X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Super-proiectele de arhitectura ale mileniului 3 - Ep 2

publicat in: General // pe 05.09.2019

New York, New York, New York …

1. High Line Park
High Line este un parc la inaltime. Incepand de la sfarsitul secolului trecut acest tip de parc, suspendat, se intalneste din ce in ce mai des, orase ca Londra, New York, Paris, Seul, Sao Paulo, Rotterdam, adoptandu-l fara retineri. Conceptul initial este acela de a aduce natura cat mai aproape de omul modern, mereu ocupat si cu vadite deficiente de adaptare, practic incapabil sa o gaseasca singur. Si asta fara a ocupa o suprafata de sol pe care s-ar putea face alte constructii. Acoperisurile verzi sau gradinile de pe acoperis sunt variante cu rezultate spectaculoase ale parcurilor la inaltime. High Line este primul parc la inaltime din SUA. Conceput ca un “parc liniar” (sensibil mai lung decat lat), el reprezinta rodul colaborarii dintre peisagistul si eminentul teoretician in arhitectura exterioara James Corner, studioul Diller Scofidio + Rentro, specializat in activitati de integrare a arhitecturii cu artele vizuale si cele ale spectacolului, si Piet Oudolf, un excelent creator si design-er de gradini. Ridicata pe un viaduct vechi si folosind infrastructura unei linii ferate dezafectate, inspirata din excelenta Coulée verte René-Dumont, prin care Parisul si-a arogat meritul primului parc suspendat, intreaga lucrare, de 2.3 km lungime, a fost o imensa provocare pentru toti cei implicati. A fost nevoie de un ajutor constant din partea unor personalitati pentru ca lucrarile sa fie duse la bun sfarsit, conform proiectului, insa rezultatele au confirmat si depasit previziunile: in primul an de exploatare au fost primiti peste 5 milioane de vizitatori. Parcul atrage prin amenajarile cu plante (peste 200 specii diferite au fost plantate) amintind de originile caii ferate, dar si prin diferitele peisaje care se deschid catre oras si catre raul Hudson. “The River That Flows Both Ways “, lucrare de “public art” gazduita de o fosta statie si compusa din 700 placi de sticla colorata, modernizeaza spatiul, oferind o imagine noua a raului, in evolutia acestuia. O instalatie de sunet, reprezentand glasuri de clopote de pe intinsul orasului, completeaza montajul. O alta, sugestiv numita “Digital Empathy”, utilizeaza sunete provenite de la lifturi si fantani de apa. O structura din otel si lemn, adapostind pasari si fluturi este definita ca Stilul vietii cu Peisaj (Model de habitat). S-a cautat ca parcul sa atraga nu doar prin peisaje, ci si prin intreaga atmosfera creata in interiorul lui. In acest context farmecul amenajarilor din piatra naturala asociate cu plante potrivit alese face din High Line Park un standard de faima pentru New York-ul inceputului de mileniu. 

sursa foto: nyclovesnyc.blogspot.com
 
High Line Park este o realizare de grup, un concept unitar, pus in scena de ideile triumviratului Corner-Diller+Rentro-Oudolf. Aici James Corner, un artizan al peisagisticii intelectuale si al design-ului urban, a adus arta naturii incadrata in peisajul orasului. Calitatile proiectelor sale si viziunea lui l-au propulsat in postura primului arhitect peisagist premiat. Detinator si al premiului Daimler-Chrysler pentru inovatie in arhitectura, James Corner a fost recompensat cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Munchen (sectia Arhitectura), fiind recunoscut ca primul architect peisagist din istorie. Studioul interdisciplinar  Diller Scofidio + Rentro, format din Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio. Charles Renfro si Benjamin Gilmartin este o fericita comuniune de idei provenind din domeniul arhitecturii, al artelor vizuale, muzicii si dansului. Conceptul unitar rezultat este in acelasi timp dinamic si profund, vizand un mesaj cu mare putere de penetrare si sosit prin toate simturile. Mai multe proiecte raspandite prin lume au adus premii acestui studio care reuneste fericit diversitatea abordarilor pentru atingerea unui scop comun. In acest context proiectele lui Piet Oudolf isi afla un loc firesc. Cotat printre cei mai mari design-eri de gradini din lume si avand o experienta de peste 30 de ani in domeniu, Oudolf este exponentul de prim rang al planificarii amenajarilor cu plante, activitate care l-a facut cunoscut pe toate meridianele. Punerea in acord a acestor specialisti a fost o actiune remarcabila si rezultatul muncii lor in comun de asemenea. 

2. Via 57 WEST
Piramida din Manhattan este o cladire rezidentiala speciala. Cu un design semnat de BIG, un grup de arhitecti condus de danezul Bjarke Ingels, acelasi care a nascut proiectul pentru sediul Google din California, conceptul original sfideaza regulile locului. Pentru un prim proiect al lui Ingels in New York, acesta a reusit chiar mai mult decat si-a propus, realizand nu doar un exceptional edificiu dar si ridicand marele premiu al Emporis Skycraper Award din 2016. Constructia din beton are o inaltime de 142 m, ceea ce inseamna 35 de niveluri si o proiectie pe sol de un hectar, oferind spatii pentru 709 locatii rezidentiale plus o gradina interioara de 2000 mp, o insertie verde pe care arhitectura actuala o sustine cu consecventa in intentia de a readuce omul catre natura, fie si in mediul ultra-urban.  Fatada inclinata si balcoanele colturoase ofera privelisti deosebite, intreaga constructie are alura unei nave de pe apele raului Hudson aflat in apropiere. Dincolo de aspect si de unitatile rezidentiale oferite exista spatii culturale si comerciale, saloane pentru organizarea de evenimente, zone de practicare a sportului (gimnastica, ping-pong, billiard, baschet, o piscina, sala de exercitii), toate amplasate in jurul curtii interioare si asigurand o conexiune vizuala cu aceasta.   Apartamentele de locuit sunt amenajate astfel incat sa garanteze vederea catre rau, tintind totodata asigurarea unei iluminari optime.  Materialele ecologice se regasesc in amenajari cu piatra naturala si lemn. Sursele de energie alternative si re-utilizarile sunt si ele prezente. In diformitatea ei frumoasa piramida din Manhattan face imaginatia si legile echilibrului sa paleasca si ne putem inchipui ce cantitate de calcule si cata stiinta de carte au stat la baza proiectului. Astfel  incat realizarea practica a constructiei aduce cu un fagure gigantic, un element futuristic esential, cu un impact surprinzator in arhitectura Manhattan-ului la inceput de mileniu nou.     

sursa foto: greenroofs.com

Bjarke Ingels a mai semnat si alte proiecte minunate, arhitectul danez fiind un promotor al principiilor dezvoltarii sustenabile, al renuntarii la rutina, al fugii de inhibitii. Castigator a numeroase competitii cu proiecte de arhitectura contemporana, nu este de mirare ca lui Ingels, supranumit si BIG dupa initialele numelui sau, i-a fost incredintata delicata si provocatoarea misiune de a proiecta o varianta noua a World Trade Center. 

3. Brooklyn Bridge Park 
Istoria parcurilor urbane este lunga si sinuoasa insa de ceva timp i s-a dat un suflu nou. Administrate de obicei de organele guvernamentale si lasate in paragina nu o data, parcurile urbane au renascut si s-au inmultit in urma interesului public fata de repozitionarea strategica a omului in relatia sa cu natura.  Plecand de aici autoritatile din New-York au contractat cu firma Michael Van Valkenburgh Associates, Inc executia “master plan”-urilor pentru infiintarea unui parc pe o suprafata de 34 hectare ( Brooklyn Bridge Park). Condusa de reputatul profesor si architect peisagist Michael Van Valkenburgh, cu 30 de premii la activ, inclusiv Place-Making Award obtinut chiar pentru Brooklin Bridge Park, compania a prezentat un proiect general al parcului continand dealuri, piete deschise, canale, mlastini, ca elemente naturale, dar si facilitati moderne ca hoteluri, restaurante, magazine, asezari rezidentiale, laolalta cu zone de agrement. Parcul a fost considerat de la inceput drept cel mai important spatiu public din ultima suta de ani in Brooklin. Construit in etape el s-a incadrat in eforturile originale ale proiectantilor de a aduce  omul mai aproape de natura. Plantele si amenajarile in piatra naturala sub forma de pebbles si rocarii, alcatuirile arhaice din trunchiuri de copac rasarind din apa, potenteaza in asemenea masura prezenta naturii ca element necesar in anatomia cotidianului, incat casatoriile pe Pebble Beach au ajuns o moda.  In vreme ce dincolo de rau colosii de beton si otel migreaza catre cer, intr-o asociere ametitoare de vremelnic si profitabil. Intre  cele doua lumi podul, ca o punte necesara, amintind printr-o placa cu litere sterse ca pe parcursul a 130 de ani focul a sters de pe harta locului fabrici, depozite, dane, toate asezate pe mal, de-a lungul parcului.    

nycgo.comsursa foto: nycgo.com

In realizarea acestui proiect Michael Van Valkenburgh are un rol determinant. Cu studii de Agricultura si Fotografie si crescand la ferma parintilor, toate ajutandu-l sa capete experienta si o noua viziune, Van Valkenburgh a reusit sa obtina o recunoastere a calitatilor sale de peisagist devenind Master of Lanscape Architecture, dupa care care evolutia lui a fost exponentiala. Promotor al conceptiei dupa care peisajele ne vorbesc dincolo de elementele pur vizuale, Van Valkenburgh a castigat zeci de premii de arhitectura peisagista, inclusiv cel pentru Brooklin Bridge Park, acesta din urma pentru cea mai buna reprezentare arhitecturala a spiritului si energiei orasului New York.

Super-proiectele de arhitectura ale mileniului 3 - Ep 2
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii