X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Sigiriya (Lion Rock) intre staruinta pietrei, forta leului si Theravada buddhista

publicat in: General // pe 21.02.2019

1. STARUINTA Pietrei
Sigiriya, Lion Rock, cetatea-manastire considerata a 8-a minune a lumii antice, poarta in imensa cocoasa din granit asediata de vegetatia junglei ceyloneze, o preistorie de peste 10.000 de ani. Dupa ce omul acelor vremuri si-a lasat urmele trecerii lui in vestigii de agricultura si prelucrarea metalelor, calugarii buddhisti au infiintat, cu 300 de ani inainte de Christos, acolo, in staruinta pietrei, o manastire spre slava celor 4 Adevaruri Nobile. Kasyapa l, fiu din flori, rege paricid si uzurpator, transforma manastirea intr-un palat regal inexpugnabil, din care-si propune sa conduca tara,  rezistand in fata mostenitorului de drept. Acest palat este insula naturala din piatra de la Sigiriya, o imensa stanca din granit, inalta de 200 m si acoperind, alaturi de imprejurimi, 15 hectare, conceputa cu multiple metereze si santuri de aparare pline de crocodili. 

sursa foto: sankileisure.com

In partea de nord a orasului exterior se afla suburbiile iar in sud un lac artificial.  Complexul de la Sigiriya include mai multe gradini, devenite celebre: gradinile de apa (Water Gardens), cele din piatra (Boulder and Cave Gardens),  gradinile in trepte sau terase ( Stepped or Terrace Gardens) . Gradinile de apa ocupa o suprafata de 720000 m²in partea de vest blocului. Gradina 2 ( a Fantanii) include serpentine de “parauri” placate cu lastre din marmura. In apropiere se afla 2 “insule” din granit, cunoscute sub numele de “Palatele de vara”.  Aceste zone erau racorite prin cursuri de apa serpuind in canale placate cu marmura sau pebble. Gradina 3 contine o piscina octogonala placata cu piatra naturala.  Urmeaza gradinile din piatra dezvoltand eternitatea ca esenta a existentei. Grupuri de rocarie accentueaza senzatia de primitiv eliberator. Raspandite, gradinile in trepte suprind la randul lor prin Treptele Leului si Peretele Oglinda. 

2. FORTA Leului 
Intrarea in palat este strajuita si azi de labe de leu imense, sculptate in piatra si simbolizand puterea. Intregul edificiu, construit pe parcursul a 7 ani, este menit sa impresioneze si sa arate puterea regelui. Scara Leului, pastrata si azi, este executata din trepte de granit. Pentru a ajunge in varf se urca peste 1200 trepte, gradinile de pe “acoperis” si panorama din jur rasplatesc efortul urcusului. Fiecare constructie executata in cadrul complexului impresioneaza si arata forta si puterea financiara a regatului de atunci. Gradinile, adevarate bijuterii croite in stanca celei mai dure roci, granitul, Treptele Leului, frescele imense, Peretele Oglinda, drumurile pavate, sunt tot atatea dovezi de putere. Peretele Oglinda este executat din caramida si are o fatada acoperita cu o tencuiala indelung lustruita. Frescele, executate in tempera, nu in tehnica clasica, ocupa un perete imens, de 140x40 m, si reprezinta, probabil, cea mai mare pictura din lume. Toate aceste minunatii ale lumii antice sunt mostenirea ramasa de pe urma regelui Kasyapa l care, dupa 18 ani de domnie inceputa prin omorarea tatalui si prin excluderea fratelui de la coroana legitima, a fost invins de acesta si astfel Puterea Leului s-a stins. A ramas doar simbolul ambitiei nemasurate cu care crudul si ticalosul rege a supus si modelat staruinta pietrei.  

sursa foto: ancientpages.com
 
3. THERAVADA Buddhista
Dupa ce si-a infrant fratele vitreg, adevaratul mostenitor al tronului, Mogallana, a redat calugarilor buddhisti palatul de pe Stanca Leului. Adepti si supravietuitori ai buddhismului indian, budistii din insula Ceylon sunt cei care propovaduiesc si sustin Theravada ( “Doctrina Antica” sau “Doctrina celor Batrani”). Aceasta arata ca libertatea poate fi obtinuta prin recunoasterea si aplicarea celor 4 Adevaruri Nobile si a Caii cu 8 brate. Rezultatul este gasirea unui refugiu in Dharma, care reprezinta Nirvana, starea eliberatoare de suferinte. Cele 4 Adevaruri Nobile pleaca de la recunoasterea necesitatii schimbarii vietii, aceasta nu ne multumeste si nu putem gasi in ea fericirea.  Astfel suferinta este starea noastra cotidiana, odata ce acest lucru este identificabil el poate fi constientizat si analizat, iar motivele determinante scoase la iveala. Rezultatul elementar  al constientizarii este recunoasterea existentei sinelui nostru individual, fata de care avem un atasament constant si bolnavicios. Acest atasament este repetabil si se poate derula pe parcursul mai multor existente fizice. El nu face altceva decat sa ne provoace o suferinta perpetua, intrucat sinele individual nu exista. Cauza nefericirii fiind gasita ar ramane ca aceasta sa fie eliminata. Insa schimbarile pe care le facem cu noi insine sunt lente, greoaie si necesita practici consecvente. 

sursa foto: urlaub-sr-lanka.info

Exista trei perspective de abordare a celor 4 Adevaruri Nobile prima identifica (“ acesta este adevarul suferintei”), a doua ordona ( “ originile suferintei trebuie eliminate”) si a treia inchide ciclul (“ desi incetarea suferintei trebuie sa fie realizata, nu exista o incetare care trebuie realizata”). Modul practic prin care se pot aplica cele 4 Adevaruri Nobile se regaseste in Calea cu 8 brate. Adevarat ghid, aceasta cale se imparte in 3 sectiuni, prima vazand aspectul fizic, a doua pe cel de concentrare si al treilea privind patrunderea spirituala. 

sursa foto: projects.yogeemedia.com

In prima sectiune se afla 3 brate, acestea referindu-se la educatia morala a individului. Vorbirea corecta inseamna sa spui adevarul, fara sa jignesti. Se spune ca “omul este plin de fructele buzelor sale”. Actiunea corecta cere sa faci doar fapte bune( “ admira calitatile altuia si urmeaza-le”).  Modul de viata corect impune sa nu faci rau altuia, in niciun fel. Urmatoarele 3 brate vizeaza concentrarea. Efortul corect implica tentativele noastre catre autoperfectionare. Atentia corecta te ajuta sa vezi lucrurile in mod obiectiv. Concentrarea corecta presupune indepartarea de dorinte si asteptari precum si renuntarea la antipatii. Ultimele 2 brate ale caii sacre se refera la intelepciune. Intelegerea corecta se petrece doar prin acceptarea realitatii asa cum este iar gandirea corecta inseamna perfectionare nivelului intelectual. 


sursa foto: pinterest.com

Roata cu 8 spite, dharmachakra, este simbolul caii cu 8 brate. Perfectiunea cercului trimite la perfectiunea invataturilor lui  Gautama Siddhartha, ulterior Gautama Buddha ( “cel iluminat”). 
Tot asa cum, la Lion Rock, cele 4 Adevaruri Nobile raman de milenii incrustate in granitul aspru, ca simbol al devenirii spirituale.


PIATRAONLINE te poate ajuta sa re-creezi in gradina ta imaginea Stancii Leului. Vino in pavilionul si show-room-ul din Aleea Teisani 137 A si descopera piatra, in cele mai felurite forme de exprimare. Cu siguranta te putem ajuta sa aduci in gradina ta o parte din atmosfera  de pe Lion Rock.

Sigiriya (Lion Rock) intre staruinta pietrei, forta leului si Theravada buddhista
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii