X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Radu Negoita - Arhitectul primului ghid din Romania de ales locuinta corecta

publicat in: Interviuri // pe 14.08.2018

Marea majoritate dintre noi ne dorim sa ne gasim acel spatiu - locuinta de care sa ne bucuram pana la sfarsitul vietii. Cele mai mari provocari apar in momentul in care suntem pusi in fata unor spatii care nu se identifica cu viziunea si nevoile pe care le avem. Despre lucrurile la care ar trebui sa fim atenti si greselile care apar in arhitectura unei case, am stat de vorba cu Radu Negoita.

Radu Negoita a absolvit Facultatea de Arhitectura a Universitatii Ion Mincu in 2006, iar in 2013 a primit titlul de doctor in arhitectura, in urma sustinerii unei teze despre avatarurile conceptului de confort. Experienta din practica profesionala si cea universitara l-au ajutat sa puna bazele portalului "Case Strambe pe Radar", singurul loc din internetul romanesc care identifica problemele de calitate din zona rezidentiala.

PIATRAONLINE: Serviciile biroului dumneavoastra de arhitectura se bazeaza pe “ datele esentiale care se pot deduce din plan “, acest plan este realizat tot de un arhitect, de ce atunci aveti atat de mult de lucru corectand sau refacand planurile colegilor?

Radu Negoita: Tipul de servicii pe care le ofer prin intermediul site-ului radunegoita.ro sunt destinate persoanelor care nu obtin informatia relevanta pentru ei din partea vanzatorilor de apartamente (agentii imobiliare sau dezvoltatori). Imi doresc sa fac munca de constientizare pentru cine se angajeaza la un contract de rate de lunga durata si fac asta pentru ca peisajul administrativ nu se ridica la inaltimea nevoilor societatii. Va dau un exemplu: daca eu proiectez o casa corecta din punct de vedere al cadrului legal si cer pentru munca mea 1000 de euro clientului, el afla din doua telefoane ca mai exista inca zece persoane care ii fac rost de stampila de arhitect cu 200 de euro pentru un proiect facut pe genunchi (de multe ori de nespecialisti in domeniul arhitecturii) cu care ia aprobare de la primarie mai de usor decat cu al meu. Cu alte cuvinte, eu stau doua luni sa ii croiesc omului haina care i se potriveste perfect, iar unul care fura ceva dintr-un depozit intr-o noapte si lipeste o eticheta Versace pe guler imi sufla clientul. Va intreb: credeti ca majoritatea clientilor vor opta pentru proiectul calitativ sau pentru intelegerea ieftina? Problema arhitecturii decente este ca ofera clientului final beneficii de termen lung care sunt greu de marketat.Pe piata exista multe compromisuri, iar arhitectii corecti beneficiaza de prea putin sprijin momentan. Tind sa fiu intelegator cu colegii care accepta mici compromisuri sub presiune, pentru ca am trecut prin asta si stiu cum este, insa nu doresc sa fiu tolerant cu gafele grave, pentru ca cineva va plati pentru greselile respective. Persoana care plateste oalele sparte este, de obicei, cel care investeste o buna parte din salariul pe 30 de ani in visul locuintei proprii – clientul caruia i s-au promis marea cu sarea, dar care nu are loc sa se aseze la masa in bucataria prea mica, sau caruia nu ii incape in casa nici un dulap. E genul de situatie in care cine are buna credinta iese cel mai prost.

PO: Ordinul arhitectilor are, potrivit art. 21 al Legii 184/2001 completata (Legea profesiei de arhitect), atributii prin care “promoveaza si protejeaza calitatea produsului de arhitectura si urbanism”. Cum a facut cartea dumneavoastra “ Disconfort Residence” ordine in indeplinirea acestor atributii?

RN: Misiunea cartii mele nu este sa indrepte lumea – eu am pus pe foaie, impreuna cu explicatiile de rigoare, greselile peste care am considerat ca nu se poate trece. E ca un fel de mini-compendiu de gafe care pot face viata amara celor neavizati. Ordinul Arhitectilor este organizatia care ne reprezinta breasla si despre care stiu ca face eforturi in directia asta. Mai sunt multe de reparat, sper ca in timp sa se regleze ordinea prioritatilor si sa se gaseasca solutiile optime.

PO: In Misiunea pe care vi-o asumati pe site apare informatia dupa care “ din 350 apartamente analizate din 2015 pana azi “ majoritatea sunt mai slabe decat cele vechi” . Aproximand, exclusiv printr-un exercitiu matematic,  la 300 numarul de apartamente apreciate de dumneavoastra ca “mai slabe” ( adica circa 83 %), revin cam 100 apartamente diferite pe an, deci cate unul nou la fiecare 3-4 zile, expertizate si gasite slabe ca proiect (desene). Ce efect a avut aceasta constatare a dumnevoastra asupra colegilor proiectanti in sensul imbunatatirii proiectelor? 

RN: Aveti dreptate, asa am facut si eu calculul, pentru ca intre august 2015 si acum am avut cate o zi fara intrebare pe pagina Case Strambe pe Radar, dar destule zile in care am avut doua intrebari sau chiar trei. Este posibil, deci, ca numarul sa fie mai mare de 350 (chiar daca in weekend nu postez nimic). Va marturisesc, am, in momentul de fata, cateva zeci de mesaje inca neabordate din lipsa de timp, dar de care ma voi ocupa cu prima ocazie, in ordinea intrarilor. Nu pot spune daca ceea ce discut eu pe pagina are vreo reverberatie in piata – stiu ca am colegi arhitecti care sunt activi si care contribuie cu explicatii detaliate pe pagina (fara aportul lor pagina nu ar fi ajuns la cei peste 15.000 de fani pe care ii are acum).Va dati seama, as putea sa va raspund la intrebarea asta cinstit doar daca vreun coleg mi-ar da feedback la fiecare greseala pe care o corecteaza dupa cate un comentariu postat pe Facebook, lucru care este imposibil. Va pot spune insa ca am gasit odata un apartament bun care avea o singura hiba: o pila structurala din beton armat care aparea pe plan iesind din peretele exterior al camerei de zi. Am adaugat un comentariu despre faptul ca respectivul detaliu era o surpriza pe care nu o intelegeam si am primit raspuns imediat de la autorul proiectului de arhitectura. Omul, care mi-a fost student in anii trecuti, mi-a explicat ca originea problemei nu depinsese de el, aparuse ulterior. A fost o surpriza placuta.

PO: Aveti in plan, vis a vis de volumul dumneavoastra dedicat clientilor ,“Disconfort Residence”, aparitia unui al doilea volum de genul “Cum sa proiectam locuinte functionale“, dedicat arhitectilor?

RN: Nu, din doua motive: nu ma consider in masura sa dau sfaturi colegilor (in Romania sunt multi arhitecti bine pregatiti care isi practica meseria cu onoare); in al doilea rand, fiecare proiectant are metoda lui de a raspunde la provocarea pe care o reprezinta o tema de proiect. Cu alte cuvinte, semnarea unei carti de tip “Cum sa faci arhitectura” ar insemna sa descriu doar metoda mea, a carei valoare este subiectiva. De exemplu, exista unii care considera casele brutaliste ale arhitectului Tadao Ando gesturi artistice fara valoare arhitecturala, asa cum altii le vad ca pe exemple de arhitectura adevarata. Arhitectura s-a indepartat de atributele antice (firmitas, utilitas, venustas), dar asta nu inseamna ca le-a inlocuit cu ceva palpabil. Dezbaterea continua si nu pare sa se incheie curand. Nici un profet la orizont.

PO: Ati analizat din punct de vedere SWOT (puncte tari, slabe, oportunitati, amenintari) peste 350 de apartamente. Care este diferenta dintre criteriile dumneavoastra de apreciere si cele de proiectare ? 

RN: Majoritatea apartamentelor analizate pe pagina au avut parte de un tratament generic, de tip puncte tari-puncte slabe (analize scurte). Imi pot permite luxul de a lua in calcul scenarii ce contin amenintari si oportunitati doar in cazul analizelor complexe, care sunt mult mai detaliate si in care investesc mai multe ore. Criteriile de apreciere le au la baza chiar pe cele din proiectarea de arhitectura. Nu poti comenta un risc de punte termica cu potential de igrasie la un imobil daca nu stii cum se rezolva in proiectare respectivul detaliu. Analiza pe care o fac are la baza experienta personala din proiectare si pe cea acumulata la Catedra de Bazele Proiectarii din facultate, unde am activat timp de 11 ani.

PO: Cum ar putea ajuta tehnologia BIM (Business Information Modelling) in asigurarea compatibilitatii dintre cerintele clientului, interesele dezvoltatorului si proiectarea in conformitate cu arhitectura functionalista?

RN: Tehnologia BIM reprezinta o buna punte de colaborare intre dezvoltator (sursa comenzii si a finantarii), conceptor (arhitectul care traduce tema de proiectare a dezvoltatorului in planuri), si santierul de constructii (sau firma de management). Clientului final nu i se cere parerea nici aici, cum nu i se cere nici pentru designul noului Ford, i se ofera un produs pe care il accepta sau nu (lumina in care i se prezinta produsul tine de o alta discutie). Problema transcende avantajele aduse de BIM: chiar daca aceasta tehnologie reprezinta o platforma care faciliteaza discutiile de principiu si traducerea solutiilor tehnice abstracte in imagini mai usor cuantificabile pentru persoanele implicate care vin dinafara meseriei (dezvoltatorul, uneori), si ofera si antemasuratori destul de precise, nu este totul. Este doar o tehnologie, deci depinde de cum aleg oamenii sa o foloseasca. Daca dezvoltatorul (care are drept de veto si putere absoluta de facto in ecosistemul nostru administrativ deficitar) nu doreste sa se rezolve un lucru cum ar trebui pentru ca el crede ca merge si altfel in ciuda rezervelor specialistilor, lucrurile nu pot fi corectate de nici o tehnologie. Tehnologia BIM tine profesionistii in bun contact, dar nu tine loc de principii sanatoase. E doar un catalizator al unor decizii –un instrument precis, cum e calculatorul pe care se poate proiecta si un spital, dar si o racheta nucleara.

