CALCARUL (en: Limestone)
Calcarul este o piatra sedimentara formata in mare parte din minerale calcite. In unele cazuri carbonatul de calciu poate fi direct precipitat din apa marii, dar cel mai adesea se formeaza din fosilele creaturilor marine. Aceste scoici pot fi intregi sau sparte in particule mici. Exista foarte multe tipuri de limestone, diferentele constand in culoare, porozitate si durabilitate. Calcarul este rezistent la umiditate, insa este sensibil la solutii acide. Datorita porozitatii sale, aceasta piatra trebuie protejata de substantele acide si apa prin aplicarea unui strat de impermeabilizant.

MARMURA (en: Marble)
Marmura este o piatra metamorfica. Ca si travertinul, marmura este o varietate de calcar, dar exista multe diferente intre cele doua pietre naturale. Fiind o roca de apa sarata, carierele de marmura se gasesc in apropierea marii. Acest lucru face ca marmura sa fie in general asociata cu vechile culturi antice ale Romei si Greciei. Exista totusi surse de marmura si departe de tarmul marii, precum cele din S.U.A. sau din Germania. Are o densitate mai mare decat travertinul si se gaseste intr-o varietate mai mare de culori. In afara de marmura alba, care e cea mai comuna dintre toate tipurile, exista si marmure albastre, verzi, negre sau in alte nuante. Una dintre cele mai vestite cladiri construite din marmura este palatul Taj Mahal din India.

ARDEZIA (en: Slate)
Ardezia este o roca metamorfica care s-a format si s-a intarit la temperaturi inalte sub presiunea scoartei pamantului, devenind o piatra durabila si rezistenta. Desi ardezia se gaseste mai des in culori inchise, aceasta are o gama larga de nuante. Culoarea ardeziei depinde foarte mult de locul din care a fost extrasa: rosu, crem, ocru, verde, gri si negru. Depinzand foarte mult de locul de unde a fost extrasa, ardezia are o granulatie foarte fina si texturi diferite si chiar modele diferite. Nici o placa de ardezie nu seamana cu alta. Nu se pateaza si nu absoarbe umezeala. Este necesara impermeabilizarea suprafetei pentru pastrarea cat mai indelungata a aspectului sau placut.

TRAVERTINUL (en: Travertine)
Travertinul este un material natural din familia calcarului. Este format din carbonat de calciu si de cele mai multe ori se gaseste sub forma unor sedimente in apropierea izvoarelor termale. Travertinul este o piatra naturala foarte poroasa si sensibila la contactul cu substantele acide si citrice precum si la curatare. Se recomanda sa impermeabilizati suprafata de travertin pentru a o proteja de aventualele pete. Colosseumul de la Roma reprezinta unul dintre cele mai cunoscute cladiri facute cea mai mare parte din travertin. Denumirea sa vine de la cuvantul italian “travertino”, derivat din anticul nume roman Tibur (acum Tivoli), un oras din apropierea Romeim unde exista o cariera din care travertinul se exploateaza de multe secole.


GRANITUL (en: Granite)
Granitul este o roca magmatica masivă, cu granulație mare, cristalele avand dimensiunea de cativa milimetri. Se formeaza la adancimi mari și are in compozitie cuart, feldspat sau minerale de culoare închisă precum mica, elemente care definesc cromatica placilor de granit: gri, alb, negru, roz, albastrui, galben sau rosu. Exista placi de granit care seamana foarte mult cu marmura, dar, in comparatie cu aceasta, granitul este mai rezistent la zgarieturi, acizi si la foc. Datorita calitatilor sale, aceasta piatra naturala este folosita in constructii de mii de ani. Cuvintul provine din latinescul “granum” care inseamna semanta mica si tare (in limba romana a dat cuvantul “grana”).