Cum îți pui singur tapet

10.06.2015
0 5 0
Rating:
Cum îți pui singur tapet


Tapetul este un material de decor potrivit atât spațiilor de locuit cât și birourilor, hotelurilor sau cafenelelor. Ușurința cu care se aplică e unul din argumentele care recomandă tapetul ca o variantă eficientă, în plus, folosirea tapetului în proiectele de amenajări interioare a fost readusă la viață după o perioadă lungă de uitare. În vogă în anii 70, cu desenele și culorile specifice trendului din perioada respectivă, tapetul a revenit datorită lansării unor materiale și texturi noi. Dacă vrei să vezi câteva modele deosebite, de inspirație franceză, intră pe pagina Nobilis.

Cum se pune tapetul? Iată un tutorial de montaj, cu câțiva pași simpli:

Unelte necesare
- perie pentru tapet
- foarfece
- creion
- cutter
- fir cu plumb
- riglă
- nivelă cu bulă

Pregătește pereții
Aceștia trebuie să fie curați, plani și fără urme de găuri sau umezeală. Scoate toate cuiele din perete inainte de a incepe procedura de montaj. Atenție, e recomandat ca întrerupătoarele electrice și aplicele sa fie montate după aplicarea tapetului!

Pregătește adezivul
Conform instrucțiunilor de folosire. Există mai multe tipuri de adeziv, pentru fiecare tip. Tapetul poate fi: de hârtie semilavabil sau lavabil, de vinil, cu reliefuri, de trestie sau material textil.


Prima fâșie
Trebuie pusă ca la carte deoarece reprezintă etalonul. Se va începe dintr-o parte a ferestrei. Trasează o linie perfect verticală, cu ajutorul firului de plumb, la 50 cm de fereastră. Aceasta va fi linia pe care se va aplica prima fâșie.

Ca începător, alege un tapet fără racordări la care fâșiile alăturate nu necesită potrivirea după un anumit model. Următorul tip este racordarea dreaptă. Vei întâlni această specificație pe ambalajul tapetului alături de o măsură în centimetri. Va trebui să potrivești fâșiile una în funcție de cealaltă, pentru ca la lipire toate modelele să fie pe linii orizontale. Mai există racordarea dreaptă, decalată sau cea cu fâșii inversate.

Decupează toate fâșiile
Această acțiune este recomandată pentru a nu pierde vremea când ești cu adezivul pe pereți. Adaugă un plus de 5 cm sus și jos pentru eventuale ajustări. Numerotează fâșiile pe dos, în ordinea aplicării. Toate se aplică în același sens! Abia acum vine lipirea.

Se derulează fâșia pe o masă suficient de lată. Aplică adezivul cu ajutorul pensulei pe prima jumătate a fâșiei. Îndoaie partea încleiată peste ea și apoi încleiază cealaltă jumătate. Așteaptă câteva minute, între 5 și 15 minute, în funcție de grosimea tapetului. Timpii vor fi identici pentru toate, pentru a marca decuparea. Elimină partea respectivă și lipește tapetul.

Apoi, se va netezi suprafața fâșiei de sus în jos cu o perie pentru tapet. Lipeste a doua fâșie lângă prima, în același mod. Ai grijă ca alăturarea să fie perfectă. Dacă racordarea dintre fâșii este defectuoasă, umezește ușor marginea tapetului și mai aplică puțin adeziv cu o pensulă fină. Excesul de lipici se va șterge imediat cu un burete.

Dificultăți
La trecerea prin spatele unei țevi îndoaie marginea fâșiei pe toată înălțimea, dacă există suporturi de țevi, marchează-le cu creionul. Îndoaie tapetul printr-o tăietură orizontală și gliseaz-o prin spatele țevii, cu ajutorul unui spaclu.

Pentru tapetarea în spatele unui calorifer, aplică fâșia încleiată până unde începe caloriferul. Peste partea care intră în spatele caloriferului pune un tub de carton băgat pe o coadă de mătură. Trage coada cu tot cu fâșie, până jos.

Pentru adăugarea bordurilor, care contribuie le decorarea camerei și evidențiază tapetul, se procedează la fel, după lipirea tapetului.

Important!
Dacă aplici tapetul peste un alt tapet, nu trebuie sa îl decojesti până ajungi la glet.
Dezlipește cu atenție fâșiile vechi, cele cu model. Adezivul initial va rămâne pe perete.
Folosește o mașină electrică de șlefuit, pentru a reduce asperitățile. Tapetul se va aplica peste această bază folosind, evident, un nou adeziv.

Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.