X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Amenajare mansarda: idei si sfaturi pentru designul mansardei

publicat in: General // pe 07.03.2019

 

Acum 500 de ani, cand Francois Mansard a inceput sa gandeasca podurile in ideea utilizarii acestora fara a afecta structura de rezistenta a casei, proiectarea acestor zone facea primii pasi. 
A fost nevoie de mansardarea Luvrului ca ideile sa prinda contur si ulterior sa ia avant. Astazi, inca din faza de proiectare, casele sunt concepute cu mansarda. Design-ul mansardei capata contur si ofera conditii cat mai apropiate de cele ale camerelor obisnuite. 
Traseele de utilitati tin cont de podul locuibil si fac aceasta parte a locuintei sa se bucure de un confort firesc. 
De-a lungul vremii au fost stabilite reguli precise pentru modificarea podului si tranformarea lui in mansarda. S-a precizat prin act normativ (Normativ pentru proiectarea mansardelor la cladiri de locuit indicativ NP 064-2002) ca mansarda este “un spatiu functional cuprins intre invelitoare si ultimul nivel al unei cladiri”. 

Documentul prevede si cateva date de constructie, printre care:
• inaltimea utila – acesta este stabilita la 2.55 m pentru incaperile de locuit si bucatarii si 2.3 m pentru bai, debarale.
 
• inaltimea libera de circulatie – min 1.90 m, acesta zona fiind considerata zona activa a mansardei 

• limitele suprafetei utile in functie de panta acoperisului – inaltimea peretelui delimitator fiind cuprinsa intre 1.5 m (panta acoperis sub 20°) si 1 m ( panta peste 45°) 

Aceste date se regasesc in constructia mansardelor actuale si este bine sa tinem cont de ele cand gandim amenajarea mansardei noastre. 
Normativul prevede date concrete despre izolarea termica, hidrofuga si economia de energie, protectia impotriva zgomotului, siguranta la foc, instalatiile sanitare, de gaze, electrice si de clima.
Bizuindu-se pe aceste date, ideile pentru amenajarea mansardei abunda.
Iata cateva dintre ele, pentru un design al mansardei placut si util. 

1. Amenajare mansarda - dormitoare elegante 
• mansardele mici, inguste, cu acoperis in doi versanti, cu pante drepte, executate din lemn si des intalnite in pensiunile montane, cu panta mare pentru acoperis, sunt potrivite pentru amenajarea unor spatii de dormit simple, cu doua paturi lipite de pereti si deservite de o noptiera centrala. 
Paturile sunt simple, alegem modele  late de 70-80 cm, cum inaltimea pana la tavan la asemenea distanta de perete trebuie sa fie de minimum 1.90 m, atunci avem siguranta ca aceste paturi vor fi folosite in conditii bune. 
Paturile sunt din lemn, la fel si noptiera, vibratia acestui material este benefica pentru organism. Fereastra va fi amplasata deasupra noptierei ori pe tavane, oferind suficienta lumina naturala. 
Iluminatul local permite fiecarui occupant al patului sa citeasca iar cel central trimite lumina in tot volumul. Spatiul este mic, cochet, oferind un dormitor pentru doua persoane nepretentios  insa de mare utilitate.

foto: homestratosphere.com
 
• mansarde cu patul sub un acoperis intr-un versant, cu panta dreapta, acesta varianta (panta e mica) ofera mai mult spatiu, permitand amplasarea unui pat dublu.  Amenajarea mansardei in acest mod se intalneste atat in zonele turistice cat si in cele de folosinta privata. Panta mica nu ofera spatiului alta destinatie decat cea de dormitor. Caracteristica acestei situatii este insuficienta spatiului pe verticala in zona din apropierea peretelui mic.  Accesul in pat este mai greu de realizat, desi se poate face in doua moduri. Iluminarea locala este potrivita. Cea naturala se realizeaza prin ferestre mari amplasate pe acoperis. In zona veiozelor se poate monta un raft ca spatiu de depozitare. Camera mai poate cuprinde alte spatii de depozitare si un scaun. Fiind construita pe lemn transmite o vibratie benefica organismului. 

• mansarda de dimensiuni mari (acoperis in doi versanti cu pante frante) cu canapele extensibile pe margini, aceasta varianta ofera suficient spatiu de dormit pentru mai multe persoane. Canapelele, asezate pe fiecare din cei trei pereti disponibili, se aleg extensibile astfel incat spatiul sa poata fi folosit nu doar pentru dormit.
In interiorul acestui “U” care se formeaza se poate amplasa o masa solida din lemn in timpul zilei, in acest mod spatiul devine living. Masa are inaltimea canapelei desfacute. 
Noaptea masa isi schimba destinatia, canapelele se pot extinde atat cat este nevoie iar o parte din perne se pot pune pe masa care devine pat, facand loc de dormit pentru mai multe persoane. Practic se urmeaza ideea de prici. Fereasta este larga, pentru asigurarea aportului de lumina naturala, iar sursa de iluminat este generala. Pe marginile canapelelor se pot crea mici spatii de depozitare. 
Acest dormitor se poate folosi cu rezultate optime in cazul organizarii unor petreceri si sunt excelente pentru o noapte de odihna de grup.  

2. Amenajare mansarda – prelungire living 
Pentru un living surprinzator in mansarda se recomanda ca mobilierul sa fie dispus pe perimetru in zonele cu inaltime sub 1.90 m. Peretii scunzi vor delimita inaltimea mobilierului de amplasat in zona lor. 
• mansarda cu acoperis in doi versanti cu pante frante, cu dimensiuni mari, poate fi amenajata ca o prelungire a living-ului, cu mobilier dedicat, televizor, mici spatii de depozitare, corpuri de iluminat specifice, cu pardoseala din parchet. Mobilierul, alcatuit dintr-o masuta joasa, din lemn, buna pentru servit cafeaua si o canapea cu unul sau mai multe corpuri, asezate in jurul mesei, pentru odihna familiei si intalniri cu prietenii, o comoda pentru televizor, o mica biblioteca cu bar. Decorul se pastreaza minimalist, interiorul nu se incarca, amestecul de lemn cu stofa si metal mixate pe combinatia Clasic-Modern da bine. Ferestrele si lucarnele ofera multa lumina naturala.  Corpurile de iluminat local sunt moderne, cu picior, inalte. 

foto: goodshomedesign.com

• mansarda cu acoperis in doi versanti cu pante drepte, are dimensiuni mai mici decat varianta anterioara si este conceputa ca spatiu de petrecere a timpului cu familia reunita. Se poate folosi si ca spatiu de intalnire cu prietenii. Nu se instaleaza televizor, camera este conceputa ca o extensie a living-ului si nu-l inlocuieste pe acesta. 
Mobilierul este format din canapele, asezate pe doi pereti.
Al treilea perete are montata o lucarna mare, pentru imbunatatirea iluminatului natural. Masa pentru cafea e joasa, isi are locul intr-o latura si se poate muta unde este nevoie. 
Altfel spatiul central este liber. In colturi se amplaseaza corpuri de iluminat local, ele permit cititul. Nu se propun spatii de depozitare. Totul este simplu, minimalismul este stilul preferat. Daca mansarda ofera spatiu si mai mic atunci se prefera o canapea asezata in dreptul imbinarii versantilor, sau doua fotolii mici cu o masuta pentru cafea. Zona se poate folosi si pentru citit, iluminarea naturala fiind necesara.
 
• mansarda cu acoperis intr-un versant, cu panta dreapta, se poate amenaja ca spatiu pentru citit. Asigurarea iluminatului din surse naturale se face printr-o indrazneata inlocuire partiala a acoperisului traditional al versantului cu sticla. Peretele pe care se sprijina versantul se lipeste de mobilierul destinat depozitarii cartilor si a unor rechizite. Partea de sus a acestuia poate folosi ca suport pentru ghivecele cu flori, amplasarea le asigura o lumina buna. 
In apropiere de peretele vertical, acolo unde inaltimea ajunge la circa 1.90 m se amplaseaza fotolii comode si o masuta eventual rabatabila.    

3. Amenajare mansarda – camera cu utilizari speciale 
In multe situatii spatiului mansardei i se dau destinatii speciale. Acestea sunt spatii cu utilizare periodica (birou, camera de studiu)  sau ocazionala (sala sport, cinematograf). 
Folosirea mansardei pentru acest gen de activitati este foarte importanta, fie prin economia de spatiu pe care o ofera in planul general al casei, fie prin posibilitatea infiintarii unor zone de petrecere a timpului liber care altfel nu s-ar fi putut gasi. 
   
• cinematograful – o amenajare de mansarda “culturala”, excelenta pentru o camera destul de spatioasa in care intra un TV cu diagonala mare, amplasat pe un perete iar vis-a-vis de acesta este un spatiu ocupat de o canapea pe care stau spectatorii.
Se poate amplasa canapeaua sub versant, conditia este ca panta sa fie mare pentru ca in locul de ridicare sa permita o inaltime de 1.90 m.  
Iluminatul este fie local fie general, in functie de preferinte. Fereastra nu este obligatoriu sa fie mare, prin destinatia ei camera nu are nevoie sa fie luminata natural.  Camera mai contine un spatiu pentru depozitare DVD-uri, eventual un sistem de boxe. Peretii acestui veritabil cinematograf de casa se vopsesc in culori calde,  (maro sau bej), aceleasi culori se recomanda pentru carpeta sau covorul de pe podea. 

foto: homedesignersuite.co

• sala de sport – o alta amanajare a mansardei care permite utilizarea spatiului pentru mentinerea sanatatii. Potrivita pentru orice tip de mansarda, de la cele cu acoperis intr-un versant cu panta dreapta pana la cele mai spatioase, cu acoperis in doi versanti cu pante frante, camera de sport privata are nevoie de o panta suficienta pentru a permite amplasarea diverselor aparate de fitness de care este nevoie. Lucarnele se cer a fi mari, este nevoie de lumina si ventilare naturale. Pe pereti se vor monta oglinzi, sistemul de iluminat este general si ofera lumina multa, un televizor este oricand binevenit.

foto: askmen.com
 
• biroul – o idee de amenajare mansarda foarte potrivita pentru activitati de firme private, mai ales pentru cele cu lucrul acasa. S-a constatat ca eficienta si productivitatea sunt imbunatatite daca activitatea se desfasoara in camere tip birou, destinate special lucrului si aranjate ca atare, decat in birourile ad-hoc cum ar fi living-ul.
Pentru amenajarea mansardei ca birou este necesara multa lumina naturala, lucarnele trebuie sa fie mari si corpurile de birou este recomandabil sa fie amplasate chiar sub acestea.
Spatiul trebuie sa permita un mobilier folosit ca depozit pentru documente. Peretii se vopsesc in culori deschise care amplifica spatiile. Pe pardoseala este bine sa se aseze o carpeta sau un covor (fie si partial), daca se opteaza pentru pardoseala din parchet, gresie sau piatra naturala, neacoperite, atunci este recomandabil ca scaunul de birou sa fie cu roti.  Fara indoiala ca reteaua electrica trebuie sa permita nu doar alimentarea cu energie dar si conectarea la internet prin cablu si eventual montajul unui televizor (retea de curenti slabi). 

• camera de studiu – foarte necesara in casele cu copii sau studenti, dar nu numai. O amenajare de mansarda destinata acestui scop este potrivita spatiilor mai mici, care permit amplasarea unui birou (eventual pe colt), si a unor spatii de depozitare ca dulapuri cu sertare si rafturi. Folosirea spatiilor pe verticala, atat cat se poate, este utila. Iluminatul si ventilatia sunt foarte importante, cu ajutorul ferestrelor se obtin solutiile naturale, pentru iluminat artificial veiozele sunt potrivite. Un scaun confortabil completeaza amenajarea mansardei pentru studiu. 
   
• mica mansarda – daca spatiul este mic atunci amenajarea mansardei nu poate fi realizata cu obtinerea unor camera de mare utilitate. In aceste conditii se tine cont de ceea ce se poate realiza cu mijloacele existente intrucat aranjamente complicate nu se pot face. Un spatiu de depozitare este oricand necesar, astfel incat o amenajare cu rafturi sau dulapuri are mari sanse sa fie utila. O biblioteca si-ar gasi un loc bun aici, mai ales intr-o incinta uscata. Un fotoliu permite chiar petrecerea unor ore placute citind. Camera mica ar putea fi utilizata si drept colt pentru ceai sau cafea, o masuta si doua scaune nu ocupa un spatiu prea mare.
Un colt de relaxare si meditatie, ori unul in care sa-ti poti folosi in liniste gadget-urile preferate reprezinta posibilitati de folosire a spatiului din mansarda, chiar daca acesta este mic. 

4. Amenajare mansarda – baia
Pentru amplasarea unei camera de baie in mansarda se recomanda impartirea spatiului in doua zone fictive. Prima este zona lavoarului si a cazii lipite de perete pe lungime, zona va avea o inaltime de minimum 1.90 m care sa permita statul in picioare.

foto: httpfotsos.com

A doua zona este cea de WC si a cazii lipite de perete pe latime, aceasta se poate amplasa pe peretele cu acoperisul inclinat. In aceasta zona este necesar ca, la 70 cm de peretele mic (de care este lipit vasul WC/cada pe latime), inaltimea sa fie de minimum 1.90 m.  Din constructia mansardei aceste conditii se pot respecta pentru acoperisuri cu panta de peste 20° si inaltimea peretelui mic de minimum 1.20 m. Daca pantele sunt sub 20° atunci obiectele sanitare se monteaza pe peretele mare. O situatie aparte o reprezinta cabina de dus. Aceasta se poate amplasa in zona tavanului inclinat insa va trebui ca sub dus sa i se asigure o inaltime de minimum 1.90 m.
 

Amenajare mansarda: idei si sfaturi pentru designul mansardei
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii