X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Mihaela Cetanas: “În munca mea de arhitect de interior, utilizarea pietrei naturale aduce autentic, energie si viată”

publicat in: Interviuri // pe 07.04.2016


În continuarea seriei de interviuri cu designeri şi arhitecţi de interior, vorbim cu Mihaela Cetanas despre tendinţele şi preferinţele românilor în amenajările de interior dar şi despre beneficiile colaborării cu un specialisti în amenajări de interior. Mihaela a terminat facultatea de teatru din Cluj şi a urmat cursurile Design Academy London, specializarea Interior Design / Interior Arhitecture şi acum locuieşte în România. Studiile, experienţa de peste şapte ani de zile în proiectele de design interior dar şi diplome precum Think101x: The Science of Everyday Thinking, îi oferă o viziune complexă asupra oricărui proiect.

Care sunt tendinţele în România – în ceea ce priveşte amenajarile de interior?
- Am constatat o creştere constantă, în ultimii ani, a interesului clienţilor pentru interioare bine organizate funcţional şi pe principii estetice. Acest fapt este legat de creşterea popularităţii serviciilor de design şi arhitectură de interior, a înţelegerii specificului lor, în comparaţie cu percepţia din anii trecuţi în care se punea egal între munca de design şi cea de decorare/styling. Pentru că, spre deosebire de amenajarea creată de un decorator (axată în principal pe armonia vizuală), un designer/arhitect de interior planifică şi concepe o amenajare pornind de la ‚scheletul’ funcţional al cerinţelor de spaţiu şi le ‚îmbracă’ în soluţii tehnice potrivite, sustenabile şi estetice - unitare şi echilibrate.


În Romania, tendinţele de amenajare se afiliază, în ultimii ani, tot mai mult cu tabloul de tendinţe globale în designul de interior. Bineînţeles că există un specific al pieţei româneşti şi acesta se împarte, la rândul său, în diverse opţiuni- în funcţie de segmentul de piaţă al clientelei. Tinerii îşi doresc interioare practice şi trendy, familiile cu copii – interioare funcţionale, contemporane şi sustenabile, iar în segmentul comercial se încearca tot mai mult înţelegerea clientelei şi plierea pe necesităţile tot mai complexe ale vieţii contemporane. Există o tendinţă în creştere pentru atenţia către detalii şi concepte de design pentru creşterea reală a calităţii vietii, lucru foarte îmbucurător pentru designerii de interioare, pentru că, în esenta, aceste servicii au ca scop final tocmai acest lucru. Mă refer la integrarea în designul interioarelor a materialelor naturale în finisaj şi calitate superioară (piatra naturală, lemn etc), a conceptelor de wellness in-house, de mobilier şi soluţii de iluminat sustenabile, reciclabile, de modularitate, soluţii flexibile, adaptabile şi fiabile în timp.

Ce stiluri/ concepte de amenajare preferă românii atunci când îşi amenajează casa?

- În materie de tendinţe de stil în amenajare, românii preferă şi au preferat întotdeauna să integreze în preferinţele lor cât mai multe texturi şi finisaje/forme naturale, chiar dacă optează –uneori, în funcţie de buget - pentru soluţii de finisaje care doar le imită pe acestea (parchet laminat, mobilier de pal, gresie marmorată etc). Acest fapt vorbeşte despre un specific naţional al opţiunilor de amenajare şi este o percepţie globală, firească în demersul vieţii contemporane şi în tendinţele/trendurile de amenajare în 2016.


De la stilul contemporan New Minimalism(noul minimalism- axat pe soluţii simplificate şi tuşe decorative personale) la contemporan-elegant, trecând prin variaţiile stilului nordic/scandinav (foarte generos în opţiuni moderne-retro-chic), la amenajările rustice reinterpretate şi simplificate, cerinţele de amenajare ale clientelei din România se intersectează în căutarea unor soluţii specifice, tehnice şi vizuale, de calitate acordată la buget, pentru fiecare proiect în parte. Tinerii preferă interioarele moderne, retro-design-chic în diverse variante de stil (scandi-chic, nordic reinterpretat, artsy, studio, contemporan) mai puţin stiluri în variantă clasică. Persoanele de vârsta a 2-a optează în schimb pentru liniile şi finisajele elegante ale designului contemporan, de multe ori îmbogăţite cu referinţe clasic-moderne şi tradiţionale. De asemenea, am constatat un reviriment în interesul pentru produse româneşti, fie ele obiecte de design, mobilier, finisaje sau decor. În funcţie de lifestyle-ul beneficiarilor, se caută de cele mai multe ori soluţii şi referinţe de stil în manieră reinterpretată şi adaptată personalizat pentru ceea ce înţelegem azi prin viaţa modernă: un melanj eclectic de preocupări şi cerinţe.

În loc de concluzie, pot spune că beneficiarii români sunt tot mai implicaţi în procesul de selecţie, sunt informaţi, pun întrebări, analizează şi cumpăra de cele mai multe ori doar după o evaluare destul de aprofundată. Tot mai mult, clienţii români in căutare de servicii de design de interior sunt familiari cu meseria şi specificul ei, atât din mediul offline cât şi din online şi vor ca procesul de amenajare şi comunicarea cu designerul/arhitectul să însumeze şi o experienţă în sine, umană şi personală, care să devină o parte din viaţa lor.

  @Mihaela Cetanas Design Interior 2016


Lucrul cu un arhitect la amenajarea unei locuinţe – care sunt beneficiile importante care sunt trecute cu vederea?
- Mă bucură să văd, după cum observam anterior, o creştere a importanţei rolului arhitectului (de interior), a designerului de interior în procesul de amenajare. Aceasta traducându-se tot mai mult într-o re-organizare eficientă, pe baze reale şi fiabile a procesului de amenajare (în comparatie cu anii trecuţi, când beneficiarul-client avea exclusiv acest rol), atunci când se doreşte aceasta.
Rolul unui designer/arhitect de interior este unul multifuncţional şi specializat în amenajarea spatiilor, asa cum este şi rolul unui medic sau avocat pentru un beneficiar - de a diagnostica/analiza corect şi personalizat, de a găsi soluţiile potrivite şi de a coordona persoanele necesare pentru implementarea lor. Iar aşa cum nu ne putem fi, de cele mai multe ori, propriul medic sau avocat, pentru că timpul, specialitatea şi priorităţile nu ne avantajează, este indicat să apelăm la specialişti pentru a rezolva probleme specifice.

Cele mai importante beneficii– în alegerea colaborarii cu un specialist (a designerului/arhitect de interior, în acest caz)- sunt, aşa cum e de aşteptat de la un specialist: dezvoltarea profesionistă unui proiect de amenajare, cu soluţii tehnice şi estetice personalizate şi acordate la cerinţele beneficiarului şi la buget; evaluare realistă şi implementarea proiectului structurată în jurul planurilor arhitecturale, clare şi dimensionate de amenajare; creşterea calităţii vieţii beneficiarilor spaţiului în chestiune - ca urmare firească a procesului de amenajare. Dimensionarea şi supravegherea bugetului, într-o perspectivă realistă, este unul din atu-urile forte ale arhitectului de interior/designerului de interior-foarte important de menţionat, pentru că este un aspect esenţial care se pierde din calcul atunci când amenajarea se realizează în regie proprie. Pe lângă toate acestea designerul/arhitectul de interior poate gestiona/gestionează şi alte roluri esenţiale pentru beneficiar: project manager (coordonând procesul efectiv de amenajare, pe şantier şi găsind soluţii la problemele ce pot apărea pe parcursul implementarii), profesional buyer (prin reprezentare şi recomandarea diverselor obiecte de design, componente, mobilier, finisaje direct de la branduri de top, reprezentante pe piaţă, la preţuri mult mai avantajoase faţă de retail-ul clasic) şi manager (în procesul de organizare, gestionare şi comunicare necesar proiectului de amenajare).


În concluzie, designerul/arhitectul de interior este profesionistul la care este bine să apelaţi când aveţi nevoie de un proiect de amenajare de spaţiu rezidenţial sau comercial, având un rol managerial complex şi complet: de înţelegere a cerinţelor, alegere şi gestiune a celor mai potrivite soluţii pliate pe cerinţe şi coordonare a tuturor factorilor de implementare a acestora în spaţiu.


În ce tip de amenajare preferi piatra naturală?
- Personal, prefer să aleg piatra naturală pentru esenţa ei, ecourile stilistice de tip feedback pe care le transmite în spaţiul de amenajat şi sustenabilitatea care vine odată cu alegerea pentru spaţiul dedicat. Piatra naturală este ecologică, frumoasă şi estetică în naturaleţea texturilor şi nu în ultimul rând, autentică şi onestă ca material – o calitate esenţială pe care o preţuiesc în mod special.
Fiecare tip de piatră naturală trezeşte un anumit tip de ecou: marmura vorbeşte despre exclusivitate, rafinament, eleganţa; travertinul - despre referinţe pământene, calde; granitul despre rigoare, ordine şi disciplină. În funcţie de contextul amenajării, cerinţele proiectului şi stilul ales, piatra naturală se poate integra cu succes în orice proiect sub forma de material folosit pentru finisaje podele, placări pereţi/faţade, chiar şi pentru mobilier sau obiecte de decor. Aceste sunt şi exemple de utilizare din amenajările create de mine: podele, placări ornamentale; de multe ori am utilizat lavoare de piatră (marmura, travertin), blaturi mobilier etc.


Care sunt acele modalităţi prin care piatra poate fi pusă în valoare într-o amenajare?
- Fiind un material atât de onest, natural şi bogat în referinţe stilistice, piatra poate fi pusă în valoare atunci când e montată pe o suprafaţă suficient de mare încât să îi fie remarcată prezenţa: podea, perete. Este un punct de referinţă (focus) şi poate fi şi un element subtil, rafinat- depinde cum este folosită. Marmura arată foarte bine în amenajările contemporane-minimaliste, de exemplu şi poate arăta elegantă într-o amenajare eclectică etc; travertinul poate fi şi rustic şi modern, depinde de contextul în care este folosit. Concluzia este că trebuie folosită în contextul potrivit pentru a fi valorizată maxim, funcţional şi estetic.
În munca mea de arhitect de interior, utilizarea pietrei naturale aduce autentic, energie şi viaţă. Sunt calităţi foarte preţuite de mine, personal şi profesional. La fel, aduce structură - poate de aceea este atât de iubită ca material de amenajări, însumând atât de multe calităţi într-un echilibru intrinsec.

Care e cea mai des întâlnită greşeală, în amenajările în care piatra are rol principal?
- Greşeala cea mai frecventă este folosirea pentru montajul ei a echipelor de meşteri necalificaţi, nepricepuţi, fără expertiză. Cred că în momentul în care nu se poate garanta pentru calitatea profesională a echipei de constructori, nu se poate garanta nici pentru rezultatele muncii lor.


Dacă vrei să afli mai multe despre folosirea pietrei pentru interiorul sau exteriorul casei, sună-ne la +4021 9907, sau vino în showroom să discutăm mai multe!

Mihaela Cetanas: “În munca mea de arhitect de interior, utilizarea pietrei naturale aduce autentic, energie si viată”
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Ardezie Silver Polisata 60 x 30 cm
Cod ARD-133
IN STOC
Pret cu TVA 124,57 Lei
IN STOC
Panel Quartit Bronze 15 x 60 x 1-2 cm
Cod PND-2495
Stoc epuizat
Pret cu TVA 117,96 Lei
Stoc epuizat
Pret cu TVA 116,85 Lei
IN STOC

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii