X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Virginia Andreescu Haret: povestea primei femei arhitect din Romania

publicat in: Noutati // pe 29.08.2018

De-a lungul istoriei, mai ales in societatea romaneasca, femeilor li s-a rezervat un rol secundar in viata sociala. Abia la inceputurile sec. XX lucrurile incep sa se contureze, iar femeile capata drepturi politice si sociale. Odata cu aceste drepturi, femeile incep sa aiba acces la educatie si sa se remarce in lumea artistica, sociala si chiar stiintifica. Practic, acest context le da o voce femeilor, un moment crucial in emanciparea societatilor, nu doar a indivizilor in parte, prin care acestea incep sa se dezvolte si sa se faca auzite.

Pe fondul acestui context, istoria ne pune fata in fata cu cea care avea sa devina prima femeie arhitect din Romania – Virginia Andreescu, casatorita Haret. Povestea ei incepe in Bucuresti, la 1894, insa intrarea pe „usa cea mare” in arta de a construi are loc in 1919. Nepoata de frate a pictorului Ion Andreescu, Virginia ar fi putut imbratisa cu usurinta pictura sau sculptura, insa nazuinta si dorintele care mocneau in ea erau mult mai puternice – isi dorea sa cucereasca spatiul. Astfel, dupa ce isi obtine diploma de bacalaureat la Liceul „Mihai Viteazul” din Bucuresti, impinsa din interior de dorintele sale, pe 6 iulie 1919 isi obtine licenta la Scoala Superioara de Arhitectura din Bucuresti cu mentiunea „foarte bine”, devenind astfel prima femeie-arhitect din Romania.

Maria Virginia Andreescu, prin realizarile sale, pune capat unor dogme care au stagnat aceasta afirmare a femeilor. Evolutia si dorinta de a invata nu se termina in 1919. Dupa diploma, Virginia pleaca in Italia pentru doi ani la Belle-Art unde se perfectioneaza alaturi de maestri renumiti. La intoarcerea in tara, aceasta preia proiectele in functiune si incepe sa le creeze pe ale sale care devin „proiect tip”. La vremea respectiva patrunderea noilor curente artistice in Romania gaseste in tara si in special in Bucuresti o arhitectura eterogena, caracterizata prin coexistenta stilurilor neoclasice, bizantin sau eclectic, la care se va alatura stilul neoromanesc, ce prelucra arhitectura populara si religioasa romaneasca, fiind considerat ca simbol in aspiratia catre idealul de unire nationala. Virginia isi desfasoara talentul in spiritul vremii, pe drumul creat de arhitectul Ion Mincu şi, astfel ca, in primul ei an de activitate, 1922, ridica blocul Cantacuzino pe Calea Victoriei colt cu strada Frumoasa. Impreuna cu arhitectul Pompilian, blocul Tinerimea Romana si cladirea Societatii Comunale de Locuinte Eftine in Piata Rosetti colt cu Hristo Botev.

Desi prima femeie din domeniul arhitecturii, Virginia isi cladeste profesia cu intelepciune, inconjurandu-se de cei mai buni oameni din breasla. Orizontalele ei sunt ponderate, spatiile linistite, avand totusi pulsatia unei vieti primitoare. Si continua sa-si mentina spiritul creat si noul caracter al arhitecturii pana la final. Nu cade in expresiiile inumane ale lui Le Corbusier care ulterior revine vechea matca. Are 150 de cladiri proiectate si executate, membra in consilii profesorale, colaboreaza cu marile reviste de arhitectura, iar in ultimii ani de viata elaboreaza monografia Istoricul cladirii Teatrului National din Bucuresti. Tehnica studiului este detaliata, limpede si organizata, documentarea abunda in scripte, desene si fotografii notate. Dupa 40 de ani de activitate, raman in spate adevarate monumente care stau drept marturie, si astazi, a unei vieti dedicate in intregime artei, in inalta profesiune a arhitecturii.

Arhitecta Maria Virginia Andreescu Haret este pusa la loc de cinste alaturi de alte femei din Romania care au adus o schimbare in domenii in care femeile nici nu isi permiteau sa viseze pana la vremea respectiva si care au imbogatit considerabil lumea in care au activat. Operele arhitecturale sunt cat se poate de variate, trecand prin mai multe ipoteze stilistice – de la lucrari clasice, la stilul neoromanesc, influente Art Deco si moderne, iar spre final proiecte tip scolii functionaliste. Omagiul adus primei femei arhitect din Romania are ca scop rememorarea operelor din Bucuresti realizate de aceasta si de a pastra vie amintirea unui arhitect care a evoluat odata cu arhitectura romaneasca din vremea respectiva. Odata cu ”usa cea mare” deschisa de Virginia Andreescu Haret s-au deschis noi usi pentru femeile din Romania.

Virginia Andreescu Haret: povestea primei femei arhitect din Romania
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii