X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: General // pe 09.10.2019

Matthew Simmonds nu-i vreun discipol aventuros al lui Michelangelo. Nu a reconstruit locul de veci al regilor Frantei de la Saint Denis ca abatele Suger, nici n-a inventat vitraliul, iar numele lui este la fel de putin cunoscut ca si al lui Villard Honnencourt, ilustru arhitect din Evul Mediu, azi anonim. Diploma obtinuta in Istoria Artei Medievale il plaseaza insa aproape de toti acestia, iar talentul in ale sculpturii clasice, il reclama ca pe o reusita clona a marilor artisti ai Evului Mediu.   

sursa foto: mymodernmet.com

Inceputul in milenara arta a cioplirii pietrei il face ca restaurator de monumente de marca ale arhitecturii religioase britanice ( Westminster Abbey si Catedralele din Salisbury si Ely), se muta apoi in Italia, unde studiaza sculptura ornamentala in marmura. Aici, dupa cativa ani de studii si incercari, castiga premiul l la a doua editie a Simpozionului International de Sculptura de la Verona, unde lucrarea sa Hidden Lanscape ii aduce o prima recunoastere ca sculptor. Blocul de marmura de 170 cm este spart si lucrat in interior, dezvaluind privitorului sufletul ascuns al pietrei, asa cum a rezonat el cu spiritul autorului. Cu lansarea facuta tocmai in patria sculpturilor in piatra, Matthew Simmonds urmeaza o evolutie ascendenta expunand peste tot: in Europa (Marea Britanie, Germania, Danemarca, Italia), Asia ( China si Emirate), Australia si America (USA). 

sursa foto: mymodernmet.com

Amenajarile interioare din piatra ale lui Simmonds nu sunt doar miniaturale opere de arta, ci, totodata, exceptionale realizari tehnice. Autorul nu-si alege piatra in mod necesar ci o lasa pe aceasta sa-i vorbeasca. Din considerente de usurinta in cioplire el va evita granitul, roca dura si greu prelucrabila, dar si ardezia, intrucat aceasta se despica in mod natural. Celelalte roci des intalnite sunt toate folosite. Cele mai multe lucrari sunt cele din marmura de Carrara si din limestone (calcar). Acestea sunt frumoase si mai usor de cioplit. Are insa si lucrari in travertin ( Rotunda ll) si sandstone (Romanesque Stone).

sursa foto: mymodernmet.com

Si tematica abordata este diversa. Matthew Simmonds sculpteaza cu frenezie replici ale unor celebre monumente. Basilica Santa Maria del Fiore, minune a arhitecturii toscane a secolului 13 si cel mai mare dom din caramida construit vreodata, isi descopera esenta intr-o miniatura din calcar de 37 cm. Biserica Sf. Elefterie, Mikri Mitropoli (Mica Mitropolie) ateniana, ridicata in epoca bizantina (sec 9) e reprodusa ca un miez de calcar inalt de 29 cm.  Iar ultimele coloane ale templului Mars Ultor, ridicat in sec 2 i.Hr. si dedicat lui Marte, unul dintre cele mai importante vestigii ale Romei Antice, au o replica din marmura de Carrara, de 41 cm, o superba dantelarie din piatra, lucrata cu migala si cu o surprinzatoare inclinatie catre exactitatea detaliului. Din vechea Elada provine studiul in travertin Space with Doric Columns, un alt monument de minutiozitate si tehnica.

sursa foto: mymodernmet.com

Arta Evului Mediu, in care Simmomnds este licentiat, apare in preocuparile sale nu doar prin replicile la monumentele vremii, ci si printr-un omagiu in marmura adus arhitectului turc Mimar Sinan, lucrarea Sinan trimitand spre stilurile orientale de atunci. 

Lumea amenajarilor interioare din piatra naturala priveste cu uimire la lucrarile lui Matthew Simmonds, care promoveaza tehnologii noi de sculptura, asociate unui talent si unei rabdari considerabile.  Miniaturile sale, realmente de dimensiuni liliputane, par niste bibelouri in piatra naturala: Vaulted Chamber (21 cm), Study in Concentricity (17 cm) si Chapter House (12 cm), toate din varietati de calcar, sunt incontestabile opere de arta. Si, de parca n-ar fi fost suficient, bijutierul in piatra Matthew Simmonds, sculpteaza in 38 cm de calcar micro-monumentul Windows 99, o magnifica dantelarie a carui realizare cu siguranta ii face pe marii maestri ai sculpturii clasice sa-si intoarca privirile astrale catre el. 
 

Matthew Simmonds si Evul Mediu contemporan
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii