Istoria mozaicului

25.03.2016
0 5 0
Rating:
Istoria mozaiculuiPentru a înțelege arta mozaicului atât din punct de vedere artistic cât și în sensul strict al cuvântului trebuie să ne întoarcem la originile sale. Cuvantul „mozaic” provine din grecescul „mouseion” , ceea ce în traducere liberă înseamna „muza”, mozaicul servind la originile sale la decorarea spațiilor și templelor consacrate divinităților.

Primele placări cu mozaic au fost realizate în Mesopotamia, unde erau îmbinate mici bucăți de piatră, iar în Egipt este utilizat încă din primele dinastii. Dar mozaicul, aşa cum este cunoscut acum, din pietre colorate sau monocrome a apărut în secolul IV i.Ch, in Grecia. Romanii sunt cei care ridica mozaicul la rang de artă. Deși inițial, mozaicurile romane erau lucrate doar în combinația alb-negru, tehnica se rafinează și se trece la o gamă vastă de nuanțe. Fie că este vorba de pietricele de râu, marmură, pietre semiprețioase sau email, acestea sunt utilizate în placarea băilor romane, a coloanelor și plafoanelor vilelor.


 Exemplu de mozaic roman/Sursa foto: www.pixabay.com

Şi în era bizantină mozaicul este foarte utilizat, mai ales la decorarea bisericilor. De asemenea, în lumea arabă, mozaicul este folosit pentru decorarea palatelor, placările fiind de mare finețe și exuberanță. Deși utilizat de-a lungul timpului în anumite zone ale globului, la nivel mondial stilul Art-Nouveau, prin Gaudi, readuce în tendințe placările cu mozaic.
De câțiva ani se observă că placările cu mozaic sunt din ce în ce mai utilizate în amenajări. Există mozaic din sticlă, ceramică, din piatră naturală (marmura și travertinul de exemplu), dar și din pietre semiprețioase (onix). Dacă până de curând mozaicul era utilizat cu precădere în băi și pe holuri, tendințele în designul interior arată că acest material este perfect și pentru dormitoare sau camere de zi. Formele care se pot obține din îmbinările plăcilor de mozaic sunt unice și aduc oricărei încăperi un element decorativ aparte.

Vezi cum faci un mozaic din pebbles în curte sau în grădină!

Placările cu mozaic se pot realiza atât într-o casă cu un design modern, minimalist, dar și într-o locuință clasică, unde predomină mobilierul din lemn masiv. Mozaicurile moderne, din piatră naturală, sunt ușor de montat și oferă distincție spațiilor în care sunt folosite.

Trei idei de mozaicuri de piatră naturală pentru proiectul tău de amenajare

Travertinul Red Valencia este un material în nuanțe extrem de interesante - diferit de travertinul clasic sau Latte, această placă vine în tonuri roșiatice, tonuri ce promit note dinamice în amenajări. Piesele de piatră sunt deja montate pe o plasă specială, detaliu care face montajul extrem de ușor. Vezi toate mozaicurile scapițate aici.

 Mozaic travertin Red Valencia, scapițat

Mozaicul din marmură Thassos (polișată) 3d Tetris este unul din cele mai extravagante mozaicuri din oferta PiatraOnline - marmura Thassos este un material de o eleganță remarcabilă iar placarea unui perete-statement sau a unei zone accent cu acest tip de mozaic, mai ales într-un spațiu în care există și lumină naturală din abundență, va transforma în mod spectaculos, întreaga amenajare.

Un alt mozaic interesant este cel din onix - o piatră semi-prețioasă, de culoarea mierii, material ce a intrat în tendințele ultimilor ani: pe lângă aspectul natural, este o piatră care se folosește și în terapiile alternative, datorită energiei sale speciale.

Dacă vrei să afli mai multe despre piatra naturala potrivita pentru proiectul tău, sună-ne la +4021 9907, sau vino în showroom să vezi spaţiile concept!
Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.