X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Do it yourself // pe 25.10.2018

Chiuveta din baie este principala sursa de apa din aceasta incapere, iar montajul trebuie realizat cu multa atentie, desi nu este atat de complicat pe cat pare. Daca totusi nu ai cunostinte minime de instalare si uneltele potrivite, recomandarea noastra ar fi sa nu te ocupi singur de aceasta operatiune si sa apelezi la un ajutor profesional. Inainte de montarea lavoarului, asigura-te ca ai ales modelul ideal pentru baia ta, pentru ca este un element care relationeaza cu piesele de mobilier si obiectele de decor din incapere.

1. Chiuveta de baie cu montaj pe perete
2. Chiuveta de baie cu montaj pe consola
3. Chiuveta de baie cu montaj pe suport
4. Chiuveta de baie cu montaj pe mobilier

5. Chiuvete de baie cu montaj pe blat (boluri)
6. Chiuvete de baie cu pe/montaj sub blat
7. Chiuvetele duble
8. Chiuvetele de baie pe pardoseala


Chiuveta (lavoarul) de baie se alege in functie de mai multi factori. Acestia pot fi:
• Mecanici – dimensiunile sunt esentiale si trebuie incadrate in cele ale baii 

• Tip montaj – pot fi chiuvete de baie cu (semi)picior, cu montaj pe/sub blat, pe mobilier, direct pe podea. Cateodata montajul determina alegerea intrucat sunt situatii in care solutia de montaj este unica si nu poate fi schimbata.

• Preferinta personala – stilul si aspectul general ale baii sunt alegerea proprietarului, aceasta alegere tine de factori mai degraba subiectivi, de care trebuie tinut cont intrucat acestia creeaza atmosfera preferata pentru utilizatorii finali. 
In functie de acesti factori producatorii de chiuvete de baie au construit urmatoarele tipuri:

1. Chiuveta de baie cu montaj pe perete
Aceasta chiuveta se executa in doua variante: 
• Chiuveta de baie cu montaj pe perete si cu picior – piciorul se ataseaza corpului chiuvetei ca element distinct pe care acesta se sprijina. Deci chiuveta sta pe picior (chiuvetele de acest tip au un sant sub corpul lor, in acest sant se fixeaza capatul de sus la piciorului) si este si prinsa pe perete. Piciorul si chiuveta sunt din acelasi material.

Pentru fixarea chiuvetei in perete se fac urmatoarele operatii: 
a) se masoara de la pardoseala pe perete o lungime de 85-90 cm (piciorul este mai scurt), aici se va monta lavoarul. 
b) se marcheaza cu un creion/marker pe perete margimea de sus a lavoarului. 
c) se masoara cu o ruleta (rigla) distanta de la marginea de sus pana la gaurile practicate anterior in corpul chiuvetei de producator, pentru prindere.
d) cu aceasta distanta cunoscuta se masoara in acelasi mod pe perete stabilindu-se locul unde se dau gaurile de fixare (marcare generala). 
e) se marcheaza locul cu un creion/marker. Pentru fixare se utilizeaza seturi specifice. In esenta acestea arata ca-n figura:
f) se dau cu o rotopercutorul  gauri cu spirale adecvate, in fiecare gaura se introduce diblul. 
g) se aseaza chiuveta pe perete (initial, pentru usurarea montajului, se amplaseaza piciorul pe podea) . 
h) se verifica planeitatea lavoarului cu nivela. Se marcheaza locul gaurilor de dat in perete pentru fixare (marcare de fixare). 
i) se dau gauri cu rotopercutorul. Se introduc diblurile. 
j) se introduc si se insurubeaza prezoanele in dibluri. 
k) se amplaseaza piciorul pe pozitie, se aseaza chiuveta pe picior si se introduc capetele prezoanelor in gaurile din corpul chiuvetei.
l) se fixeaza cu piulitele, prin insurubare. Inainte de a le strange se verifica din nou planeitatea.
m)se etanseaza cu silicon marginea chiuvetei lipita de perete. 

• Chiuveta de baie cu montaj pe perete si cu semi-picior – acesta are rolul de a masca sifonul. Montajul chiuvetei se face in aceeasi pasi ca si la modelul cu picior cu exceptia faptului ca, in acest caz, chiuveta nu sta pe picior ci este fixate doar in perete.  Din aceasta cauza peretele trebuie sa fie ferm (caramida, BCA). Semi-piciorul, executat din acelasi material ca si chiuveta, este fixat in perete, anumite variante se prind si de corpul lavoarului, alte modele nu. 

2. Chiuveta de baie cu montaj pe consola – aceasta varianta este adoptata in special in cazul peretilor din gips-carton care nu pot sustine greutatea lavoarului. Consola este de obicei din metal cromat, se fixeaza pe perete si se sprijina pe pardoseala. Lavoarul se lipeste de perete si se sprijina direct pe consola.
  
3. Chiuveta de baie cu montaj pe suport – varianta care se foloseste tot in cazul peretilor din gips-carton. 
Lavoarul se prinde de structura metalica executata din cornier de 2-3 mm grosime. Suportul se fixeaza in pardoseala si pe structura metalica din spatele peretelui sau pe un perete din zidarie aflat in spatele celui din gips-carton. Seturile si tehnologia de fixare nu difera prea mult de cea clasica.   

4. Chiuveta de baie cu montaj pe mobilier (vanity) – aceasta varianta de chiuveta se aseaza pe mobilier, fiind construita la dimensiuni si de forma compatibile cu mobilierul de suport. Nu se monteaza in perete, ci se lipeste doar de acesta. La variantele de chiuvete prezentate pana acum bateria se amplaseaza in general pe vas. 

Iata cum se monteaza acest tip de baterie:  
• In corpul bateriei se monteaza prezonul, prin insurubare in gaura data de fabricantul bateriei. Se foloseste un cleste papagal, sau o surubelnita cu cap slitat.

• Se fac legaturile la furtunele (tevile) de alimentare cu racordurile olandeze (racordurile la apa se livreaza cu bateria de regula). Prinderea de corpul bateriei se face prin insurubare. 

• Se introduce bateria in gaura anterior practicata de fabricantul chiuvetei.

• Se ataseaza o garnitura lipita de corpul chiuvetei, apoi, peste ea,  bucata de metal prin care trec atat racordurile cat si prezonul si care foloseste la fixarea bateriei de corpul chiuvetei. Se fixeaza de corpul chiuvetei cu o piulita care se infileteaza pe prezon, cu ajutorul unei chei tubulare. 

• Se monteaza ventilul in gaura de scurgere. Se ataseaza garnitura de etansare de cauciuc, sub lavoar. Apoi cea de plastic. Se fixeaza ambele cu ajutorul unei piulite.


  
5. Chiuvete de baie cu montaj pe blat (boluri)
Aceste variante au la baza o serie intreaga de materiale ca: ceramica sau portelan sanitar, sticla, lemn stratificat, piatra naturala, compozit. Oricare ar fi materialul din care este executata chiuveta pentru montajul acesteia este necesara gaurirea blatului si montajul ventilului in modul aratat. O serie de chiuvete au praticate pe fund gauri pentru fixarea pe blat, altele stau pe blat prin greutatea proprie sau cu fixarea ventilului. Ventilele folosite pentru acest tip de lavoare sunt din categoria click-clack (inchid la prima apasare si deschid la a doua). Daca lavoarul are decupare pentru montajul bateriei pe vas atunci se procedeaza asa cum am aratat mai sus. Daca chiuveta este tip bol si nu are loc de baterie pe vas atunci aceasta trebuie montata pe perete sau pe blat.

Montajul bateriei pe perete se face in modul urmator: 

• Se trag tevile pentru alimentare pana la locul de montaj al bateriei. Pentru asta se gaureste peretele pe o adancime convenabila, se realizeaza conexiunea tevilor cu cele de alimentare generala.

• In capatul acestor tevi se monteaza suportul bateriei. 

• Se monteaza apoi rozetele care se etanseaza cu silicon sanitar.

• Se monteaza bateria.
Bateria pe blat se monteaza prin carotarea blatului (diametru 35 mm), fixarea baterie si conectarea la alimentarea cu apa se fac la fel ca si in cazul bateriei pe chiuveta. 

6. Chiuvete de baie cu pe/montaj sub blat
Aceste lavoare prezinta montaje atipice. Chiuvetele cu montaj pe blat sunt vase cu marginea proeminenta care se monteaza de sus in jos intr-o decupare a unui blat. Decuparea are diametrul mai mic decat diametrul lavoarului astfel incat acesta sta pe blat sprijinindu-se pe margine. Bateria se monteaza pe blat sau pe perete. La lavoar se racordeaza doar sifonul.  Partea de contact intre lavoar si blat se izoleaza cu silicon sanitar. Chiuveta montata sub blat se ataseaza de acesta prin lipirea intr-o decupare a blatului. Adezivul de lipit trebuie sa fie puternic si rezistent la apa. Decuparea are forma rotunda, patrata, dreptunghiulara sau ovala. Lavoarul se monteaza cu baterie pe blat sau pe perete.  

7. Chiuvetele duble
Acestea sunt fie montate pe consola, fie pe mobilier. Exista lavoare duble turnate din aceeasi bucata de material (de regula acril sau compozit). Acestea, in functie de greutate, se pot monta pe perete sau pe un suport tip consola.

8. Chiuvetele de baie pe pardoseala
Sunt executate din acril sanitar, piatra sau compozit.  Acestea se monteaza prin asezarea direct pe pardoseala , pe sub chiuveta se trage o teava pentru evacuarea apei ( diametru 32-40 mm) care ajunge in dreptul sifonului. Bateria se monteaza pe perete, asa cum am explicat mai sus, sau pe podea. Montajul pe podea se face prin fixarea corpului bateriei direct pe pardoseala, racordarea alimentarii se face sub aceasta, prin conectare la tevile trase pe sub podea.   

PIATRAONLINE recomanda utilizarea lavoarelor din piatra pentru frumusetea de neegalat. Daca vrei sa vezi intreaga noastra colectie de lavoare, te asteptam in showroom-ul PIATRAONLINE din Aleea Teisani 137A. Cu siguranta vei ramane surprins de varietatea coloristica si de minunatele texturi pe care le vei vedea. 

Cum montez chiuveta de baie - Ghid de cumparare lavoare
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii