X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Do it yourself // pe 12.12.2018

1. Pregatirea substratului inainte de turnarea sapei autonivelante
2. Cum crestem aderenta sapei autonivelante
3. Cum turnam sapa autonivelanta

Conform definitiei clasice o sapa reprezinta un strat de bitum, asfalt sau alt material care se toarna pe o suprafata pentru a o impermeabiliza. Pastrand definitia originala astazi sapa se executa in principal din ciment combinat cu alte materiale, formand un mortar care se toarna pe pardoseala.   Sapa autonivelanta este un material de constructie sub forma unui mortar pe baza de ciment imbogatit si aditivat cu rasini sintetice. Aceasta imbogatire se poate face cu fibre de armare sau cu adaosuri minerale. Sapa autonivelanta are rolul de a uniformiza nivelul suprafetei unei pardoseli interioare, inainte de a se aplica pe ea parchetul, gresia sau piatra naturala. De multe ori sapa autonivelanta se aplica peste o alta sapa, de egalizare, aceasta este tot un material de constructie care are rolul de a ridica nivelul (cota) pardoselii dupa cum este necesar.
 
1. Pregatirea substratului inainte de turnarea sapei autonivelante
Sapa autonivelanta se toarna pe o suprafata curata, uscata, fixa si ferma (nedeformabila). Pentru obtinerea aceasteia este necesara parcurgerea urmatorilor pasi:
• Indepartarea murdariei care impiedica aderenta (praf, grasimi, resturi de adezivi, vopsea si chituri). In faza initiala se indeparteaza  murdaria prin aspirare sau prin suflarea de aer sub presiune pe suprafata. In multe situatii se intalnesc suprafete atacate de mucegai sau de alte ciuperci, acestea trebuie curatate. Pentru o curatare temeinica se folosesc detergenti activi. 
• Uscarea suprafetei se poate face accelerat prin folosirea unei aeroterme sau la lumina razelor solare insa este recomandata uscarea naturala. Suprafata trebuie protejata atat de caldura cat si la inghet. Pardoselile cu grad de absorbtie ridicat cum ar fi planseele din beton trebuie sa fie perfect uscate inainte de turnarea sapei.  O temperatura si o rata de umiditate ridicate vor influenta uscarea marind timpul necesar acesteia. In practica umiditatea unui suport din beton se recomanda sa fie de 3-3.5% iar in cazul placilor aglomerate de 5-12 %. Sapele din ciment ca suport vor avea o umiditatea de sub 2%. Verificarea umiditatii se face cu higrometrul. 
• Fixarea suprafetei este o cerinta naturala, care se executa in functie de suport (ex daca este din lemn sau OSB se fixeaza in cuie, daca este o gresie veche se scot placile care se misca si se inlocuiesc cu altele noi), o sapa aplicata pe o suprafata mobila se va crapa. Neuniformitatile majore vor impiedica turnarea sapei. 
• Cerinta ca suprafata sa fie nedeformabila se refera la fermitatea acesteia, nu se poate turna sapa peste o suprafata din carton sau polistiren.  
Finalmente suportul trebuie sa fie compact, fara fisuri sau crapaturi. O atentie sporita se acorda sapei autonivelante de exterior intrucat conditiile de mediu influenteaza in mod esential suportul. 

sursa foto: craigbeckerlegplasterers.co.uk

2. Cum crestem aderenta sapei autonivelante
Dupa pregatirea suportului si inainte de turnarea sapei este necesar sa se creasca nivelul de aderenta. Aceasta cerinta este indeplinita cu ajutorul unei amorse care regleaza absorbtia de apa a suportului. Amorsa este un grund sub forma de pulbere care, prin aplicare, da suprafetei un aspect cu rugozitate mare. Aceasta ajuta la cresterea aderentei. Dupa prepararea amestecului amorsa se aplica cu bidineaua sau cu o pensula lata. 
 
3. Cum turnam sapa autonivelanta
Dupa ce s-a pregatit stratul suport si s-a aplicat amorsa se poate turna sapa autonivelanta. Iata pasii esentiali pentru aplicarea sapei:
• Prepararea sapei – se executa prin turnarea pulberii in apa dintr-un recipient mare (galeata cu capacitate mare) conform cu indicatiile producatorului. Toate detaliile prepararii, asa cum au fost ele data de producator, trebuie respectate intocmai pentru a asigura prepararea unei sape de calitate. Dupa amestecare, care se realizeaza cu ajutorul unui amestecator (mixer) si dupa linistirea amestecului si re-amestecare, se obtine un mortar consistent si fara cocoloase. 
• Turnarea sapei – se face dupa un traseu serpuit, in forma literei S. Traseul este continuu, se traseaza mai multe litere S dintr-o parte a camerei catre usa, sub forma de fasii. Latimea stratului unei fasii este de circa 20-30 cm. Temperatura de aplicare se va incadra intre 5 si 30 grade Celsius.  Consumul sapei autonivelante este variabil in functie de producator. In general consumul este de 1.5-2 kg / mp in conditiile aplicarii unui strat de 1 mm grosime. 
• Imprastierea sapei pe suprafata – se face cu ajutorul unei gletiere din otel, cu dinti. Imprastierea se face pe toata suprafata pe care se toarna sapa. 
• Indepartarea bulelor de aer – este una dintre problemele cele mai importante intrucat bulele de aer afecteaza decisiv functionarea sapei. Eliminarea bulelor de aer se face cu ajutorul unui trafalet cu tepi pentru sapa autonivelanta. 
• Aplicarea unui strat nou – aceasta operatiune se executa in conditiile in care stratul aplicat prima data nu este suficient. Grosimea recomandata pentru stratul de sapa autonivelanta este intre 2 si 10 mm. Acest strat se aplica dupa uscarea si intarirea completa a stratului anterior. 

PIATRAONLINE recomanda sapele Weber. Pentru egalizarea nivelului pardoselii este recomandata sapa  Weber D10  iar ca sapa autonivelanta sapa Weberplan Profi. Amorsa (grundul) apartinand aceluiasi producator este Weber GR100
Pentru consiliere tehnica in domeniu vino la sediul PIATRAONLINE din Aleea Teisani nr 137 A unde poti vedea si cel mai mare showroom de piatra naturala din Europa. 

Cum se toarna o sapa autonivelanta
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii