X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Cand piatra naturala ne imita – Descopera galeria de imagini inedite!

publicat in: General // pe 17.05.2018

Intr-o lume a hologramelor creierele mint. Intr-o stare de haos domina vagul. Determinismul, acaparat de logica fuzzy, schioapata. Stimulii deturneaza mecanismele clasice ale mintii, aceasta fabrica iluzii, ochii par a vedea, urechile par a auzi. Ochiul vede imaginea unui obiect, creierul o transforma in chip. Pareidolia este reactia creierului grabit care ne face sa credem. Ceea ce bietul ochi preia, acei stimuli sositi alandala, indeamna creierul sa lucreze si-l fac pe acesta sa transforme imaginea nestiuta intr-un model cunoscut. Prin acest fantastic joc al mintii o piatra isi dilueaza aparent forma originara, inventiv creierul ne livreaza o alta, asamblata dupa vointa lui proprie . Pe care o credem pentru ca e fireasca.

Gorges du Cians - Alpes France                                                                        Troll at Skogafoss Iceland

Pe coastele Scotiei de nord din mare urca o piatra de peste 130 m inaltime pe care creierul nostru il numeste Old Man of Hoy, in Alpii Maritimi francezi defileul raului de munte Cians scoate la iveala o stanca pe care creierul o imagineaza ca pe o grimasa. Oare ce vede ochiul ?

Pe malul cascadei Skogafoss din Islanda creierul impune legenda, in Brazilia unul dintre cei mai inalti munti care se termina in mare este transformat de creier intr-un batran care priveste linistit si etern apa. Toti acesti mimetoliti reprezentand forme pierdute si reasamblate, marcheaza teritorii peste care stapanul creier domneste orgolios si desfranat, anihiland vointe si facandu-ne sa intelegem lumea in felul lui.

                                                                        Pedra da Gavea Rio de Janeiro Brazilia

Dar ochiul ce vede ? Si cum de poate creierul sa ne minta intr-atat ? Ce procese tainice si launtrice dezvoltam in noi fara macar sa stim ? De ce creiere diferite, apartinand unor lumi straine si slujind unor interese diverse, reactioneaza la fel ? Indiferent de timp, indiferent de stare ? Ce mesaje transmit ochi diferiti catre creiere diferite pentru ca totusi aceste creiere sa comunice acelasi lucru ? Ce multiplexare magica se produce astfel incat sa obtinem aceeasi iesire pentru intrari diferite , fiecare procesata individual ? Ar exista si o alta abordare posibila ? Nu ne cantonam oare decisiv in stiinta ? Dar daca creierul nu ne minte ? Daca angrenajul ochi-creier functioneaza in acel mod banal cu care suntem obisnuiti ?

Dar daca PIATRA … ? Daca PIATRA nu e doar o stanca, nu doar o bucata amorfa si dura, concentratoare de timp si Dumnezeu ? Daca PIATRA ne imita? Japonezii, tocmiti cu un “kokoro” (inima + suflet + minte) complex si echilibrat, inventeaza in apropiere de Tokyo, la Chchibu, muzeul pietrelor cu chip de om. Potrivit filozofiei lor “ kaizen “, a imbunatatirii continue, ei descopera si inteleg piatra in evolutia ei fireasca . Cauta si aduna dovezi ale existentei PIETREI, altfel.

Si totusi, dincolo de minunile creierului ori de curiozitatea japoneza, piatra subjuga prin intensitatea cu care-si comunica IDEILE, EMOTIILE, STARILE.

            piatra rabda - Noua Zeelanda                                                            piatra se teme - China                                                                            

Aici nu mai e jocul creierului, aici e doar haosul adunat in piatra. E stampila in piatra a unor lumi care au fost odata. E simbolul profund al unor lumi care negociaza sa rezoneze cu starile noastre. Si care ne ingaduie sa le vedem asa de mii de ani, si care se deschid catre noi fara sfiala, rugandu-ne sa intelegem ca au existat aidoma, atunci.

sursa foto: vinghtbav.wordpress.com

E lumea veche laolalta cu cea care va veni, e vremea in care “ un neam trece, altul vine si pamantul ramane vesnic in picioare” ( Ecleziastul 4). E vremea in care undeva piatra ne imita. Pe cei care am fost si pe cei care vom veni.

Cand piatra naturala ne imita – Descopera galeria de imagini inedite!
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii