X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Super-proiectele de arhitectura ale mileniului 3 - Ep 3

publicat in: General // pe 05.09.2019

Zaha Hadid si esteticul fluid 

1. Heydar Aliyev Center Baku 
Zaha Hadid se joaca in curbe si contesta mecanica clasica. Dansul ei sfideaza gravitatia si fluidele ei determina contururi de zbor. Centrul azer ridicat in memoria istoricului presedinte Alyev , un complex intins pe aproape 6 hectare si ocupand 8 nivele , contine un auditorium pentru 1000 de persoane, un centru de conferinte, spatii de expunere, ateliere si un muzeu, fiind conceput in stilul ei propriu, fara muchii. Asa cum se spune in laudatio la premiul oferit de Design Museum (Design of the Year in 2014, sectiunea Arhitectura, prima femeie laureata), “ondulatiile elaborate ale Centrului, faldurile si inflexiunile sale” creeaza volume care permit o utilizare cu functionalitate multipla si o intrepatrundere discreta a spatiilor interioare, fara a periclita personalitatea fiecaruia dintre ele.  Implantat printre colturoasele blocuri sovietice, cu repetitivele tipare lipsite de personalitate, Centrul prelungeste liniile pietei exterioare spre interiorul cladirii, design-ul constructiei venind dintr-o lume noua, pe care orasul vechi si-o poate doar inchipui. Se realizeaza prin aceasta trecere estomparea diferentei dintre constructia ca obiect de arhitectura si peisajul urban conventional. Folosirea liniilor unduitoare in acea zona are resurse in arhitectura islamica deci reverbereaza cu credinta locuitorilor “ Tarii Focurilor”, de altfel orasul Baku se revendica drept locul de bastina al profetului Zarathustra. Anvelopa apare continua si omogena fiind o provocare dar si o realizare complexa si rezultatul unei analize computerizate profunde. Structura este din beton insa spatiile sunt realizate fara coloane, structura verticala este absorbita de anvelopa si de peretii cortina. Solutiile adoptate sunt neconventionale, asa cum apare si rezultatul lor. Materialele folosite pentru placare sunt betonul si poliesterul, ambele armate cu fibre de sticla. Sistemul de iluminare este si el o provocare, strategia de iluminare fiind diferita ziua fata de noapte. Articularea relatiilor dintre constructie si mediul de afara, studiata de proiectanti, este cheia incadrarii design-ului lucrarii in contextul cultural autohton.   

sursa foto: azerbaijan.travel

2. Paeno Science Center Wolfsburg 
La sfarsitul veacului trecut orasul german Wolfsburg se mandrea cu Muzeul de Arta si cu Autostadt, marele centru al uzinelor Wolkswagen, asa ca autoritatile, dupa ezitari indelungi si informari peremptorii, au decis sa construiasca un centru al stiintei, asa a aparut Phaeno Science Center. Concursul organizat a fost castigat de o asociere formata din Zaha Hadid Architects, partenerii locali de la Mayer Baehrle Architects si structuristii de la Adams Kara Taylor. La inceput de mileniu nou rezultatul acestei colaborari a castigat prestigiosul premiu RIBA European Award dar si premiul Institution of Structural Engineers Award. Legata de Autostadt printr-un pod de metal constructia este asezata pe stalpi din beton si reprezinta una dintre cladirile care ne schimba viziunea despre viitor.  Ea este dedicata unui scop didactic, fiind construita pentru atragerea copiilor si tinerilor in lumea fizicii, a biologiei si a chimiei.  Este remarcabil cum Wolfsburg-ul, un  oras cu o populatie cam cat Suceava noastra, dar cu o dinamica aparte, a simtit nevoia unui edificiu cu o asemenea destinatie si pentru care a platit 79 milioane de euro, intr-un parteneriat public-privat, la care au participat evident Wolkswagen dar si celebrul producator de mijloace audio Sennheiser. Cu un volum de 180.000 vizitatori pe an centrul acopera o suprafata de 12.000 mp (plus o parcare subterana de 15.000 mp) si contine 250 expozitii interactive unde se pot simula sau experimenta situatii reale, cum ar fi producerea unui accident auto, ce inseamna un tsunami, ce drum parcurge ochiul ca sa vada o imagine sau cum se vede lumea prin filtre colorate. Forma constructiei se aseamana unei barci din otel si sticla, unghiurile ascutite devin sinusoide mai linistite, astfel incat peretii, tavanele si pardoselile par intr-o continua transformare. Cladirea este ridicata pe 10 stalpi conici din beton si sta suspendata la 8 m de sol, silueta ei creeaza si sustine iluzia miscarii.  Materialul folosit in principal este betonul armat, 27.000 mc de beton si otel au fost folositi pentru ridicarea constructiei iar zonele acoperite cu geam termopan ofera perspectivele neasteptate ale peisajelor din exterior. Vazuta din diverse unghiuri constructia are infatisari diferite, insa toate atipice si originale, asa cum se doreste a fi gandirea celui care-i trece pragul. 

sursa foto: philipgunkel.de

3. Al Janoub Stadium 
Alegerea Qatar-ului ca organizator al Campionatului Mondial de Fotbal editia 2022, ofera Zahei Hadid  oportunitatea de a lucra intr-un mediu apropiat locurilor de bastina. Cunoscatoare a traditiilor ea foloseste ca element de inspiratie pentru stadionul de 40.000 locuri ambarcatiunea dhow, tipica zonei, insa, spre dezaprobarea Zahei, s-a speculat mult pe seama asemanarii constructiei cu un vagin. In final grinzile care sustin acoperisul curbiliniu dau imaginea carenei unei nave. Situat intr-o zona fierbinte Qatar-ul determina folosirea unor sisteme de racire performante, acest lucru a fost o provocare specifica importanta care s-a rezolvat astfel incat spectatorii pot urmari meciul la 18 grade C iar jucatorii alearga pe teren la 20 grade C. Pentru asigurarea controlului temperaturii s-a evitat folosirea excesiva a sticlei. Tot in aceasta idee acoperisul este complet retractibil.

sursa foto: arcspace.com

Facilitatile apartinand complexului sportiv mai includ piscine si un shopping center cu acoperis verde iar in vecinatate sunt prevazute o scoala, o sala pentru celebrarea casatoriilor, restaurante, piete, un hotel de 150 de camera si cateva terenuri de sport. Conceptul arhitectonic permite transformarea stadionului, ulterior desfasurarii Campionatului Mondial, cu reducerea capacitatii acestuia la jumatate. Elementul central al constructiei este acoperisul, organizat in mod simetric si avand forma a 3 scoici. Ca materiale naturale s-a folosit din belsug lemnul.  Constructia nu a fost lipsita de controverse, un scandal imens izbucnind pe marginea acuzatiilor care i s-au adus Zahei pentru neimplicarea ei in conditiile de lucru ale muncitorilor emigranti. Procesul care a urmat s-a finalizat prin scuze adresate d-nei Hadid, in vreme ce aceasta a stiut sa linisteasca spiritele printr-o donatie facuta in sprijinul unei organizatii care sustine munca emigrantilor. 
Complexul a fost inaugurat cu mare succes in acest an, la 3 ani dupa ce persoana care i-a dat viata s-a retras intr-o lume mai buna.  

 

Ar mai fi de amintit cateva repere din viata Zahei Hadid, un mentor real si necontestat pentru generatii intregi de arhitecti care si-au hranit inspiratia din ideile sale. Nascuta in 1950 dintr-o populatie mostenitoare a culturii matematicii abbaside, Zaha Hadid si-a onorat originile absolvind ca matematician American University din Beirut si apoi urmandu-si chemarea talentului la London Architectural Association.

sursa foto: architectmagazine.com

Prima lucrare revolutionara acceptata de lumea arhitecturii dar si de clienti este la Wein am Rhein in Germania, urmeaza mai multe alte proiecte semnificative pentru dezvoltarea artei arhitecturale, contributii care-i aduc premiul Pritzker, fiind prima femeie castigatoare a acestuia. Opera din Guangzhou, Zaragoza Bridge, Messner Mountain din Elvetia, proiecte de design de obiect pentru Fendi (geanta), Laliqure (vas), Donna Karan (sticla parfum) decodifica un destin harnic si biruitor, incununat cu premiul Stirling al Institutului Regal de Arte si cu medalia de aur RIBA (Royal Institute of British Architects). In 2016, la 65 de ani, Zaha pleaca frumos, parasita de o inima mare si prea sensibila, lasand urmasilor finalizarea singurului bloc de locuinte proiectat de ea, un reper final al muncii si harului ei.

Super-proiectele de arhitectura ale mileniului 3 - Ep 3
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii