X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Cum alegi cada de dus - 6 lucruri de care trebuie sa tii cont

publicat in: Baie // pe 23.10.2018

Intr-o epoca dinamica, in care multi dintre noi intram deseori in criza de timp, inlocuirea cazii de baie cu cadita de dus apare ca necesara.  Dincolo de schimbarea totala a conceptiei despre utilizarea baii, vazuta intr-o vreme ca unitate de relaxare, nu doar de curatenie,  aceasta re-stilizare a impus adanci remanieri pe lantul arhitect-dezvoltator-producator-client. Au fost redefinite spatii, au fost construite sau revitalizate concepte, au fost redistribuite resurse. In esenta acestea au dus, pe domeniul caditei de dus, la urmatoarele necesitati de alegere, expuse cerintelor clientului.

• Cazi de dus alese dupa materialul din care sunt executate
• Cazi de dus alese dupa tipul cabinei 
• Cazi de dus alese dupa dimensiuni si forma
• Cazi de dus alese dupa pret
• Cazi de dus alese dupa usurinta si costurile de intretinere
• Cazi alese dupa locul de functionare
In practica o asemenea clasificare este greu de urmat intrucat de obicei se tine cont de toate elementele in alegerea unei cadite, delimitare este, ca de obicei, restrictiva si nu ne ajuta. 
Pentru a usura fluxul de informatii vom pastra si dezvolta criteriile, urmand ca fiecare client sa le asambleze dupa cum o cer particularitatile proiectului. 

1. Cum alegi cada de dus alese dupa material
Azi caditele se executa din: materiale plastice (acryl sanitar,  polistiren, polipropilena armata cu fibre de sticla), ceramica sau portelan sanitar, piatra naturala si artificiala, otel emailat, otel inox, materiale compozite sub diverse forme de prelucrare, combinatii. Dintre acestea cele mai multe se definesc cu ajutorul unor atribute practice, cele care cu adevarat satisfac pretentiile estetice ale clientilor sunt cele din piatra naturala, din portelan sanitar si cele din otel. Pentru executia caditelor de dus din piatra naturala se folosesc granitul, marmura si travertinul. Rezultatul constructiei cazilor de dus din piatra naturala este spectaculos, frumusetea acestora depaseste pe cea a cazilor din alte materiale. La acest avantaj se mai adauga cel al durabilitatii, o cada de dus tratata si intretinuta corect are o durata de viata care depaseste 30 de ani, mai mult decat cea estimata pentru otel sau compozit si sensibil mai mult decat cea pentru acryl, cel mai comun material de executie a caditelor de dus. Despre materialele din care sunt executate “caditele” sub pardoseala vom vorbi mai jos.
 
2. Cum alegi cada de dus dupa tipul cabinei 
Dupa amplasare, cabinele de dus sunt de mai multe tipuri: 
• Cabine de nisa – acestea sunt inconjurate de 3 pereti fermi, ai constructiei, si au in fata o usa. Caditele de dus sunt, de obicei, in asemenea situatii, patrate sau dreptunghiulare. Se executa in special din acryl sanitar.
• Cabine de colt – acestea au doi pereti de sprijin fermi, un perete fix din plastic dau sticla si o usa din acelasi material (sau doua usi). Caditele de dus sunt patrate, semirotunde sau dreptunghiulare. Se folosesc in principiu toate materialele de constructie pentru aceste cadite. 
• Cabine in fata zidului – in doua variante. O varianta are 3 pereti iar cea de-a doua unul singur, paralel cu zidul. Caditele sunt dreptunghiulare. 
• Cabine de dus tip “walk-in” – acestea au o constructie speciala in sensul ca sunt compuse doar dintr-un perete fix, prins de un perete al constructiei (ferm), prin intermediul unor accesorii de fixare. Acest tip de cabina nu are, de regula, o cadita pe pardoseala. Cel mai adesea se folosesc cadite la nivelul pardoselii sau “cadite” ingropate. Caditele la nivelul pardoselii se executa in principal din metal, prin tehnologiile clasice de prelucrare mecanica (stantare, indoire,  presare), caditele executate prin turnare nu reusesc performantele primelor. “Caditele” sub pardoseala se executa din substante dure si impermeabile ( ex: spume poliuretanice), au forma patrata sau dreptunghiulara,  gaura pentru sifon decupata si se monteaza chiar sub pardoseala ceramica sau din piatra.  

3. Cum alegi cada de dus dupa dimensiune si forma
Caditele de dus sunt de forma dreptunghiulara, patrata, rotunda, semi-rotunda, in forma literei D, pentagonala sau cu forme speciale (trapez, hexagon, combinat). Dimensiunile depind de forma. “Caditele” ingropate au dimensiuni de pana la 120 cm, cele la nivelul pardoselii pot ajunge la 160 cm, la fel cele pe pardoseala, dimensiuni atipice pot aparea la comanda speciala. Cel mai des intalnite sunt caditele cu dimensiuni de 80 x 80 cm sau 90 x 90 cm. Cele dreptunghiulare au cel mai des 100 - 120 cm. Grosimea caditei este un element important, care tine de materialul folosit. Incepand de la caditele de la nivelul pardoselii, urmeaza dimensiuni de 3,5,10,15,28 cm si altele speciale. Cazile de dus din piatra au indeobste grosimi de 3 cm.   

4. Cum alegi cada de dus dupa pret
Este foarte greu de facut o ierarhizare dupa pret a cazilor de dus, intrucat materialul, tehnologia si seria de fabricatie, precum si materialul si dimensiunile, decid asupra acestuia. Caditele de dus din acryl sanitar si cu dimensiuni de 80x80 cm sau de 90x90 cm sunt mai ieftine, la fel si caditele semicirculare cu raza de 80 sau 90 cm. 

5. Cum alegi cada de dus dupa usurinta si costurile de intretinere 
Intretinerea cazilor depinde de materialul din care sunt executate, finisajul acestuia si conditiile de functionare. Cazile din acryl sanitar a caror suprafata este lucioasa se intretin cu usurinta. Apa nu sta pe suprafata ci aluneca si nu retine praful, petele se indeparteaza cu usurinta, trebuie avut grija cu unii agenti de curatare care pot matui suprafata (in general detartrantii). Cazile din acryl se pot repara. Se curata cu detergenti comuni. Cazile din compozit, mai cu seama cele cu finisaj mat, se intretin mai greu, trebuie curatate imediat dupa folosire astfel incat apa sa nu ramana pe suprafata. Cazile din otel emailat trebuie ferite de socuri mecanice care pot stirbi emailul sau indoi cadita. Cazile din piatra se curata cu detergenti specializati si apoi se trateaza prin impermeabilizare . Se curata dupa fiecare folosire. Se folosesc solutii de intretinere profesionale. 

6. Cum alegi cada de dus dupa locul de functionare
Dupa locul de functionare cazile de dus se impart in cazi de folosinta in spatii publice de diverse tipuri si cazi de dus pentru proiecte rezidentiale. Cazile pentru aplicatii private se aleg dupa criterii de design. Cazile din piatra naturala sunt la loc de cinste pentru coloritul si aspectul lor ca si pentru durata de viata. Cazile din otel emailat, cele din portelan sau din compozit se potrivesc si ele cerintelor. Pentru aplicatii din spatii publice cazile din acryl sanitar sunt cele mai cautate din cauza ca livreaza o calitate convenabila pentru un pret decent. Folosite in hoteluri, pensiuni, spitale, aziluri,aeroporturi, birouri, acestea sunt rezistente si usor de intretinut. Pentru medii grele (locuri de detentie, hale industriale, grupuri sanitare amplasate pe autostrazi) se folosesc cadite de dus din otel emailat sau inox. 
  
PIATRAONLINE recomanda folosirea caditelor de dus in proiecte de bai placate integral in piatra, acolo unde acestea isi pun cel mai bine in valoare calitatile. 
Vino in cel mai mare showroom de piatra naturala din Romania (Aleea Teisani nr 137 A) sa vezi mostre de cadite de dus din marmura si travertin, consilieri priceputi te vor informa asupra calitatilor deosebite ale acestor produse si, la cerere, vei primi mostre din materialul din care sunt executate. 
Iar daca ai un proiect de minimum 10 bucati obiecte sanitare (cazi, cadite, lavoare) din piatra naturala, vino sa alegi materialul si dimensiunile si noi le vom produce pentru tine.

Cum alegi cada de dus - 6 lucruri de care trebuie sa tii cont
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii