X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

5 idei de amenajare a unei bucatarii moderne "Open Space"

publicat in: Bucatarie // pe 06.03.2019

Cum amenajam o bucatarie “Open Space”

Conceptul de bucatarie “Open Space” apare oarecum surprinzator intrucat sute de ani bucataria definea un spatiu de lucru, cu functionalitate si dotari clare si o pozitionare specifica, de multe ori la distanta de living.
Preferinta omului modern pentru spatii fluide, cu interferente suprinzatoare intre spatii pana mai ieri distincte, a redefinit conceptul de bucatarie si astfel s-a ajuns la varianta “Open Space”. 
Semipreparatele, fast-food-ul, dietele, au permis abordarea bucatariei intr-o acceptiune noua, practic aceasta nemaifiind un spatiu dedicat exclusiv prepararii mancarii ci unul de petrecere a timpului in familie.
De aici necesitatea amenajarii unei bucatarii “Open Space” moderne, corelate cu spatiile din jur. 
Presupunand ca avem un spatiu pentru amenajare bucatarie “Open Space” cu living sa vedem cum procedam.

1. Bucatarie pe un perete
Amenajarea bucatariei “Open Space” in acest caz presupune asezarea tuturor electrocasnicelor si a chiuvetei pe un singur perete. Acest design minimalist este util mai ales pentru familiile cu un numar mic de membri si care prefera gama de mancaruri cu preparare rapida. 
Avantajul acestei amenajari rezida in spatiul ramas pentru amenajarea living-ului. Blatul se sprijina pe un mobilier format din sertare si dedicat depozitarii veselei si a tacamurilor. Montarea unei hote este necesara pentru prepararea mancarurilor complexe si de acea se recomanda ca acest  spatiu sa fie creat intr-o zona unde exista posibilitati de aerisire. Pe acest perete se monteaza frigiderul, chiuveta si aragazul, pastrand totul la indemana. 
Culoarea aleasa poate fi diferita de a restului camerei, daca dorim delimitarea in a acest mod a spatiilor, sau poate fi la fel pentru a sublinia continuitatea acestora. Totul tine de gust. 
In fata peretelui se amplaseaza masa si scaunele, urmeaza un spatiu lasat liber si apoi se amenajeaza living-ul.

foto: decoist.com

Spatiul dintre cele doua zone nu este mare si are rolul de a facilita deplasarea. Pentru mobilier se aleg de regula materiale identice.  
Pardoselile se executa din aceleasi materiale ca living-ul, peretii se placheaza in zonele de preparare si gatit cu contrablaturi din materiale care se curata cu usurinta. 
In locuintele supuse renovarii, in care cele doua spatii sunt concepute ca doua incinte diferite, separate prin glasvanduri, se poate crea un  concept “Open Space” prin desfiintarea glasvandurilor. 
Spatiul obtinut este substantial. Unul dintre avantajele bucatariei pe un perete rezida in posibilitatea de a gasi configuratii standard, gata executate, ceea ce scade costurile de achizitie. 
Acest tip de concept merge si in bucatariile in spatii mici, acolo unde masa se poate folosi in dublu scop, atat pentru bucatarie cat si pentru living. 

2. Bucatarie pe doi pereti 
Asezarea bucatariei in L, pe colt, este determinata cel mai des de configuratia existenta a peretilor portanti. Amenajarea “Open Space” a bucatariei in aceste conditii poate avea loc in doua situatii: prima in care nu exista niciun perete intre bucatarie si living, sau exista un perete de accent, si a doua cand exista un perete de compartimentare, care insa nu inchide complet spatiul bucatariei, lasand complet libera o zona de trecere spre living.
In prima situatie spatiile practic sunt in prelungire, peretele de accent isi are rolul sau bine determinat in design-ul integrat. Avantajul acestui perete este ca pe partea bucatariei el poate fi folosit, atrage in special atentia posibilitatea amenajarii unei mese rabatabile cu sprijin pe perete.

foto: homestratosphere.com

Aceasta posibilitate extinde spatiul din bucatarie si ofera o mai mare libertate de miscare. Pe partea de living peretele se poate placa prin montajul unui panel sau mozaic din piatra naturala.
A doua situatie realizeaza o separatie mai clara a volumelor, apar practic doua camere si atunci cerintele de continuitate a culorii si a materialelor sunt mai scazute.  Configuratia pe colt este mai dinamica si permite folosirea unei suprafete mai mici (proiectia pe pardoseala)  intrucat apare posibilitatea montajului unor corpuri suspendate care preiau rolul de depozitare a celor de pe podea. Dezavantajul bucatariei din doua corpuri este ca acestea trebuie gasite sau comandate in functie de distributia peretilor. Pardoseala poate fi din aceleasi material ca aceea din living sau nu, la fel si peretii. Mobilierul de regula difera ca material.  La fel ca si in bucatariile pe un perete si cele pe doi pereti se pot folosi in spatiile mici. 

3. Bucatarie in forma de potcoava
Acest tip de bucatarie poate fi o varianta a oricareia dintre tipurile anterioare. Daca la bucataria pe un perete se adauga doua randuri de mobilier in lateral, aceasta capata forma de “U”. La fel in cazul bucatariei in forma de “L” se prelungeste cu mobilier peretele mai mic si suplimentar se mai creeaza o laterala doar din mobilier.

foto: adpsurfaces.com

Acest tip de bucatarie este destinat familiilor cu mai multe persoane, care au nevoie de spatii de depozitare mai mari si de un spatiu de pregatire a mancarii mai amplu. Prezenta hotei este obligatorie pentru indepartarea mirosurilor si a fumului. Masa este in general amplasata in dreptul peretelui liber. 
Design-ul zonei este de obicei incarcat, apar elemente de depozitare inchise (sertare) dar si deschise (rafturi). Utilizarea unor dulapuri, acoperite cu blaturi pe post de bar sau de masa chiar, este la ordinea zilei.  Marele avantaj al acestui tip de bucatarie “Open Space” este modularitatea sistemului. 
Datorita modularitatii forma bucatariei se poate schimba, cateva module ramanand fixe in functie de accesul la utilitati si altele putand fi amplasate dupa necesitate. 

4. Bucatarie in forma de “G”
Acest tip de bucatarie este formata din trei corpuri care inchid trei laturi ale spatiului ales in vreme ce a patra latura este inchisa doar partial, lasandu-se libera intrarea in acest careu. Apare o asociere de spatii de depozitare, chiuveta, aragaz si alte electrocasnice, in forma literei G. Acest tip de bucatarie se proiecteaza pentru spatii mai mari, tip hala, care raman necompartimentate. Utilitatile trebuie trase toate prin pardoseala sau aparent, iar hota se va monta direct in tavan, evacuarea aburului fiind posibila prin tuburi aplicate. Se mai apeleaza la tavanul fals. Design-ul este axat pe stilul industrial. Spatiile de depozitare sunt inchise, tip sertar. Avantajul modularitatii se pastreaza. In functie de marimea spatiului masa poate fi amplasata inauntru sau in exterior. Pardoseala este executata din acelasi material care apare in restul spatiului.  

foto: designingidea.com
 
5. Bucatarie cu insula
Caracteristica acestui tip este blatul de lucru amplasat pe o insula, in interiorul spatiului bucatariei.
Aceasta insula poate fi usor incorporata intr-una dintre bucatariile deja mentionate.  Este potrivita pentru familiile mai numeroase, in care se gateste mult. Insula are nevoie de sisteme de iluminat amplasate pe tavan. 
Electrocasnicele sunt montate in corpurile laterale, cu hota aferenta. 

foto: decoist.com

Spatiile de depozitare sunt inchise. Pardoseala este aceeasi ca in restul incaperii. Masa se amplaseaza in exterior.
Sistemul este mai putin flexibil decat cel in potcoava insa ofera spatiu extins pentru prepararea mancarii. Exista si variante cu montajul chiuvetei pe blatul central, aceste solutii fiind si cele mai practice. O alta varianta exclude utilizarea blatului ca blat de lucru si-l transforma in masa de bar.  

 
PIATRAONLINE recomanda folosirea pietrei naturale in placarile de bucatarie, fie ca acestea sunt blat, contrablat, pardoseala sau pereti. Durabilitatea, frumusetea acestor placari si plusvaloarea adaugata sunt argumente care cantaresc greu in luarea deciziei.

Vino si descopera pavilionul si show-room-ul PIATRAONLINE din Aleea Teisani 137 A si vei gasi cu siguranta ceea ce cauti, totul de calitate si la preturi competitive. 

5 idei de amenajare a unei bucatarii moderne
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii