X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

(VIDEO) Hanul lui Manuc: restaurare cu lemn și piatră naturală

publicat in: Interviuri // pe 11.05.2016Hanul lui Manuc, unul din monumentele istorice importante din București, a fost construit în urmă cu 200 de ani de negustorul armean Manuc Bei. Clădirea a fost neglijată în perioada comunistă și post-comunistă, dar un proiect de restaurare mai mare a început în 2007, proiect ce păstrează toate detaliile stilului brâncovenesc. Mai întâi au fost redate publicului spațiile comerciale iar în curând vor fi finalizate și lucrările de refacere ale hotelului. Urmărește reportajul realizat de echipa Casa, construcție și design (Prima TV), pentru a afla detalii ale proiectului de restaurare:ce tip de materiale se folosesc, cum sunt modernizate băile hanului și ce concept va fi aplicat în amenajarea camerelor hotelului.

 

PIATRAONLINE | Proiect de restaurare cu piatra naturala la Hanul lui Manuc - Ep. 2Hanul lui Manuc, construit in urma cu 200 de ani de negustorul armean Manuc Bei trece astazi printr-un amplu proces de restaurare, care sa-i redea frumusetea de altadata


Cum au decurs lucrările de restaurare până acum?

În primul rând, este o încercare pentru noi, deoarece spațiul este foarte mare, se lucrează de ani de zile la el. Arhitectul nostru, Andrei Doja, lucrează de peste cinci ani la modelările din interior, sanitare, termice, electrice și partea de restaurare efectivă, care este esențială (..) Tot ce am putut recupera pe partea de grinzi, pe partea de pardoseli s-a facut, se recupereaza sută la sută. Partea de tâmplărie de interior a fost refăcută în câteva locuri, unde era mâncată de vreme și inclusiv acolo unde a fost refăcută, a fost refăcută în stilul hanului – brâncovenesc" spune Alexandra Puiu, designerul de interior ce se ocupă de proiect.

Dinu Cantacuzino, proprietarul Hanului lui Manuc, povestește: “Lemnul (și e enorm de mult lemn aici) era vopsit cu vopsea maro lucioasă, cu niște uleiuri pe la exterior.. Fiecare manager a crezut că se pricepe și a cumpărat mai ieftin. Trebuie curățat, adus la culoarea naturală a lemnului și tratat cu lac mat, incolor sau cu ulei de in.

Cum e definit stilul brâncovenesc?

Stilul brâncovenesc este recunoscut astăzi ca fiind primul stil românesc și se distinge prin prezența expresivă a scărilor exterioare, ale foișoarelor, cu ornamente bogate pe fațade, coloane și balustrade, ce schițează motive vegetale. Prima construcție în acest stil este mănăstirea Horezu, ctitorită de Constantin Brâncoveanu, iar la momentul construcției, stilul a reprezentat o sinteză a artei românești din acel moment: sculptura în piatră, motive ornamentale cu flori, fațade tencuite și decorate cu arcaturi, elemente circulare dar și ornamente de tip oriental, realizate din piatră naturală și mozaic. În București, alte clădiri construite în stilul românesc brâncovenesc sunt mănăstirea Antim, mănăstirea Văcărești și bisericile Stavropoleos și Kretzulescu.

Întreg proiectul de restaurare al hanului a fost făcut cu grijă la amprenta arhitecturală autentică: de la materialele folosite până la aspectul final și detaliile mobilei sau alte decorațiunilor, totul va fi o expresie fidelă a stilului inițial al clădirii.

  Hanul lui Manuc, pictat in 1860 de Lancelot. Sursa: wikipediaFaptul că aici s-a semnat pacea ruso-turcă în 1812, și-au stat 6 luni sau un an de zile ofițeri ruși, turci, francezi... Erau și negustori bogați care își vindeau mărfurile pe aici și în general își aducea mobila preferată: nu le convenea mobila hanului dacă își petreceau mult timp și de aici mi-a venit ideea să fac camerele altfel: nu standard, ci să fie diferite” Dinu Cantacuzino

Fiecare cameră din hotel va fi amenajată după personalități celebre ale vremii, fiecare va avea o amprentă atipică ce va reinterpreta poveștile la care hanul a fost martor: “Vor fi doar 33 de băi, fiecare baie va avea un alt stil, pot să spun că este atipică. Cred că vom folosi peste 20 de feluri de piatră: baia și culoarea, textură de piatră” explică Alexandra.

Băile hanului, din piatră naturală

Design-ul a avut în vedere ca, în cazul băilor, să folosească elemente contrastante, cu ajutorul texturilor diferite ale pietrei naturale. Formele orientale sunt potolite de lavoarele sculpturale, din piatră naturală, cu linii simple și clasice.

Piatra naturală pe care am ales-o: unele din colecții sunt clasice, unele sunt moderne. În băile noi pe care le construim acum, am făcut un mix de clasic cu modern, folosim și mozaic dar un mozaic atipic, din dopuri de plută, adică am adus și alte elemente. Piatra am ales-o tocmai ca să nu iasă în evidență aceste băi, să nu iasă din stilul hanului, să fie cât mai autentic locul (..) E bine de știut că orice calcar poate fi folosit în spații comerciale, deoarece băile din camere cât și acelea care deservesc sala voievodală și restaurantele sunt tratate. Partea de pardoseală e tratată cu un impermeabilizant. Depinde la ce nivel poți să duci tratarea asta, se poate de exemplu da inclusiv un strat de rășina epoxidică" detaliază Alexandra.

 

Dacă vrei să afli mai multe despre piatra naturala potrivita pentru proiectul tău, sună-ne la +4021 9907, sau vino în showroom să vezi spaţiile concept!

(VIDEO) Hanul lui Manuc: restaurare cu lemn și piatră naturală
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Pret cu TVA 159,85 Lei
IN STOC
Travertin Latte Scapitat 10cm x LL x 1.3cm
Cod PND-2979
Produs adus pe comanda
Pret cu TVA 153,25 Lei
Produs adus pe comanda

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii