X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Casa de piatra // pe 27.03.2019


Scarile placate cu piatra naturala sub lupa

Scarile, un element deopotriva necesar si estetic, ne transporta pasii de sute de ani si merg spre viitor dezvoltandu-se impreuna cu noi. In secolul al 17-lea ilustrul inginer si arhitect francez Francois Blondel stabileste primul o relatie matematica intre treapta si contratreapta, aceasta face posibila constructia inchegata a unei scari.
Formula lui Blondel si normativele in vigoare
h = inaltime contratreapta si l = latime treapta 
Blondel calculeaza ca 2h + l = 62 – 64 cm. Aceasta ecuatie cu doua necunoscute are o infinitate de solutii in multimea numerelor reale si pozitive. Ca sa poate fi rezolvata trebuie fie sa-i atasam o alta si sa formam astfel un sistem, fie sa introducem restrictii, cum ar fi sa consideram ca necunoscutele pot lua doar valori intregi, si atunci putem rezolva ecuatia prin incercari. Experienta are, in asemenea situatii, un rol bine determinat. 

In plus intervin normativele care stabilesc modalitatile de calcul in cazurile speciale. Pentru scarile si rampele destinate circulatiei pietonale in constructii, normativul NP 063-2002 face importante precizari referitoare la criteriile de performanta specifice acestora. Se definesc:

• scara cu trepte joase - treptele au inaltimea mai mica de 16.5 cm

• scara cu trepte medii (obisnuite) – treptele au inaltimea cuprinsa intre 16.6 si 17.5 cm 

• scara cu trepte inalte – treptele au inaltimea intre 17.6 si 22.5 cm

• scara cu treptele foarte inalte (abrupte) – trepte cu inaltimea peste 22.6 cm   

• scari pentru persoane cu dificultati la mers – inaltime de maxim 16 cm si latime treapta de max 34 cm

• scari destinate copiilor prescolari – respecta relatia 2h + l = 58 – 60 cm

Aceste precizari permit rezolvarea ecuatiei. 
Exemple de calculatii pentru scari cu rampe drepte
1 - Calculul latimii treptei pentru o scara obisnuita, cu h intre 16.6 si 17.5 cm:
• h = 16, 6 cm, atunci rezulta din relatia lui Blondel l = 28.8 – 30.8 cm 
• h = 17.5 cm, atunci rezulta l = 27 – 29 cm 
unde l este latimea treptei. Se observa si ca h+l este undeva in jurul a 46 cm iar l+4/3h se invarte in jurul valorii de 52 cm. Astfel se determina latimea treptei.
  
2 - Calculul unei scari din incinta unei gradinite, stiind inaltimea sa si inaltimea unei trepte
Date initiale: H = inaltimea scarii masurata ( 2 m = 200 cm), h = inaltimea treptei solicitata la 16 cm (copii prescolari) 
• calculam nr de trepte: H/16 = 200:16 = 12.5 = 13 trepte

• calculam latimea din formula lui Blondel aplicata conform normativ pentru scari destinate copiilor: 
2h + l = 58 – 60 cm 
2x16 + l = 58 – 60 , rezulta:
• l = 58 – 2 x 16 = 58 – 32 = 26 cm
• l = 60 – 32 = 28 cm , deci treapta va avea o latime intre 26 si 28 cm 

Calculul scarii si estetica acesteia
Calculul scarii are influenta directa asupra esteticii acesteia. Executia unei scari fara a tine cont de actele normative in vigoare poate face ca scara sa devina fie nefunctionala fie inestetica. Ridicarea unei scari cu trepte inalte de 20 cm la un azil de batrani va ingreuna deplasarea acestora.  Principalele greseli facute in urma ignorarii normativelor si care afecteaza estetica si functionalitatea scarilor,deopotriva, sunt: 
• latimea prea mica a scarii, aceasta este acceptata doar pentru scari in conditii special ( exemplu: anumite scari industriale)

• panta prea abrupta, aceasta este, conform normative, de maxim 10° pentru denivelari mai mari de 20 cm 

• latimea gresita a treptei , treptele sub 20 cm pot fi periculoase

• diferentele de inaltime (contratreapta) . Treptele construite pe aceeasi rampa trebuie sa aiba aceeasi latime si inaltime.
 
• existenta treptelor izolate ( in interiorul cladirilor numarul minim de trepte este de 3 si nu se admit denivelari de o singura treapta) 

Respectarea actelor normative in proiectarea si executia scarilor permite o estetica deosebita a cestora , indiferent de materialul din care sunt executate. 

Estetica scarilor placate cu piatra naturala
Placarea cu piatra naturala a scarilor reprezinta o optiune excelenta din cauza avantajelor pe care acest material le presupune. Durabilitate, rezistenta, aspect, plusvaloare, sunt doar cateva calitati esentiale ale placarilor treptelor interioare si exterioare cu piatra naturala. In functie de tipul pietrei si de locul de montaj scarile placate cu piatra naturala se intalnesc in proiecte de orice fel, de la blocuri de locuinte pana la scari exterioare monumentale, de la locuinte private cu unul sau mai multe etaje pana la spatii publice cu diverse utilitati. 
Iata cateva exemple de scari placate cu piatra naturala:

1. Scari interioare si exterioare placate cu granit
Granitul este o roca foarte rezistenta, care suporta un trafic intens si este putin sensibil la factori corozivi. Este indicat pentru placarea scarilor in proiecte industriale sau publice. Se foloseste cu succes si pentru scarile din blocurile de locuinte sau cladirile de birouri. Treptele de interior din granit Padang Dark, gros de 2 cm, cu finisaj fiamat, au o estetica deosebita si nu permit alunecarea. Pentru scarile din granit Rock Star Grey, cu finisaj tot fiamat si contratrepte din acelasi material, pretul treptelor din granit de acest tip este foarte competitiv.  Scarile exterioare din granit Peach Red sau Rock Star Grey, groase de 2 cm, cu finisaj polisat, lipite de casa, au o estetica aparte, data de culoare si finisajul pietrei si se intretin cu maxima usurinta. Acelasi tip de granit, Peach Red, insa cu finisaj fiamat, este o buna alegere pentru treptele exterioare de intrare, acolo unde iarna pericolul de alunecare exista.  Pentru trepte exterioare in gradina granitul Rock Star Grey, gros de 2 cm si cu finisaj fiamat, asigura toate conditiile necesare folosirii scarii in deplina siguranta si arata bine.   

2. Scari interioare si exterioare placate cu ardezie
Ardezia este si ea o roca dura si rezistenta la factori de mediu. Treptele exterioare din ardezie sunt estetice si practice, reprezentand o optiune de luat in consideratie in placarile in curte si gradina. Ardezia Kavala, cu finisaj natur si montaj French Pattern aduce in curte o nota arhaica si rustica totodata, grosimea de 4-5 cm impunand-o in zonele publice, cu trafic intens. O optiune exotica pentru trepte exterioare o reprezinta lespezile din ardezie poligonala Homa. Aspectul acestor trepte este profund incadrat in mediul exterior, iar alegerea ardeziei lespezi in gradinile cu diferente de nivel apare ca una dintre cele mai potrivite.  Pentru scari interioare treptele placate cu ardezie Nero, Silver sau Verde Menta, toate groase de 1 cm si cu finisaj periat sunt potrivite locuintelor private, si ofera un aspect frumos in conditii de intretinere relativ usoara. 

3. Scari interioare si exterioare placate cu marmura
Dintre toate optiunile de trepte placate cu piatra naturala, cele din marmura sunt cele mai frumoase.  Aparute in timpuri stravechi, ca simbol al majestatii sau dovedind importanta sociala a posesorilor, scarile din marmura au fost intotdeauna folosite in constructia edificiilor importante, atat in mediul privat cat si in cel public. Frumusetea intrinseca a marmurei s-a transferat in trepte de interior si exterior, cu felurite finisaje. Marmura Kavala polisata sau buciardata, groasa de 3 cm, este una dintre cele mai folosite, culoarea ei si aspectul, in orice tip de finisaj ar aparea, sunt potrivite pentru scari de interior si exterior in aceeasi masura, inclusiv pentru spatiile publice. Marmura Cappuccino de 3 cm , periata si daltuita, marcheaza intrarile in culori rezistente la intemperii si pete. In placarile treptelor de interior din locuintele private, marmura Kavala polisata de 2 cm grosime aduce eleganta si stil. Aceeasi grosime la un model de marmura Kavala buciardata o face foarte potrivita pentru  trepte de exterior la o locuinta privata. Variante elegante si cu intretinere usoara sunt si treptele interioare placate cu marmura Tundra Grey, de 2 cm sau Crema Royal de 1.7 cm , ambele polisate.
  
4. Scari interioare si exterioare placate cu travertin
Travertinul este o roca folosita si ea in placari de scari din cele mai vechi timpuri. Treptele placate cu travertin sunt elegante si aduc o nota de trainicie linistita. Alegerea tipului pentru placari de trepte este importanta intrucat travertinul este roca sedimentara cu varietati dense ori poroase. Travertinul Latte cu finisaj periat, este o optiune potrivita scarilor de interior, la fel cel Classic sau Silver, ambele mate, toate de 2 cm. Pentru placari de trepte exterioare se recomanda travertinul Classic sau Latte, periate si groase de 3 cm. 


   
5. Scari interioare placate cu limestone 
Limestone este o roca calcaroasa, mai putin dura. De aceea scarile din limestone se monteaza in special la interior, unde isi gasesc locul datorita fumusetii lor. Treptele de interior din limestone Vratza, gros de 2 cm si polisat sunt potrivite locuintelor private unde aduc o nota linistita, discreta.  
Prelucrarea canturilor treptelor placate cu piatra naturala 
Treptele din piatra naturala pot avea muchiile brute, asa cum rezulta ele din taiere, sau prelucrate. Se prelucreaza canturile in doua moduri: prin bizotare (debitare sub un anumit unghi, cel mai des de 45°, exemplu: trepte din  marmura Tundra Grey ) si prin rotunjire (slefuire in forma de baston sau semi-baston, exemplu: travertin Latte periat baston, granit Peach Red semi-baston). Aceste operatiuni sunt urmate de lustruirea suprefetelor pentru cazul treptelor polisate.    
Treptele insele se pot prelucra prin frezarea de santuri anti-alunecare (exemplu: trepte din marmura Kavala bizot si anti alunecare) 

Intretinerea scarilor placate cu piatra naturala 
Placarile cu piatra naturala se supun tratamentelor dupa montaj. Acestea sunt necesare pentru intretinerea suprafetelor, indepartarea petelor si protectie. Scarile, cu precadere cele exterioare si cele din spatii publice, se trateaza pentru mentinerea parametrilor originali. Tratamentul incepe prin spalarea suprafetelor cu detergenti specializati. Aceasta operatie implica si indepartarea eventualelor pete de pe suprafata. Se continua cu impermeabilizarea suprafetelor, aceasta procedura ofera protectie treptelor si contra-treptelor. 


PIATRAONLINE recomanda placarea scarilor de interior si exterior cu piatra naturala, element ecologic si sustenabil fara egal. Vino la sediul din Aleea Teisani 137 A si descopera pavilionul si show-room-ul unde vei gasi multiple posibilitati de placare, disponibile pentru orice tip de scara.

Dimensionarea scarilor de la necesitate la estetica
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii