X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Super-proiectele de arhitectura ale mileniului 3 - Ep 1

publicat in: General // pe 29.08.2019

Cele 3 “bombe” ale arhitecturii japoneze 

1. Sendai Mediatheque 
Orasul Sendai, de 1 milion de locuitori, nu-i un simplu orasel aruncat pe-o coasta japoneza. In apropierea lui, in martie 2011, in regiunea Tohoku, a vut loc cel mai costisitor cutremur din lume (pagube de 210 miliarde dolari americani) si cel mai mare din istoria tarii (masurat la 9 grade pe scala Richter). De pe urma lui Japonia s-a deplasat cu 2.4 m, s-a nascut un tsunami de peste 38 m inaltime, care a maturat totul in interior pe o adancime de 8 km, si au pierit peste 15.000 oameni. Din cauza avariilor centralelor de la Fukushima omenirea a fost adusa pe buza prapastiei nucleare, radioactivitatea in zona fiind de 1000 de ori mai mare decat  valoarea maxima admisa pe un an intreg.   
Cu toate acestea Mediatheque delicata cladire hibrida din centrul orasului, ridicata cu 10 ani mai inainte, a ramas pe loc, rezistand, in ciuda aspectului fragil. Executata dupa proiectul companiei de arhitecti Toyo Ito & Associates (premiile Pritzker si Royal Medal Gold), edificiul are o functionalitate multipla, inauntru coexistand o biblioteca, galerii pentru expozitii,  spatii multimedia, precum si zone de petrecere a timpului liber. Cladirea are trei elemente principale: coloanele verticale, podelele si anvelopa exterioara. Coloanele au o structura reticulara, aratand curbate ca niste alge si adapostesc in interior ascensorii, scari, elemente mecanice diverse. Constructia lor este o insiruire de tuburi de la o podea la alta. Inaltimea la care sunt montate pardoselile variaza in functie de destinatie. Transparenta profunda si lipsa constrangerilor se reflecta in ansamblul proiectului. Daca in timpul zilei cladirea reflecta lumina in timpul noptii ea se aseamana unei lanterne uriase care transmite razele ei la multi km distanta. Podelele sunt sandwich-uri din foi de otel, cu miez tot din otel, fiecare nivel fiind conceput pentru o functionalitate distincta.  In interior se afla zone deschise, imprejmuite cu geamuri transparente, sau inchise, cu pereti ficsi sau mobili. Intregul aspect al cladirii sugereaza un imens acvariu, cu o structura solida, transparenta, si o profunda aparenta a vidului, datorat tocmai acestei transparente. 

sursa foto: behance.net
In spatele proiectului sta echipa Toyo Ito & Associates, condusa de, astazi, un septuagenar arhitect sud-coreean, absolvent al Universitatii din Tokyo. Cu peste 20 de premii si medalii colectionate in mai mult de 30 de ani de activitate Toyo Ito este un reper al arhitecturii mondiale contemporane, proiectele sale ( Japonia, cele mai multe, Taiwan, Singapore, Chile, Mexic, Marea Britanie, Spania, Franta, Germania, Olanda, Belgia) luminand toate meridianele.

2. 21st Century Museum of Contemporary Art in Kanazawa
Japonia adauga, la inceput de mileniu, alt super-proiect de arhitectura, in localitatea Kanazawa, pe teritoriul ce odinioara era cunoscut ca “mlastina aurului”. Aici legenda spune ca un taran sapand dupa cartofi a dat de aur insa tinutul are si realitati remarcabile. Una dintre ele este gradina Kenrokuen, clasificata dintre primele trei gradini din Japonia, ar mai fi castelul Kanazawa si satul traditional Shirakawa-go cu casele lui in stilul Gassho, cu acoperisuri acoperite cu paie. Orasul cu 500.000 locuitori are insa si cateva muzee remarcabile: Muzeul Fonografului, cel de Produse Traditionale (al intregii prefecturi), Muzeul “Frunzei de Aur” si ambitiosul Muzeu al Artei Contemporane ( 21st Century Museum of Contemporary Art).  

sursa foto: wikipedia.org

Realizat de echipa SANAA ( Sejima, Nishizawa si Asociatii), companie nipona de arhitectura onorata cu prestigiosul premiu Pritzker, Muzeul Artei Contemporane pentru Secolul 21 se alatura unor proiecte remarcabile raspandite in toata lumea (Australia, USA, China, Anglia, Franta, Germania, Elvetia, Spania). El gazduieste creatia in artele vizuale clasice dar si in delicatul domeniu al artelor spectacolului (muzica, dans, teatru, film), cu speranta declarata de a ridica reputatia si farmecul zonei si de a-i raspandi mostenirea culturala pe mapamond. Ideea de conectare cu lumea contemporana, actionand ca un pod peste veacuri, aduce cultura traditionala atat in atentia tinerei generatii, cat si a posteritatii. In acest fel au actionat arhitectii, oferind un concept axat pe trei directii: informalitate, bucurie si accesibilitate. Ca atare muzeul se   deschide catre oras “similar unui parc”, este accesibil din mai multe directii si are o forma care nu se incadreaza intre cele clasice.  Astfel se poate defini cel mai bine conexiunea cu orasul. Zona de expozitii, restaurantul si biblioteca de arta ocupa spatii chiar pe sol, fluxul vizitatorilor fiind usor de dirijat astfel incat acestia sa poata vedea toate facilitatile. Peretii interiori si exteriori sunt din sticla, si transparenta lor accentueaza ideea de coexistenta. Intreaga suprafata, de aproape 3 hectare, este impartita judicios, circa 1.7 hectare reprezentand suprafata muzeului, dintre care peste 2000 mp sunt galerii de arta. Sunt alocate spatii pentru sala de lectura si cea pentru spectacole de teatru,  biblioteca, laborator media, restaurant, magazin, ca si pentru copii. Inaltimea maxima a constructiei se apropie de 15 m (sunt doua etaje, dar constructia mai are si doua subsoluri), iar diametrul acesteia ajunge la 113 m. Structura foloseste rame de otel si beton armat. Privita de la nivelul solului, intreaga constructie pare un ochi deschis printre pleoapele caruia patrunzi in lumea artei.   
Echipa SANAA, formata si organizata de Kazuyo Sejima si Ryue Nishizawa, profesor si student, trecuti si pe la Toyo Ito & Associates, are in portofoliu proiecte in Japonia, SUA, Germania, Marea Britanie, France, Elvetia, Olanda, Spania. O echipa condusa de laureati ai marelui premiu Pritzker, activa in toata lumea.  

3. Tama Art University Library – Tokyo 
Atasata prestigioasei universitati particulare de arta Tama, biblioteca este proiectata de celebrul si premiatul birou Toyo Ito & Associates. Cladirea face parte din campusul universitatii,  situat intr-o periferie a capitalei Tokyo si are o deschidere totala, pe langa studenti fiind vizitata de peste 80.000 persoane anual. Constructia s-a executat din beton si otel, are 2 etaje si un subsol, podeaua ei acoperind 5600 mp. Biblioteca adaposteste peste 120.000 volume, japoneze si straine, si 1500 periodice. Structura este alcatuita din coloane si arcuri, asemuind interiorul unei grote, interpretat in stil modern. Coloanele sunt distribuite nu doar din considerente de rezistenta dar si de estetica, ele creeaza spatii de diverse dimensiuni destinate aceluiasi deziderat: cititul, sub orice forma s-ar prezenta acesta. Arcurile sunt din otel si beton, masurand 20 cm in grosime si avand o deschidere maxima de 12 m.

sursa foto: ndoftheworld.blogspot.com

Desi initial s-a dorit a fi ca o excavatie in interiorul unei pesteri, subliniind truda speologilor cititori, restrictii de buget au impus modificarea proiectului initial, s-a trecut la o regandire a parterului, definit intr-un concept de retea, iar etajul a fost proiectat ca un mare spatiu deschis, in interiorul caruia serpuie sirurile de mese pentru studiu. Peretii sunt din sticla si executati, ca intreaga constructie, astfel incat sa suporte panta de 3% a locului. Mobilierul este si el de constructie speciala, cu idea compensarii pantei.  In cadrul bibilotecii studentii pot citi in orice pozitie, pe scaune cu spatar sau fara, la mese ori culcati si pot dormi chiar, in zone amenajate special pentru odihna. Totul este dedicat studiului intens, spatiile individuale sunt respectate, lumina este distribuita favorabil oriunde ai sta, totul pare un monument dedicat educatiei. Din exterior cladirea amalgameaza aspectul unei sageti indreptate spre zenit cu simbolul zborului. Conexiunea cu natura din jur aloca o dimensiune speciala temei invataturii, atat de veche si totusi mereu tanara. 

Aceasta este arhitectura Japoniei la inceput de mileniu 3. Linii indraznete, avantate, constructii exacte, mesaje precise, cuprinzatoare. Surprizele se regasesc in creativitatea permanenta a acestui popor, pe care nicio vicisitudine, naturala sau asumata, nu a putut s-o franeze.

Super-proiectele de arhitectura ale mileniului 3 - Ep 1
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii