”Piatra naturala, un material care nu se va demoda niciodata”

22.02.2017
0 5 0
Rating:
”Piatra naturala, un material care nu se va demoda niciodata”
m
Natalia Berezovskaia si Octav Roman sunt absolventi ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, sectia Design interior. Cei doi soti au infiintat in 2010 Studioul de design ”Creativ Interior”. De atunci s-au remarcat in amenajarea spatiilor comerciale, dar lista proiectelor celor doi arhitecti este mult mai bogata: case si apartamente, clinici medicale, hoteluri... Oricine parcurge portofoliul lor poate observa cu usurinta varietatea stilurilor si stapanirea pe care cei doi o etaleaza in adaptarea la diferitele destinatii ale spatiilor. Asa stand lucrurile, am fost curiosi sa aflam mai mult despre acesti profesionisti ai designului interior.
Care ar trebui sa fie principalele insusiri ale unui creator de design interior?

Desi imaginea unui designer este asociata cu un artist consacrat, putin aerian si in lumea lui, in realitate profesia de designer este mult mai calculata, bazata pe creatie, dar si cunostinte tehnice. Un designer trebuie sa fie, in acelasi timp, un bun psiholog (pentru o relatie armonioasa cu clientul), un artist bun in sfera conceptelor si a ideilor, putin inginer si atent la detalii pentru o executie ca la carte. In acelasi timp trebuie sa fie si un bun vanzator atunci cand vine vorba de a-si sustine proiectul, de a-l „vinde” clientului.
m
amenajari design interior

Se stie prea bine ca orice creator are orgoliu, justificat sau nu... Cum functioneaza acesta in domeniul designului interior, spatiul unde arta se intalneste obligatoriu cu utilitatea?Credem ca in fiecare domeniu exista orgolii, insa este importanta cantitatea acestuia. Ca designer, e bine sa fii mandru de ceea ce faci si chiar sa-ti prezinti proiectele realizate, asa cum ele reprezinta cea mai buna carte de vizita a ta, dar trebuie sa cunosti limita de „lauda”. Altfel poti ajunge sa fii agresiv si chiar respingator in fata clientului.

Clientul trebuie sa fie castigat prin incredere, prin dovada rezultatului promis, dar asta nu inainte de a intelege exact ce face un designer, cum il poate ajuta pe client atat din punct de vedere estetic, dar si din punct de vedere practic si ergonomic.
m
amenajari design interior

amenajari design interior


Care sunt etapele obligatorii ale unui proiect de amenajare interioara? Cum incercati sa convingeti un client ca sugestiile lui, mai mari sau mici, nu sunt benefice proiectului?

Proiectul de amenajare trebuie sa inceapa, in primul si in primul rand cu o discutie deschisa cu clientul. Aici intervine abilitatea designerului de a intelege (in mod direct, dar si indirect) ce isi doreste clientul (chiar daca de cele mai multe ori aceste vine cu raspunsul: „Nu stiu ce vreau!” ). Sa puna intrebari la obiect, capatand astfel informatiile necesare pentru a putea realiza un proiect de succes, in care ambele parti au de castigat.

Dupa aceasta parte importanta incepe proiectul propriu-zis, in care designerul face documentarea (in functie de stilul de amenjare, de nevoile clientului etc), propunerea conceptului, proiectarea in 2D in care prezinta mobilarea in plan (optimizand spatiul cel mai bine). Dupa care urmeaza proiectarea 3D in care se vor propune finisajele, materialele, piesele de mobilier, corpuri de iluminat si tot ce inseamna un interior complet. Daca proiectul este aceptat, atunci incepe partea de detaliere, ofertare si cea de executie.
m
amenajari design interior

amenajari design interior
m
In cazul in care clientul apeleaza la un designer cu o idee concreta la care nu vrea sa renunte, insa care nu avantajeaza spatiul, atunci este responsabilitatea designerului sa aduca argumente plauzibile in care sa convinga beneficiarul ca solutia pe care o propune va aduce un plus valoare interiorului respectiv. Ideal ar fi ca relatia intre client-designer sa fie una transparenta si bazata pe incredere (asa cum am mentionat mai sus).

Piatra naturala este in continua cautare in Romania, vedem acest lucru in numarul tot mai mare al clientilor PIATRAONLINE. Cum vedeti voi aceasta tendinta consacrata deja a romanilor catre piatra naturala?

Un material natural nu se compara cu o „imitatie”. Asta au inteles-o si romanii, asta e si tendinta din ultimii 2-3 ani. De aceea si designerii sunt mai deschisi in a le propune clientilor materiale de calitate, care sunt mai rezistente in timp, arata mult mai estetic, astazi fiind si mai accesibile.
m

amenajari design interior
m
Ce parere aveti despre piatra naturala, ca material folosit in amenajarile interioare? Ce va atrage cel mai mult la acest material: rezistenta, diversitatea texturilor si a cromaticii, formele diferite...?


Cum ziceam, un material natural arata mult mai atragator intr-un interior, atat din punct de vedere estetic, cat si tactil. Desi uneori necesita o intretinere mai speciala, piatra naturala va castiga notorietate prin eleganta sa, prin textura neregulata, dar care personalizeaza imaginea, prin posibilitatea de a modela forma dupa cerintele din proiect. Vom fi mereu atrasi de piatra naturala, fie ca este marmura, granit sau chiar onix.

De obicei, cum functioneaza lucrurile cand porniti un proiect de amenajare: va imaginati cum ar arata locul, aveti ideea si cautati piatra care sa o sustina cel mai bine sau descoperiti un produs din piatra naturala – placa, mozaic etc. - si va ganditi apoi cum sa il introduceti in planul vostru?

Nu exista o regula cum propunem acest material. Uneori se intampla sa vizualizam proiectul inca de la primul contact cu noul spatiu si, in urma stilului ales sau poate in urma cerintei clientului care inca de la inceput a specificat ca vrea, sa folosim materiale naturale si atunci cautam solutia cea mai buna etc. Depinde de la un proiect la altul.

Atunci cand recomandati piatra naturala clientilor vostri, care sunt principalele voastre argumente?

Argumentul cel mai pretios este ca piatra naturala reprezinta un material care nu se va demoda niciodata si clientul stie asta!

m

amenajari design interior


m
Aveti impreuna studioul de design ”Creativ Interior”. Ce insemna a amenaja interioarele in Romania acestor ani, compania voastra fiind infiintata in 2010? Cum se vad romanii in aceasta postura, de oameni in cautarea unuor spatii care sa ii reprezinte, in care sa se simta bine?


Noi suntem generatia de „compromis” de designeri. Si nu o spun in sensul rau al cuvantului. Chiar din contra, suntem generatia care vede cum lucrurile au inceput sa evolueze pe piata romanesca.

Oamenii incep sa fie curiosi si sa experimenteze, dar aici vorbesc mai mult de generatia noua, tanara, care a calatorit, a citit si s-a documentat in legatura cu ce insemana design interior si cum o amenajare poate schimba atmosfera intr-un spatiu.

Chiar daca provocarea nostra este sa „educam” lumea din Romania si sa explicam ce face exact un designer si cum te poate ajuta, rezultatul din ultimii ani ne bucura. Am evoluat si noi si clientul, a evoluat piata imobiliara, dar si diversitatea materialelor.

In concluzie, suntem intr-o continua crestere si sper sa ne miscam in aceasta directie de acum in colo!

Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.