PO: Cat la suta din analiza dumnevoastra SWOT se bazeaza pe dogmele arhitecturii functionaliste si cat sunt rezultatul bunului simt de a sta pe scaunul clientului?

RN: Bunul simt in arhitectura se cuantifica in dimensiuni. Nu vorbim despre resedinte de printi sauditi care gasesc ca o baie potrivita incepe de la 100 de metri patrati in sus (exemplul este real, l-am adus in discutie in carte), ci de locuinte corecte pentru persoane din clasa medie din Romania anului 2018. Totusi, analiza pe care o pun la dispozitia doritorilor tine cont de specificul stilului de viata al fiecaruia – pentru ca, in cazul in care din apartament lipsesc (se mai intampla) unele lucruri pe care eu le consider importante, clientul trebuie sa fie informat pentru a decide in cunostinta de cauza daca poate fara respectivele facilitati sau nu. Eu primesc informatia din tema clientului (din care aflu despre cum ii place sa locuiasca) si o transform in filtru auxiliar celui cu care operez eu. Rezultatul este ca persoana respectiva are acces la informatia despre posibilitatea de a trai cum doreste in noua locuinta inaintea celorlalte persoane interesate de acelasi apartament care au preferat sa ceara parerea rudelor.

PO: Finalul cartii dumneavoastra Disconfort Residence este de-a dreptul pesimist, in sensul ca respingerea Ordonantei 100/2016 , care impunea verificarea proiectelor de catre Inspectoratul de Stat in Constructii, pastreaza, daca nu chiar amplifica, haosul in constructii. Ce-i de facut?  

RN: Stiti ca se spune ca rezistenta unui lant este data de cea mai slaba veriga a sa. Prea multe verigi din lantul nostru sunt inca slabe. Nu putem avea vieti confortabile precum au, de exemplu, locuitorii Danemarcei pana cand nu gandim, lucram si pretindem aceleasi drepturi ca si ei. Pana cand ne simtim oameni liberi. Nu poti fi european pe jumatate, iar daca te minti singur nu rezolvi nimic, peticul nu se carpeste de la sine. Societatea noastra are inca mentalitatea lui “saru` mana, boierule” dupa fiecare palma primita de sus. Acceptam prea multe fara sa cerem socoteala cu voce tare. Cand vom invata sa ne respectam pe noi insine vom avea un cadru legal care sa ne faca bine. Pana atunci, suntem condamnati sa ne pierdem memoria la fiecare foc de artificii electoral.

PO: Pe site-ul dumneavostra radunegoita.ro , la intrebarea “ ce face ca abordarea noastra sa fie eficienta” apreciati ca stilul care reuseste sa raspunda la cerinta asigurarii confortului minim este “functionalismul”. Era oare mai bine in comunism cand se construia dupa tipul omului standard ( poate asa cum il vazuse Le Corbusier la vremea lui), abordarea nefiind totusi total straina de ideea ca “totul pleaca de la dimensiunile omului”, era mai buna uniformizarea de atunci fata de aberatiile zilelor noastre?

RN: Functionalismul este stilul de arhitectura care a permis construirea eficienta a ansamblurilor de locuinte. Experimentele locative mai vechi (vizibile mai degraba in Ocidentul mai bogat) de pana la el au fost mult mai costisitoare si mai putin practice decat ce a urmat. Comunismul romanesc a avut, intr-adevar, aceasta caracteristica constructivista: s-au construit mii de blocuri in cateva decenii pentru rezolvarea problemei locative. Ironia sortii a facut ca locuintele de atunci, create pe parcele de teren lipsite de constrangerile funciare de astazi si concepute de colective de proiectare inchegate, sa fie mult mai bune nu doar decat ce se construieste astazi, ci mult mai confortabile decat ce ofera azi centrele marilor capitale europene. Arhitectii invatasera de la profesori interbelici antrenati pe metoda perfectionata de Corbusier&Co, era mult de lucru in zona rezidentiala, iar banii veneau de la stat (e drept, uneori cu conditii). Am crescut in apartamente uneori friguroase, dar configurate decent, in care am avut mai mult spatiu de miscare decat media copiilor din clasa de mijloc locuitoare in centrele oraselor britanice, de exemplu. Aproape ca mi se pare nedrept ca astazi incepem sa o luam in jos, sa coboram stacheta doar pentru ca cine ar trebui sa aplece regula nu o face.

PO: Este clar ca legislatia actuala nu va ajuta, in plus colegii dumnevoastra arhitecti se pot face frati cu Aghiuta macar pana trec parleazul, daca ati fi ministrul Constructiilor si Amenajarii Teritoriului pentru o zi, pe cine ati impusca mai intai ?

RN: Nu posed arma de foc si nu mi-as dori sa fiu Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, deci nu va pot raspunde.

 

Radu Negoita - Arhitectul primului ghid din Romania de ales locuinta corecta
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii