X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Arhitectura populara da viata satelor romanesti

publicat in: General // pe 29.08.2019

Istoriceste vorbind, viata de grup a romanilor pana prin preajma Razboiului de Independenta este concentrata in sate. Cu agricultura si cresterea animalelor ca ocupatii de baza, viata acestora se invarteste in jurul bisericii, uneori in jurul scolii, depinzand de starea economica a locului si de geografia lui. Satele si oamenii lor functioneaza asa cum spunea cronicarul:    
“ Iara nu suntu vremile supt carma omului, ci bietul om supt vremi” (Miron Costin) 

1. Bordeiul si coliba – cele mai vechi locuinte la sate
In context existent locuinta cea mai veche, sapata in pamant si avand de la una la trei incaperi cu functionalitate multipla,  apare ca fiind bordeiul. Realizat din pamant, paianta, lemn si piatra, bordeiul are in primul rand utilitate practica. Se remarca totusi, ca o prima nota arhitecturala, fatada, sau mai bine zis frontonul, unde se manifesta talentul mesterilor de atunci. 
Dintre locuintele asezate pe pamant cea dintai este coliba, aceasta apare mai ales ca adapost temporar al ciobanilor, necesar in interiorul stanei, fiind caracteristic transhumantei.  La ridicarea ei lemnul este materialul de constructie esential.

 sursa foto:visitromanati.wordpress.com

2. Casa cu tinda si sura contureaza gospodariile taranesti 
Echivalentul colibei in satele cu activitati agricole stabile este casa cu o camera. Aici apar primele semne ale arhitecturii populare, manifestate prin unele   decoratiuni timide dar si prin stabilitate si echilibru. Constructia acestui tip de locuinte se dezvolta in timp prin adaugarea de camere noi cu extinderea spatiului. Dintre locuintele cu 2-3 incaperi cea mai raspandita este casa cu tinda, care, in cele mai multe regiuni, are in fata o prispa. Prispa este deschisa si poate fi realizata din materiale diverse, in functie de zona, cum ar fi lut, piatra naturala, lemn. Tinda, care este camera de intrare in casa si tine loc si de bucatarie, are in componenta ei vatra, cosul acesteia fiind executat, printre altele, din placi subtiri de piatra naturala. In camera de locuit se regaseste o soba, construita din caramida sau teracota. Aceste constructii arhaice sunt mereu imbunatatite si infrumusetate prin progresul natural al societatii taranesti, dar si prin influenta strainilor (sasi, secui, unguri) care locuiesc pe meleagurile noastre. Odata cu dezvoltarea constructiei locuintelor si in functie de zona, acestea au fost ridicate pe socluri din piatra naturala. Cel mai folosit material de constructie este lemnul,care, prin posibilitatile de prelucrare permite mesterilor executia unor decoratiuni remarcabile. Piatra naturala, de rau sau de cariera, la-ndemana ca si lemnul, da un ajutor nelimitat in construirea caselor, mai putin pe latura estetica insa decisiv in mediul exterior.  
Alaturi de locuinta un rol important se da constructiei anexelor, printre care sura este elementul esential. Utilizata ca depozit de unelte si scule, alaturi de plug sau caruta, dar si ca grajd pentru vite, sura este construita cu simt practic, optimizarea atribuirii spatiilor fiind determinanta. 

3. Arhitectura populara si stilurile regionale 
Arhitectura populara apare ca o creatie colectiva, fara o indrumare de specialitate si, evident, fara o scoala adecvata. Ea este rezultatul experientei generatiilor si al nevoilor subiective ale individului, nevoit sa construiasca dupa “stilul” regional. De aici apar stilurile “moldovenesc”, “maramuresan “, “oltenesc”.  Materialele folosite sunt exclusiv naturale, lemnul, piatra si lutul, mai mult sau mai putin prelucrate, fiind elementele cu ajutorul carora se ridica, de sute de ani, locuintele in satele romanesti. 

sursa foto: ziarulmetropolis.ro

Arhitectura populara nu propune si nici nu mosteneste un stil aparte, pe nesimtite ea va deveni traditionala si totodata vernaculara, producand esteticul practic, asa cum aparea el in mintea si sufletul taranului. 

Arhitectura populara da viata satelor romanesti
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii