X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Idei pentru blaturi de baie | Blaturi din piatra naturala

publicat in: Baie // pe 21.11.2018

Blaturile sunt elemente esentiale in baie, fiind folosite ca suport pentru lavoare sau boluri.  Atunci cand lavoarele nu sunt prinse in perete sau pe un suport metalic acestea se pot aseza pe blaturi. Alte situatii sunt acelea in care lavoarele se monteaza intr-o gaura practicata in blat sau chiar sunt executate din acelasi material ca blatul, prin turnare intr-o forma care sa le cuprinda pe amandoua. Nefiind un blat destinat prelucrarii unor produse, precum blatul de bucatarie, acesta nu se supune acelorasi criterii de calitate. De aceea pentru alegerea materialului destinat unui asfel de blat este necesar sa tinem cont de aspecte specifice. 

1. Blatul din granit 
2. Blatul din ardezie
3. Blatul din marmura
4. Blatul din limestone

5. Blatul din travertin
 
Iata-le pe cele mai importante:
rata de absorbtie a apei – acest parametru este important intrucat, pe langa mediul umed existent in camera de baie, lavoarul este asezat pe blat si cel mai adesea tot acolo este asezata si bateria. Din cauza acestor amplasari pericolul ca stropii de apa sa cada constant si in cantitate mare pe suprafata blatului este semnificativ. De aceea  este nevoie de o suprafata cu rata de absorbtie mica si deci cu porozitate mica. Dintre diversele tipuri de piatra naturala granitul, ardezia si anumite categorii de marmura respecta cerinta si sunt mai potrivite pentru executia blatului de baie. Pentru celelalte suprafete este necesara impermeabilizarea, aceasta micsoreaza coeficientul de absorbtie de apa. Dintre diversele tipuri de finisaje disponibile cel lucios are porozitatea cea mai mica.
 
rezistenta la actiunea factorilor agresivi – acestia sunt de doua feluri: abrazivi si corozivi.  Factorii abrazivi si cei mecanici, de genul zgarierii suprafetei, actioneaza accidental, prin folosirea unor scule sau dispozitive ascutite. Atingerea accidentala a suprafetei, scaparea de obiecte contondente pe suprafata poate produce zgarieturi dar si mici crapaturi sau aschii. Blaturile din piatra dura (ardezie si granit, care au nivelul 6-7 pe scala Mohs a duritatilor) sunt de preferat fata de cele din piatra mai moale (marmura, travertin, limestone) care au nivel de duritate mai scazut ( 3-4 pe scala Mohs) . Factorii corozivi sunt reprezentati de detartrantii folositi abuziv pentru curatarea bateriilor si de detergentii comerciali acizi, utilizarea ambilor avand ca efect deterioarea  profunda a suprafetei blatului. De asemenea o parte dintre produsele cosmetice deversate pe suprafata blatului poate avea efect coroziv.  Tratarea suprafetelor blaturilor din piatra naturala prin impermeabilizare protejeaza suprafetele la apa si pete. 

aspectul – este un element important al blatului de baie, ales de multe ori din considerente pur estetice. Diferitele finisaje, disponibile pentru blaturile de baie, au aspect diferite. Se disting finisajul lucios, cel mai des intalnit in baie, intrucat suprafata lucioasa reflecta lumina si creeaza spatiu suplimentar, si cel mat, care confera baii un aer mai sobru. 
In functie de aceste criterii si de tipul pietrei avem posibilitatea alegerii intre mai multe variante:

1. Blatul din granit – acest tip de blat are un comportament foarte bun in medii umede. Granitul este o roca densa si dura, aproape impermeabila (cu o porozitate scazuta) si cu o rezistenta buna la factori abrazivi si corozivi. Are insa nevoie de suporti de sustinere solizi intrucat este un material greu. Prelucrarea blaturilor din granit (decupari, prelucrare de canturi) necesita discuri diamantate si se recomanda ca executia sa fie facuta de personal calificat. 

sursa foto: greatlakesgm.com

2. Blatul din ardezie – are aproximativ aceleasi calitati, mai putin rezistenta la zgarieturi, ardezia fiind sensibila la acest tip de agresiune. Cu o porozitate ceva mai mare decat a granitului, dura si rezistenta la factorii corozivi, ardezia reprezinta o buna alegere pentru constructia blatului de baie
 
3. Blatul din marmura – are caracteristici diferite. Fiind o roca mai moale, cu rezistenta buna la factorii abrazivi, cu o rata de absorbtie de apa medie, insa sensibila la actiunea celor corozivi, blatul din marmura trebuie tratat pentru a fi protejat la apa si pete. Preferinta speciala pentru acest tip de blat sta in aspectul sau elegant si delicat, care creeaza o nota aprofundata de intimitate in orice baie

sursa foto: ariastonegallery.com

4. Blatul din limestone (calcar) – Rocile calcaroase sunt un pic mai sensibile daca nu sunt tratate, insa insa au aspect mai deosebit si sunt mai usor de prelucrat. Avantajul utilizarii limestone-ului in productia blaturilor rezida in variatia mica de culoare pe suprafata, aceasta calitate fiind preferata in multe bai.

sursa foto: topsimages.com
 
5. Blatul din travertin – are caracteristicile tipice pietrei calcaroase. Travertinul este o roca mai moale si sensibila la factorii corozivi, care insa poate conferi blatului un aspect arhaic sau unul rustic. In ambele situatii culorile pale, linistite, sunt apreciate pentru echilibrul pe care-l creeaza. Travertinul tratat prin impermeabilizare isi imbunatateste rezistenta la pete si apa.

sursa foto: pinterest.com

PIATRAONLINE recomanda utilizarea in baie a blaturilor din piatra naturala, ca solutii rezistente si elegante, cu o durata de viata lunga. Vino la showroom-ul din Aleea Teisani 137A, Bucuresti si vei vedea mostre de materiale destinate blaturilor, precum si mostre pentru placarea in piatra peretilor/pardoselilor din proiectul in desfasurare. Consilieri priceputi si dedicati iti vor lamuri toate problemele si te vor ajuta sa iei decizia cea mai buna pentru tine. 
 

Idei pentru blaturi de baie | Blaturi din piatra naturala
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii