pulverizatoare de gradina pot fi de asemenea folosite. Se lasa apoi substanta timp de cel putine 1 ora sa isi faca efectul.

Aplicati putina apa si frecati cu o perie rigida sau carpe mai aspre pentru a indeparta murdaria, apoi clatiti bine cu ajutorul unui furtun cu presiune. Unele pete persistente pot necesita un tratament mai indelungat, caz in care substanta se aplica si se lasa pe suprafete peste noapte. Daca unele pete negre raman dupa tratament, acestea ar trebui sa se estompeze si dispara la cateva zile dupa tratament. Daca nu dispar, tratamentul se reia.

Pastrati animale de companie departe de suprafata asupra careia se lucreaza. In cazul in care substanta intra in contact cu metale, tesaturi si suprafete vopsite, clatiti cu apa imediat. Nu utilizati solutia pe suprafete calde. Nu se aplica in cazul in care ploaia este iminenta. A se evita contactul cu iazurile si cu vegetatia: in cazul in care se realizeaza contactul, clatiti bine cu multa apa.

Intretinere periodica cu LTP GRIMEX
Saptamanal sau zilnic, in functie de conditii, folositi un furtun si o perie pentru a indeparta orice resturi care poate fi ramane pe placile de piatra. Daca este necesar, folositi  LTP GRIMEX o data pe an (sau la 6 luni in functie de starea pietrei). Aceasta solutie va elimina murdaria si reziduurile de la suprafata.

Se amesteca 1 parte GRIMEX 3 parti apa si se aplica solutia pe suprafata, dupa care se freaca usor. Se lasa timp de 10 minute, inainte de a se freca din nou. Apoi se clateste cu apa. Se lasa 24 de ore sa se usuce si apoi, daca este necesar, de aplica un nou strat subtire de impermeabilizant.

Intretinerea aleilor si cailor de acces pietonale facute din piatra naturala
LTP Mattstone H2O impiedica atat infiltrarea in piatra a apei (hidrofob), cat si a uleiurilor (oleofob), ceea ce conduce la o excelenta rezistenta a pietrei la patare si la patrunderea umezelii. Un singur strat pulverizat pe suprafata pietrei este suficient. In cazul suprafetelor periate este cel mai adesea nevoie de doua straturi.

Viscozitatea redusa a substantei permite ingredientelor sale active sa fie absorbite in profunzime de catre porii pietrei, astfel aspectul pietrei nu va fi in nici un fel afectat si piatra va putea ”respira” fara probleme. Mizeria si umezeala nu vor fi absorbite, fapt ce le va face mult mai usor de indepartat. Asigurati-va ca piatra naturala este cat se poate de curata si uscata inainte de aplicarea tratamentului cu LTP Mattstone H2O.

Se umple pompa cu 5 litri de LTP Mattstone H20 si se seteaza presiunea la 1 bar. Tineti duza de pulverizatorului la aproximativ 50 cm de la suprafata care urmeaza sa fie tratata si se aplica uniform printr-o miscare usoara de la stanga la dreapta. Va dura aproximativ 15-20 de minute pentru ca impermeabilizantul sa patrunda in piatra. Este obligatoriu sa purtati o masca de protectie a fetei si a ochilor, precum si manusi. La doua ore dupa aplicare, se lasa putina apa sa cada pe o portiune mica a placii, testandu-se astfel rezistenta pietrei la umiditate.

Daca apa ramane la suprafata sub forma de stropi, stratul de impermeabilizare aplicat este suficient. Daca apa este asborbita, este necesara aplicarea unui al doilea strat de solutie. Suprafetele au nevoie de aproximativ 3 zile pentru a deveni pe deplin rezistente la apa.

Daca nu aveti pompa, se poate folosi un trafalet sau o pensula mare pentru vopsit, asigurandu-va ca impermeabilizantul ajunge chiar si in cele mai mici denivelari ale pietrei.

