Sapa autonivelanta: motive si instructiuni de aplicare

08.09.2017
0 5 0
Rating:
Sapa autonivelanta: motive si instructiuni de aplicare

Sapa autonivelanta este un strat necesar atunci cand placam pardoseala cu piatra naturala. Este mai ales nevoie de aceasta sapa cand stratul suport (betonul) are denivelari oricat de mici, iar placile de piatra sunt mai subtiri, de 1-1,5 cm. Oricat ar fi de rezistente placile din piatra naturala si oricat ar fi de bine montate, exista totusi un risc minim ca denivelarea stratului suport sa provoace, in timp, craparea placilor. De ce sa riscam?

sapa autonivelanta

Sapele autonivelante sunt fabricate de mai multe companii, dar toate produsele se prezinta sub forma unei pulberi fine din ciment amestecat cu nisipuri, minerale si diversi aditivi. Aceasta pulbere ambalata in saci se combina cu apa curata. Dupa ce amestecul este intins pe suprafata suport, sapa se intareste, rezultand un strat nivelat, fara fisuri, compact, cu aderenta necesara pentru placarea pietrelor naturale.

Dupa cum se stie, in functie de grosime adaptata la conditiile de utilizare a spatiului placat, toate pietrele naturale pot fi folosite la placarea pardoselilor. Vorbim deci de produse din travertin, marmura, granit, ardezie, limestone etc. La fel de bine, pe aceasta sapa autonivelanta merg montate si placile terrazzo.

sapa autonivelanta

sapa autonivelanta

Unde se foloseste
Sapa autonivelanta se foloseste in spatii acoperite, dar poate functiona si in cadrul teraselor semiacoperite, parcari, alei etc. De exemplu, sapa autonivelanta cu fibre de armare Weber D10 este recomandata pentru locuinte cu trafic mediu, la constructii noi si renovari, in spatii interioare. Odata aplicat acest produs, peste el se poate monta nu doar piatra naturala, dar si gresie, mocheta, parchet laminat sau covor PVC. Pentru incalzire prin pardoseala, se folosesc sape autonivelante speciale, precum Weber.Plan Profi.

Obligatoriu
Inainte de aplicarea sapei autonivelante este nevoie de o amorsare (grunduire) a stratului suport. Aceste amorse au rolul principal de a spori aderenta sapei autonivelante, dar sunt si amorse speciale, in functie de caracteristiciile stratului suport: grad de absorbtie si de rezistenta, cu sau fara resturi de adezivi. Aplicarea grundului se face cu trafaletul, bidineaua sau peria (urmati indicatiile producatorului inscrise pe ambalaj!).

sapa autonivelanta

sapa autonivelanta

Instructiuni
Suportul trebuie sa fie rezistent, sa nu aiba fisuri, sa nu se infiltreze apa prin el, sa fie uscat si curat. Se curata prin maturare, suflare cu aer sub presiune sau aspirare. De asemenea, trebuie indepartate petele de ulei sau de grasime. Daca suprafata stratului suport este prea neteda, aceasta trebuie facuta mai zgrunturoasa prin sablare sau prin simpla ei frecare cu materiale abrazive. Suprafata aspra, zgrunturoasa este necesara pentru a se realiza o cat mai buna priza intre sapa autonivelanta si stratul suport.

Preparare. Se urmaresc cu exactitate instructiunile inscrise pe ambalaj. Apa curata si in cantitatea necesara se toarna intr-un vas curat. Peste apa se varsa pulberea din sac, in timp ce, cu un mixer electric, se amesteca incontinuu pana se obtine o pasta omogena. Folositi exact cantitatea de apa indicata: mai multa sau mai putina decat cea inscrisa pe ambalaj va duce la fisurarea sapelor autonivelante.

Dupa obtinerea pastei omogene, se lasa in vasul in care s-a realizat amestecul timp de cateva minute (2-10 min). Se reamesteca. Combinatia se toarna din galeata pe suprafata suport intr-un strat cu grosimea indicata pe ambalaj, de obicei de 2-10 mm. Pentru a intinde sapa si a scoate totodata bulele de aer din ea, se foloseste trafaletul cu tepi, drisca cu dinti, grebla etc. In cazul suprafetelor intinse, sapele autonivelante pot fi aplicate cu ajutorul diferitelor utilaje mecanice.

sapa autonivelanta

Recomandari. Temperatura de aplicare sa fie in intervalul +5°C - +30°C. Pana la uscarea sapei autonivelante, suprafata acesteia trebuie protejata de razele puternice ale soarelui si de ploaie. Dupa amestecarea pulberii cu apa, se asteapta 2 minute.

Punerea in opera dureaza 10 minute. O sapa autonivelanta de 2-3 mm se usuca in aproximativ 24 de ore. Un strat de 10 mm de sapa se poate usca chiar si intr-o saptamana, la o temperatura de 20 de grade si o umiditate relativa a aerului de 65. O temperatura mai mare scade acest interval de uscare.

Un asemenea produs este asadar extrem de folositor, rezolvand diferite probleme importante (de care poate pana acum nu ati fost constienti!). De aceea, pretul unei sape autonivelante este un factor care, in ansamblul oricarei constructii, trebuie trecut neaparat pe lista de investitii.

O pardoseala din piatra naturala, cu frumusetea, rezistenta si spectaculozitatea ei, poate ajunge sa depinda de acesti cativa milimetri de sapa autonivelanta.

Vedeti mai jos cum functioneaza sapa autonivelanta:

Pentru orice detalii privind montarea pietrelor naturale va asteptam pe email, la telefon sau se ne vizitati in showroomul nostru din Aleea Teisani, nr 137 A, Bucuresti.

Surse foto: www.lighthousegaragedoors.com, piatraonline.ro si piatraonline.com

Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.