Utilarea bucatariei la fel de importanta ca amenajarea interioara

12.02.2018
0 5 0
Rating:
Utilarea bucatariei la fel de importanta ca amenajarea interioara

Au inceput de la o vreme si restaurantele de la noi sa aiba un look modern, in acord cu tendintele designului contemporan. Amenajarile spatilor HORECA fac adesea abstractie de faptul ca profilul fiecaruia trebuie sa se regaseasca in felul in care acestea se prezinta in fata publicului. Un exemplu pozitiv de coordonare intre aspect si ”meniu” il reprezinta restaurantul MAIZE. Introducand in Bucuresti un concept nou de restaurant, bazat in exclusivitate pe produse naturale atent selectionate, acesta ofera clientilor sai un interior bine si atractiv structurat, unde piatra naturala ocupa unul dintre locurile principale. Am vorbit despre felul in care s-a nascut acest proiect si ideile lui de baza cu Mircea Varlam, unul dintre autorii acestei initiative.

PIATRAONLINE: Ati venit cu un concept nou de restaurant in Bucuresti. Conceptul nu se refera doar la oferta culinara, ci si la decorarea interiorului. Cum ai defini pe scurt abordarea MAIZE, vorbind despre meniu, clienti, ingrediente etc.? Si cum ati gandit amenajarea restaurantului pentru a se mula pe ideea voastra de restaurant intr-o capitala europeana la inceput de mileniu 3?

Mircea Varlam: Totul este legat de ideea de transparenta. Atat cand discutam despre relatia clienti – ingrediente cat si atunci cand discutam despre relatia clienti – bucatarie. Vrem ca oamenii sa stie ca ne aprovizionam doar de la producatori care cultiva si cresc curat si natural. Nu intervin cu chimicale, hormoni si antibiotice pentru a avea culturi sigure frumoase si abundente. Aceea este o strategie care urmareste doar profitul banesc.

Pe noi ne intereseaza acei fermieri care respecta natura si mersul ei firesc. Asta promovam si la asta se refera transparenta despre care vorbesc. Bucataria este deschisa din acelasi motiv. Oricine poate vedea fara sa intalneasca vreun obstacol, tot procesul de transformare al ingredientelor si cum ajung ele sa devina gusturi rafinate, savuroase care scot in evidenta calitatile naturale ale legumelor, fructelor, branzeturilor sau carnurilor.

PIATRAONLINE: In descrierea de pe site, insistati asupra naturii si a recuperarii traditiei. S-ar putea spune ca in materie de arta culinara, traditia este mereu invocata: ca reteta, tehnici de preparare si pastrare, servire etc. Cum este azi privit trecutul culinar din spatiul romanesc intr-o epoca plina de emisiuni de cooking show, de siteuri cu retete, de filmulete pe youtube – toate foarte usor de accesat?

Mircea Varlam: Trecutul culinar romanesc este o mostenire pe care din dorinta de a fi emancipati, am neglijat-o. Romania are o varietate foarte mare de ingrediente de care multe tari nu se pot bucura. Maize va arata asta si in mod sigur vom surprinde placut.

 

PIATRAONLINE: In ideea ca experienta avuta intr-un restaurant este una complex-senzoriala, determinata de o multime de factori, care sunt detaliile din amenajarea unui restaurant care conteaza cel mai mult pentru tine?

Mircea Varlam: Totul conteaza. Daca vrei un rezultat complet, trebuie sa dai importanta tuturor detaliilor. La Maize cel mai spectaculos lucru este bucataria deschisa dar fara design-ul interior pe care l-am ales, nu ar fi avut acelasi impact. Cand reusesti sa obtii armonie intre cele 5 simturi de baza atunci poti sa fii mandru de ce s-a realizat. Singura problema ramane varietatea gusturilor musafirilor care este o continua variabila.

Mircea Varlam: Nu imi place sa judec pe altii dar stiu sa spun ce am invatat eu in cativa ani de zile si ce am corectat la mine. Cand incepi sa construiesti un concept trebuie sa iei in serios fiecare pas. Inainte de toate trebuie sa stii cine vrei sa fii si ce vrei sa oferi ca sa poti construi o identitate. Cand stii cine vrei sa fii, stii si cum vrei sa arati asa ca poti sa construiesti o identitate vizuala corespunzatoare. Cand stii cine vrei sa fii si cum vei arata, de la culorile brand-ului pana la sigla si fonturi, stii si unde vrei sa fie locatia. Apoi incepe partea de constructie.

La proiectul Maize, am invatat in special datorita chef-ului nostru, Alex Petricean, ca utilarea bucatariei trebuie tratata cu aceeasi importanta cu care tratam amenajarea interioara. Daca vrei neaparat o observatie, asta ar fi – antreprenorii, construiesc pe bucati si ignora multe aspecte care fac ca intregul sa nu mai fie atat de armonios. Asta urmeaza sa se reflecte in farfuria fiecarui client intr-un mod suficient de indirect incat ei sa nu inteleaga si deci sa nici nu corecteze. Sa stii ca astazi sunt totusi multi antreprenori care sunt suficient de educati si cu experienta incat sa ofere publicului, locatii din ce in ce mai spectaculoase.

PIATRAONLINE: In restaurantul MAIZE exista doua blaturi realizate din marmura Volakas. Care au fost motivele pentru care ati dorit sa aveti piatra naturala acolo? Ce mesaj ar trebuie sa inteleaga clientii MAIZE confruntati cu un blat din marmura intr-un restaurant al carui principiu dominant este „la nouvelle cuisine roumaine”?

Mircea Varlam: E simplu. Au avut loc multe discutii intre mine si arhitecta mea, Alina Stoian, in urma carora ea mi-a facut niste propuneri de design care sa sublinieze legatura lui Maize cu pamantul, cu natura. De aceea am ales sa folosim la amenajare piatra naturala la fel cum am ales si lemn natural care are o vechime de peste 100 de ani.

PIATRAONLINE: Ce parere ai despre folosirea azi a pietrei naturale, ca material folosit in amenajarile interioare si exterioare?

Mircea Varlam: Cred ca folosirea pietrei este un detaliu clasic care nu are moarte. S-a folosit intotdeauna si se va folosi intotdeauna.





Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.