Suprafata acoperita: 5 litri - 50 mp

Intretinere periodica – LTP Power Stripper (capacitate recipient 5 litri)
Ori de cate ori este necesar, aspirati si curatati suprafata pietrei. Este recomandata masina de frecat si aspirat cand se utilizeaza LTP Power Stripper. Aceasta solutie ajuta la indepartarea indepartarea murdariei, a gumei de mestecat si petelor cauzate de poluare (ploaie acida etc.) de pe pietrele naturale din compozitia pavajelor exterioare.

Suprafata acoperita: 5 litri - 500 mp

Important! Daca suprafetele sunt in mod corect impermeabilizate (sigilate), protectia ar trebui sa dureze 3-4 ani inainte de a se lua in considerare aplicarea unui nou strat de impermeabilizant. Dupa orice curatare intensiva (graffiti, pete diferite etc.)  si suprafata este uscata, facesti testul apei pentru a verifica gradul de impermeabilizare. Daca apa patrunde, in urma testului, suprafata curatata ar trebui re-impermeabilizata.

Atunci cand se foloseste Mattstone H20, trebuie sa purtati manusi si ochelari de protectie, iar daca pulverizati solutia, purtati o masca dotata cu un filtru adecvat.

Placile terrazzo – impermeabilizare si intretinere
Placile decorative terrazzo sunt realizate din trei straturi: ciment alb, praf de marmura fin si pigmenti anorganici. Placile nu sunt doar colorate la suprafata, cele trei straturi componente sunt turnate intr-o matrita speciala si apoi presate hidraulic timp de 3 saptamani. Suprafetele nu sunt lustruite si necesita impermeabilizare.

Inainte de impermeabilizare (sigilare) este intotdeauna recomandabil sa curatati bine placile cu o solutie de LTP GRIMEX. Acest sfat este valabil atat pentru proiectele noi sau pentru renovari. Tineti minte ca pentru placile de terrazzo nu trebuie sa folositi decapant (solutie de curatare) pe baza de acizi.

In cazul etanseizarii (sigilarii), exista diverse optiuni disponibile, in functie de aspectul care se doreste. Cele mai populare finisaje sunt cele mate, pentru care se foloseste LTP Mattstone sau echivalentul sau pe baza de apa LTP Mattstone H20. In functie de tipul de placa terrazzo, e necesar un numar de 3-4 straturi de impermeabilizant. Testati intotdeauna gradul de impermeabilizare al placii pe suprafete mai putin vizibile si lustruiti apoi bine locul unde ati testat.

LTP Colour Intensifier este de asemenea o solutie populara de tratare a placilor terrazzo, acesta oferind o usoara accentuare a culorilor din modelul placilor.

In cele din urma, ca intotdeauna, utilizarea unui produs de intretinere periodica (ex.: LTP Waxwash) va asigura longevitatea optima a suprafetei impermeabilizate.

Impermeabilizata si intretinuta corect, o pardoseala realizata din placi terrazzo ar trebui sa dureze trei pana la patru ani inainte sa fie necesara o noua sigilare (impermeabilizare).

Cum indepartam petele albe de pe suprafata placilor de ardezie?
Ardezia este, in principiu, un amestec de noroi si reziduuri minerale din vechile oceane si rauri supus unor presiuni si temperaturi enorme in straturile profunde ale pamantului. La un moment dat, in urma coliziunilor dintre placile continentale, acest amestec a fost fortat sa iasa la suprafata. Ardezia este un produs natural vechi de peste o suta de milioane de ani. De aceea este posibil ca intre straturile rocii sa se afle depuneri de calcar si pietricele de marmura, care, odata prinse acolo, au fost zdrobite si intarite. Insertiile sunt vizibile pe suprafata placii de ardezie, dupa ce aceasta a fost taiata/desprinsa din bloc. Particulele cu aspect diferit de restul materialul nu reprezinta un defect, ci sunt o caracteristica naturala a pietrei. Aceste insertii nu ofera mereu o imagine atragatoare produsului din ardeziei, de aceea am adaugat mai jos un mic ghid pentru a ajuta la indepartarea lor.

Se aplica LTP Grout Stain Remover pe suprafata placii. In momentul in care substanta face contact cu depozitul de carbonat de calciu, acesta incepe sa se dizolve.

Se freaca suprafata folosind o perie sau un pad mai aspru fara sa apasati prea tare.  Asigurati-va ca ati curatat o suprafata mai extinsa, nu doar zona in care se afla insertul de calciu. Se clateste bine cu multa apa.

Odata uscata suprafata, aceasta urmeaza a fi sigilata cu LTP Color Intensifier & Stain Block. Dupa tratament, ardezia va avea o culoare putin mai inchisa. Acest lucru ajuta de asemenea sa mascheze in viitor eventualele imperfectiuni (insertii naturale) ramase in piatra dupa indepartarea depozitului de carbonat de calciu.

Suprafetele sigilate (impermeabilizate) trebuie intretinute cu un detergent cu aciditate (PH) redusa, precum LTP Waxwash. Utilizarea repetata a detergentilor cu PH mai puternic poate afecta in mod negativ piatra.

Curatarea initiala: LTP GROUT STAIN REMOVER      
Aceasta curatare trebuie sa se faca dupa montarea placilor si inainte de sigilare si rostuire. Astfel, se indeparteaza depunerile de carbonat de calciu, praful si murdaria care s-au acumulat in timpul proceselor de productie, transport si de montare. Se aplica solutia nediluata pe suprafata pietrei si se freaca imediat cu o carpa moale sau cu un pad. Apoi locul se clateste bine cu apa curata si proaspata. Stergeti murdaria rezultata (depunerile de calciu) cu apa cu ajutorul unui mop sau burete si se lasa suprafata sa se usuce timp de 24 de ore.

Impermeabilizarea:  LTP COLOUR INTENSIFIER          
Inainte de chituire, aplicati un strat de LTP Colour Intesifier & Stain block. Verificati ca impermeabilizantul sa fie complet absorbit de-a lungul a maximum 40 de minute. Ceea ce ramane la suprafata dupa 40 de minute, trebuie curatat cu o carpa moale sau cu o masina de curatat si aspirant. Se lasa timp de inca 4 ore sau peste noapte inainte de aplicarea chitului. Dupa ce chitul rezidual a fost indepartat, iar suprafata si rosturile sunt bine uscate, se aplica un strat final de impermeabilizant care sa acopere si rosturile. Se lustruieste suprafata pentru a inlatura surplusul de material intr-un interval de maximum 40 de minute, apoi se lasa chitul sa se intareasca complet minimum 3 zile.


Intretinere zilnica/saptamanala: LTP WAXWASH                          
Se adauga 1 capac plin de LTP Waxwash la 1 litru de apa calda. Se aplica pe suprafata cu un mop pentru a indeparta murdaria de zi cu zi si se lasa apoi sa se usuce. Nu necesita clatire. Folosirea unui substante de curatare cu aciditate mica (ph redus) va contribui la sporirea perioadei de viata a impermeabilizantului.

Important! In cazul unor placi montate vertical, curatarea si impermeabilizarea se face incepand de sus in jos. Daca suprafetele sunt impermeabilizate (sigilate) si intretinute corect, protectia suprafetelor ar trebui sa dureze 4 - 5 ani inainte de a fi nevoie de aplicarea unui nou strat de impermeabilizant. Stratul de impermeabilizare nu impiedica tocirea placii prin frecare.

Dupa orice curatare in profunzime si dupa ce placa este uscata, faceti testul apei pentru a vedea gradul de impermeabilizare. Daca apa patrunde in urma curatarii intense, aplicati un nou strat de impermeabilizant.

Cand utilizati LTP Grout Stain Remover, trebuie sa purtari manusi si asigurati-va ca ati citit si ati inteles toate aspectele prezentate in instructiunile de utilizare.

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii