X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Muzeul de Arta REcenta intre unicitatea mesajului si controversa expunerii

publicat in: General // pe 05.06.2019

MARe - un muzeu folositor si dedicat 

Muzeul de Arta Recenta (titlul de Muzeu de Arta Contemporana corespundea mai putin perioadei de referinta), deschis in Bucuresti anul trecut prin efort financiar privat, se numara printre locatiile ale caror proiecte poarta viza inspiratului birou de arhitectura moderna Youssef Tohme Architects & Associates, recunoscut conclav de tineri arhitecti talentati, condusi de un absolvent si fost profesor al facultatii de Arhitectura Paris – Villemin. Angrenat in lucrari de referinta, ca reproiectarea Garii d’ Austerlitz , realizarea unor proiecte precum turnul Landmark si Campusul „ Inovare, Economie si Sport”, ambele din Beirut sau Muzeul Luvru Abu Dhabi, Youssef Tohme se remarca prin consecventa si harul cu care isi afirma crezul privind principalele teme explorate de biroul condus de el: „ orizontul, atmosfera, colajele, golurile, ...,contrastele, dualismul, dezradacinarea si peisajele”. In acest context de proiecte majore biroul Yosseuf Tohme confera MARe un gir de profesionalism incontestabil, asumat de altfel si prin declaratia de sustinere a acestui proiect, dupa care muzeul reprezinta „o forma de rezistenta fata de ...globalizarea care afecteaza in mod special tinerele democratii” lasand posibila si „introducerea unei noi dimensiuni, foarte importanta...: spatiul vietii de zi cu zi, al individului, al subiectivitatii”.  

De altfel conceptul arhitectului si cel al curatorului sunt gemene in acest proiect, cladirea rezultata fiind destinata exclusiv muzeului in sine si accesoriilor sale. Desfasurat pe 5 niveluri, cu spatii de expunere dar si cu Auditoriu, biblioteca, cafeterie si shop (abordare justificata: Muzeul de Arta REcenta cafenea si shop) , muzeul se pretinde, justificat, ca unic depozitar al framantarilor artistilor romani ai ultimilor 50 de ani, mai bine de 100 dintre ei expunandu-si aici intrebarile si angoasele starnite de cenzura comunista. Dupa propriile marturisiri de credinta  „MARe abordează teme contrastante ale artei romanesti, reconsiderand critic subiecte precum progresul și regresivitatea, estetismul, utopia și distopia, constructia și disolutia, dizidenta, credinta și blasfemia, traditia și inovatia”.

foto: zilesinopti.ro

Alese cu grija, tablourile expuse contureaza cu vigoare peisajul artistic de dupa 1960, impreuna cu convulsiile inerente. Artisti precum Ion Tuculescu, Andrei Cadere, Ion Grigorescu, Paul Neagu, Stefan Bertalan, Nicolae Comanescu, Roman Cotosman, Pavel Ilie, Diet Sayler, Alexandru Chira, Horia Bernea, Florin Mitroi, Marian Zidaru, Ioana Batranu, Vioara Bara, Teodor Graur, Dan Perjovschi, Dumitru Gorzo, Victor Man, Ecaterina Vrana, Vlad Nanca, Gili Mocanu, Anca Muresan, Ovidiu Fenes, Cristina David, Ion Barladeanu, expun lucrari marcante pentru viata lor artistica, muzeul fiind prima si singura, pana azi, dovada a existentei si fortei de grup a artei plastice romanesti, unitare si indisolubile, intr-o perioada in care cenzura sugruma ideile si identitatile.  

foto: e-zeppelin.ro

Acest rezultat, pe care-l vede vizitatorul, este rodul activitatii Fundatiei MARe, infiintata in 2015 si organizatoare de expozitii manifest intr-o serie de orase ca Bucuresti, Oradea, Craiova ori Sibiu. Constructia in sine este de tip monolit, o entitate neagra si compacta, infasurata in caramida aparenta si atarnata de cer, purtand cu ea austeritatea constructiei originale (o cladire semnificativa perioadei dintre cele doua razboaie, utilizata ulterior drept locuinta de Ana Pauker, lider al copilariei comunismului la noi), retalcuita de arhitecti in spiritul dorintei curatorului. Senzatia de suspendare este data de parterul transparent si gol, un mesaj intunecat al izolarii de cotidianul pragmatismului vremii.

foto: bucurestiulmeudrag.ro

In interior arhitectii au intensificat apropierea fizica si spirituala de operele expuse, prin inventarea unui sistem sofisticat de incinte, menit sa impinga vizitatorul pentru a deveni confidentul artistului. Aici controversele iscate din dimensionarea spatiului vis-a-vis de inghesuirea lucrarilor continua, comparatiile dintre conceptele de expunere vin si trec, esenta mesajului e insa menita sa triumfe. 
Imprejur, un pavaj exterior din piatra completeaza atmosfera. Amenajarile exterioare la MARe nu sunt sofisticate, ele doar puncteaza asocierea cu natura, una dintre temele favorite in arhitectura actuala. Piatra cubica, fara varsta si cu semnificatii evidente, vine sa puncteze transcendenta epocilor. 
  
Merita mentionati participantii la executia acestui monument muzeal dar si cateva date utile :
• Denumire oficiala proiect: MARe (Muzeul de Arta REcenta) 
• Muzeul de Arta REcenta arhitect: YTAA (Youssef Tohme Architects & Associates), birou arhitecti local : PZP Arhitectura
•Fotografii arhitectura: arh. Cosmin Dragomir, cunoscut autor de poze minunate, executate cu echipamente adevarate, profesionale, folosite in domeniul cinematografic
• Antreprenor general : Colina Development SRL
• Antreprenori de specialitate instalatii: Wissam Tawil & Associates / MEP engineers S.A.L
• Structura : Ductil Tech  
• Peisagistica: Ana Marti Baron 
• Curator: Erwin Kessler 
• Adresa MARe este Bucuresti, pe bd. Primaverii la nr 15, sector 1
• Suprafata construita: 1580 mp, constructie tip S+P+2E+M (cinci niveluri, doua terase si o gradina-amfiteatru) 
• Program de vizitare MARe : zilnic 11-19, marti inchis.
• Taxe vizitare MARe individuale si de grup, tururi programate online la adresa ioana.serban@mare.ro, in limbile romana si engleza, gratuitati pentru copii, studenti, profesori, muzeografi, muzeologi

PIATRAONLINE, #GeneratorDeInspiratie, isi pune pecetea asupra calitatii acestui proiect prin livrari masive de piatra naturala (printre altele 19 tone de mozaic decorativ Lava Black si 22 tone de piatra cubica granit antracit natur), marcand o contributie de onoare la viata culturala a tarii. 
 

Muzeul de Arta REcenta intre unicitatea mesajului si controversa expunerii
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii