X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Noutati // pe 07.07.2017

Spunem despre piatra naturala ca este calda, ca emite vibratii asemeni unui element viu, ca prezinta un aspect organic, ca are o atitudine prietenoasa, ca vorbeste, ca intra in  dialog cu ambientul... Acestea si multe asemenea exprimari sunt modalitati de a afirma ca piatra naturala, tratata bine, nu este si nu trebuie sa fie considerata un simplu obiect. Am mai scris pe acest blog despre mereu surprinzatoarele si ascunsele calitati ale pietrei, astazi mai aducem in prim plan un artist: José Manuel Castro López.

José Manuel Castro López (n. 1959) s-a nascut in Vilasuso, un sat aproape de A Coruña, nord-vestul Spaniei. In perioada 1980-1985 a urmat cursurile universitatii ”Escola de Canteiros”, unde a studiat arta sculpturii.  

Artistul spaniol foloseste piatra naturala (quart si granit) intr-un fel care aminteste de australianul Alex Seton (vezi articolul aici), insa texturile alese de José Manuel Castro López expun si mai mult esenta pietrei. Daca la Seton se remarca fluiditatea pietrei (marmura) incarcata de un mesaj statuar, Lopez e preocupat de suprafata rocii, el o modifica intr-o mai mica masura pentru ca diferenta sa fie cat se poate de evidenta.


Uimirea privitorului nu vine din schimbarile percepute pe zone intinse. Artistul seduce prin detaliu, poate nu chiar la scara lui Hirotoshi Itoh (care are si el pietre „topite”), dar nici foarte departe. (am scris aici despre arta lui Hirotoshi Itoh).

Topita, ciupita, agatata, rasucita, mototolita, stransa, taiata – in toate aceste feluri se prezinta piatra naturala din creatiile lui Lopez. Te uimeste si, ca multa lume, te poti intreba daca ceea ce vezi sunt intr-adevar sculpturi ori s-au folosit materiale chimice sau alte tehnici. Sunt sculpturi. Nu mi-am imaginat niciodata ca privitorul nu va intelege tehnica mea si nici nu am incercat sa ascund felul in care le fac, chiar si colegii mei, cunoscatori ai tehnicilor de sculptura, ma intreaba cum lucrez. – declara Lopez intr-un interviu pentru dailymail.co.uk.

Asumandu-si rolul de creator, el afirma intr-un alt interviu ("The Creators Project"): Relatia mea cu piatra nu este fizica, ci magica. Ea ma recunoaste si mi se supune... Ne intelegem reciproc. Pietrele mele nu sunt lipsite de viata, ele se arata asa cum sunt.

Noi, la PIATRAONLINE, nu putem decat sa fim de acord cu artistul, cand vorbeste despre „viata” pietrelor naturale. O placa de granit sau de marmura poate ca reprezinta doar un produs cand se afla in cutie sau in paletul de lemn. Dupa ce este montata insa, acea placa functioneaza in virtutea altor legi, uneori mai greu perceptibile. Sunt legi date de spatiul in care piatra se integreaza, de relatia acesteia cu obiectele din jur, cu lumina, chiar cu raportarea la numarul de oameni si de plante din apropierea ei.

José Manuel Castro López - si altii ca el - evidentiaza tocmai latentele pietrei, esentele acesteia. Artisti plastici sau ingineri, designeri sau peisagisti continua sa se minuneze de fabulosul potential al pietrei naturale. Poate ca trebuie un simt mai dezvoltat pentru a intelege aceste lucruri, dar la PIATRAONLINE suntem martori aproape zilnic la momente in care oamenii vin si se abandoneaza placut uimiti in fata unei placi de marmura, granit sau cine stie ce mozaic din travertin.

José Manuel Castro López


Sursa foto: www.museum-of-art.net

 „Pietrele mele nu sunt lipsite de viata”
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Bila Decorativa Sandstone Rainbow 20 cm
Cod AG-210
Produs adus pe comanda
Pret cu TVA 284,43 Lei
Produs adus pe comanda
Ardezie Sikis Mix Fasii (Palet 10-12 mp)
Cod PND-671
Produs adus pe comanda
Pret cu TVA 775,05 Lei
Produs adus pe comanda
Pret cu TVA 92,40 Lei
IN STOC

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii