X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Amenajare terasa: sfaturi utile si idei practice pentru amenajarea terasei

publicat in: Terasa & Gradina // pe 06.03.2019

Cand ai casa la curte si vezi natura inviorandu-se a primavara nu se poate sa nu te gandesti cum sa-ti amenajezi zonele exterioare locuintei, facandu-le cat mai frumoase si utile.  Daca stai la bloc urmeaza o amenajare a balconului si daca ai un apartament intr-un complex rezidential poti beneficia de diverse terase. 
Multitudinea de amenajari de terase exterioare  depinde de locul de amplasare si de ceea ce-ti doresti de la ele.
In cele ce urmeaza iti voi prezenta cateva idei pentru diferite modele de amenajari terase. 

1. Terasa amenajata in fata intrarii in casa
Terasa de la intrare este o camera deschisa acoperita, ca o extensie a structurii casei. Dateaza din antichitate,  primele terase de acest tip au fost amenajate in Grecia si Roma antica. Construita este la acelasi nivel cu parterul, nu are geamuri insa poate avea plase anti-tantar. Poate fi un bun loc de socializare sau unul de relaxare ori chiar de luat masa. 
Terasa exterioara de la intrare este o zona care ofera confort, petrecerea timpului in aer liber si umbra in zilele insorite. Sunt mai multe tipuri de materiale din care sa executi pardoseala: beton, piatra naturala, lemn, compozit, placi ceramice. Dintre acestea cea care indeplineste cel mai bine criteriile economice si de design este piatra naturala, care ofera durabilitate, rezistenta si intretinere usoara, toate grefate pe un aspect spectaculos. 

foto: czmcam.org

Pentru amenajarea terasei exterioare se poate folosi orice tip de piatra naturala. Travertinul este o roca des folosita intrucat confera pardoselii un stil arhaic placut si linistitor. Marmura Kavala cu finisaj buciardat arata o pardoseala eleganta si fara alunecare.  

Granitul Peach Red fiamat se foloseste pentru pardoseli de terase neacoperite, sau acoperite, dupa dorinta, cu marchize sau pergole. 
Si ardezia multicolora Noisette este potrivita pentru construirea unei pardoseli exterioare. Aceste cateva exemple arata ca in domeniul pardoselilor piatra naturala nu are egal.  Dupa montarea pardoselii iti vei pune problema inchiderii terasei. Aceasta se poate executa cu geamuri sau doar cu plase de tantari. Inchiderea cu geamuri va permite amenajarea terasei in ceea ce se cheama “winter-garden” (gradina de iarna) care reprezinta o extensie a casei, utilizata efectiv ca o camera. 


Daca intentionezi montarea de plase contra tantarilor si a altor insecte, atunci ai nevoie de o pardoseala si un acoperis ferme si functionale, acestea vor sluji la prinderea ramelor pe care se vor monta plasele. 
Ramele se executa de regula din lemn sau aluminiu, pentru executarea si prinderea lor este preferabil sa te adresezi unor firme de profil, insa le poti executa si in regim DIY.  
Dupa montarea cadrelor se trece la prinderea plasei anti-insecta si cu asta prima parte a amenajarii terasei s-a incheiat. Urmeaza mobilarea interiorului. 
Si aici optiunile sunt multiple si tin de ceea ce intentionezi sa faci pe terasa. Daca aceasta este inchisa poti aduce mobilier de interior, daca insa este deschisa atunci este necesar un mobilier rezistent la umezeala si alti factori exteriori. 
Uzuale pentru astfel de amenajari de terasa sunt mobilierele din ratan (natural sau artificial), rachita, lemn, aluminiu, rasini sintetice, sau plastic. Peretele exterior al casei, la care este atasata terasa, poate fi si el placat cu piatra naturala, nu doar din considerente de durabilitate ci si pentru aspectul deosebit si pentru accentele pe care le ofera.
Panelurile din quartit Metaksi sau din limestone Sparta ofera suprinzatoare accente rustice si arhaice. 

2. Terasa amenajata ca logie 
Aceasta amenajare de terasa presupune o camera acoperita si avand un perete liber. Amplasarea poate sa fie in orice parte a casei, la parter sau la etaj. Tipic pentru logie este ca accesul se poate face doar din interior. Peretele liber este prevazut cu balustrade, iar in cazul unui design clasic, cu accente antice, pot apare arce si coloane. 
Mobilarea unei logii moderne se face in functie de design-ul dorit. Pardoseala se poate executa din orice material cu precizarea ca umezeala este prezenta si poate afecta. Avand doi pereti cu contact direct la exterior poti merge pe placarea lor cu piatra naturala.
Peretii placati cu ardezie Rusty Brown fasii vor accentua aspectul rustic al logiei, la fel cei placati cu ardezie Rhodos Filleti, iar daca doresti un design modern poti incerca un mozaic din marmura Black scapitata. 

foto: peacephotographics.com

3. Terasa amenajata ca veranda 
Veranda este o zona acoperita in exteriorul casei, la nivelul solului si care este extinsa pe mai mult decat o singura latura  a casei. Se intalneste mai mult in zonele rezidentiale, unde casele sunt mai mari. Uzual este inchisa cu o balustrada. La sate, atasate la casele boieresti, in orasele mici si in suburbiile oraselor mari sunt destule situatii in care verandele au fost folosite. Pardoseala din piatra naturala este si mai indicata aici, conditiile de mediu exterior se manifesta cu pregnanta iar pretentiile proprietarilor sunt mai ridicate. 

foto: sunspaces.co.uk

Pentru placari iti recomand expresivitatea placilor din travertin, ale caror nuante arhaice sau rustice imbunatatesc cu prisosinta aspectul si contribuie la nota de design generala. Doua exemple te vor lamuri cu usurinta. Travertinul Kashmir antichizat cu siguranta va da o imagine arhaica verandei.
Mobilierul adecvat, din lemn masiv ori din rachita (poate chiar ratan), cateva aplice cu motive antice sau corpuri de iluminat luate de la un anticariat sau dintr-un targ de antichitati, vor accentua atmosfera vetusta a locului. Al doilea exemplu este din registrul rustic. 
Travertinul Latte periat va accentua nota rustica la care contribuie mobilierul din rachita sau lemn, cergile asternute pe pat sau pe fotoliu, stergarele de canepa si blidele din ceramica. Iar daca doresti o amenajare in stilul industrial, cu conducte de alimentare aparente si mobilier din aluminiu, alege o pardoseala din granit Imperial Red , in rosu si gri, sau una terrazzo oriental (piatra compozit) in culori vii. 

4. Terasa amenajata ca patio 
Provenind din limba latina unde exprima un spatiu in aer liber si trecand, ca arhitectura, in sfera de limba spaniola, patio inseamna o zona pavata in jurul casei uzual folosita pentru masa si recreere. Atat terasa cat si patio sunt zone pavate insa patio este amenajata direct pe pamant in vreme ce terasa de regula este ridicata de la sol. Aceasta mica diferenta nu schimba modul de utilare decat prea putin, daca exceptam sistemul de drenaj. 

foto: onekingslane.com

Pardoseala patio se face din beton, piatra, caramida sau placi ceramice si este un element mai important decat in cazul amenajarilor exterioare lipite de casa, intrucat, chiar daca exista si patio-uri acoperite cu o pergola de exemplu, totusi sunt multe care stau sub cerul liber.  
Patio-urile se decoreaza cu plante si se doteaza cu mobilier de gradina. Daca optezi pentru piatra naturala, optiune fireasca si chiar recomandata pentru exterior, atunci poti folosi orice tip de piatra, de la granit si ardezie, pana la marmura si travertin. Pe langa acestea, pentru care am oferit exemple mai sus, optiuni interesante reprezinta pardoselile din sandstone. Tot din piatra naturala este bine sa construiesti si drumul pana la pazio. 

Iti recomand ardezia poligonala Homa lespezi si modelul Kavala French Pattern  pentru fiabilitatea placarii. Pentru drum se pot folosi pasii japonezi. Cei din calcar poligonal Macedonia dau imaginea drumurilor romane de odinioara. O optiune de luat in seama este si cea a cararilor din pebble care se pot executa in regim DIY, implicand costuri reduse. In aceasta zona a patio-urilor este nimerita amplasarea unui gratar de gradina. Aceasta constructie trebuie sa fie despartita de zona de locuit atat din considerente de siguranta cat si pentru a evita mirosurile. 
In apropierea zonei gratarului se poate amenaja o zona de pregatit masa folosind masa de gradina placata cu piatra naturala. Zona de mobilier gradina, placat cu piatra poligonala sau decorativa, incheie suprafata din piatra naturala, iti recomand folosirea pietrei naturale cu prisosinta intrucat nu exista un material care sa rezoneze mai bine cu natura din jur. Lemnul, un material de asemenea natural, are nevoie de impregnari cu solutii specifice ca sa reziste la umezeala.
O alegere importanta pentru frumusetea si utilitatea spatiului folosit ca patio este mixarea materialelor. Astfel, asocierile intre lemn, piatra, textile, avand alaturi plante vii fie in ghivece fie crescute imprejur, ofera cele mai sic efecte. Asocieri intre pasii japonezi si pebble, piatra poligonala si cea de rau, accente cu piatra cubica si pietris, pavaje din mai multe tipuri de materiale, reprezinta doar cateva exemple. Ramane ca inspiratia si gustul tau sa faca cele mai bune alegeri.    

5. Terase amenajate ca podea 
Acestea sunt pardoseli din lemn sau inlocuitori, ridicate de la sol. Pot fi atasate de locuinta sau nu si cel mai adesea sunt neacoperite. 
Ele se pot monta inclusiv la nivelul unui etaj superior a casei. Prin specificul lor creeaza spatii pentru o serie de amenajari, fie in curte, fie la nivelul etajului, locuri de recreere sau de luat masa. De regula se decoreaza cu plante la ghiveci. 

6. Terase amenajate pe acoperis 
Aceasta tendinta de amenajare a terasei a aparut ca urmare a cerintei de spatiu verde in zonele cu multe constructii din beton, blocuri de locuinte in zone rezidentiale sau birouri. Folosirea acoperisului ca zona de relaxare este tentanta insa amenajarea terasei ca gradina are nevoie de rezolvarea catorva probleme, cum ar fi cele care tin de structura constructiei, apoi accesul, apa, factorii atmosferici (vantul, caldura), alimentarea cu energie electrica, si costurile aferente. 
Prima problema este si printre cele mai restrictive prin aceea ca trebuie calculat daca acoperisul rezista la incarcarea impusa de amenajarea terasei. Daca amenajarea presupune plante decorative trebuie sa ai in vedere ca acestea isi maresc greutatea pe masura ce cresc. Apa si solul in care se planteaza intra si ele in calcul. 

foto: pinterest.com

Accesul materialelor pe acoperis poate fi dificil ori restrictionat, in anumite conditii. Plantele de acoperis au nevoie de apa, de aceea este bine sa iei in calcul cum le vei uda. 
Amplasarea unor butoaie pe terasa si folosirea unor sisteme de irigare prin picurare sunt optiuni viabile. Factorii atmosferici sunt esentiali, vantul , expunerea la soare, ploaia influenteaza amenajarea terasei. 
Alimentarea cu energie electrica este optionala. Insa un spatiu de depozitare este bine sa existe. Placarea terasei se face cu placi ceramice sau din piatra. Daca acoperisul este calculat sa reziste la greutate suplimentara atunci este recomandabila placarea cu granit polisat Rosa Porrino gros de 1.5 cm, Peach Red de 1.2 cm, sau chiar Padang Yellow gros de 1 cm.
Aceasta roca rezista foarte bine in conditii de mediu exterior.  Terasele amenajate pe acoperis ofera conditii foarte bune de relaxare, departe de poluarea orasului si fara sa necesite deplasari la distanta. 

7. Terase amenajate la un nivel al constructiei
Acest tip de terase se poate amenaja la orice nivel al unei constructii tip bloc de locuinte sau birouri, insa necesita calcule precise de structura, de aceea cel mai bine este ca spatiul sa fie prevazut in proiectul initial. Amenajarea terasei la un nivel tine cont de aceleasi cerinte ca si amenajarea pe acoperis, mai putin expunerea la conditiile de mediu care este mai putin resimtita decat la terasele de acoperis. 
Plantele vor fi alese dintre cele care prefera umbra iar placarile le poti face cu orice fel de piatra, chiar lemn. Amenajarea terasei la un nivel se practica si in cazul locuintelor personale cu doua etaje, aceasta fiind o varianta de terasa amenajata ca podea. 

8. Intretinerea  pietrei folosita la amenajarea teraselor
Indiferent de tipul de amenajare a terasei piatra folosita pentru placari trebuie sa fie tratata. Desi aceasta este un element natural foarte rezistent la actiunea factorilor abrazivi sau corozivi, totusi tratamentele specializate mentin aspectul pietrei, asa cum era inainte de montaj. Se recomanda ca tratamentele sa fie efectuate dupa montaj. Prima etapa este spalarea suprafetei cu detergenti profesionali, urmeaza impermeabilizarea cu solutii specifice. Rolul impermeabilizarii este de a proteja suprafata la apa, praf si pete. Intretinerea pietrei dupa impermeabilizare este usor de realizat iar lucrarile de mentenanta, executate periodic, vor mentine aspectul ei original.


PIATRAONLINE, ca generator de inspiratie, sustine placarile cu piatra ale teraselor, ca fiind cele mai fiabile dar si cele mai frumoase si originale, indiferent de tipul acestora si de locul de amplasare. 
Descopera in pavilionul si show-room-ul din Aleea Teisani 137 A, variantele de piatra care satisfac cerintele tale. Vei fi surprins de gama de produse si de servicii disponibile iar proiectele tale vor prinde viata chiar asa cum iti doresti. 
 

Amenajare terasa: sfaturi utile si idei practice pentru amenajarea terasei
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii