X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Arta din piatra naturala si balanta sacerdotala

publicat in: General // pe 17.05.2018

Arta din piatra naturala

Imaginati-va ca suntem in Anglia anului 1687

 Philosophiae naturalis principia mathematica confirma revolutia pe care Newton o incepuse cativa ani mai devreme. Legile fundamentale ale miscarii corpurilor si teoria gravitatiei ofera determinismului conditii noi de intelegere. Materialismul si cauzalitatea actualizate  reconfigureaza sistemele vechi. Favorizat de inspiratia divina Newton aclama  recunoscator : “ Orice lege naturala este legea lui Dumnezeu “.


Imperturbabila viata curge si vom face o escala peste 300 de ani. Ne oprim in Anglia secolului XX si-l descoperim pe Andy Goldworthy un sculptor dedicat artei pamantului, pe care l-am putea defini ca fondator al determinismului efemer. El forteaza pietrele de rau sa respecte legile newtoniene, re-descoperind gravitatia in esenta ei divina si imuabila. Lucrarile lui contrazic echilibrul in forma stabila, in care suntem invatati sa-l percepem si ne ofera o idee suprinzatoare asupra unui alt fel de armonie a obiectelor, ca o bucurie interioara mai vie, chiar daca efemera.  Andy creeaza pe ideea jocului cu pietricele al copilariei, organizeaza echilibrul interior al acestora, le mareste volumul si le adapteaza forma, asezandu-le apoi intr-o stiva aparent impotriva gravitatiei,  in realitate folosind-o si accentuand-o. Cu el apare o generatie de stivuitori de piatra care lucreaza cu materiale elementare , organizate dupa principii inventate de natura si peste care astern magia inspiratiei lor.

Urmand ideile, peste ocean, canadianul Michael Grab, refugiat in Colorado, inventeaza pozitii noi pentru pietrele din 16 tari si face cunoscute lumii malurile Barsei noastre, stivuind cu har pietrele de rau langa Zarnesti.

Originarul empiric pe raul Barsa

El lucreaza si expune pe toate meridianele, tine conferinte si ia premii, mai mult decat atat, defineste gravitatia ca adezivul originar care mentine pietrele lipite, o teorie necesara prin care incearca sa formalizeze putin informalul joc cu pietrele. Adept al meditatiei, el cauta taceri interioare de sorginte yoghina si percepe actul artistic ca o conexiune cu natura intr-o forma de dezvoltare spirituala.

Vocea pietrei la Zarnesti

Trecem peste inca un ocean ca sa-l cunoastem pe Kokei Mikuni, varianta japoneza a indragostitului “ mind-blowing” care si-a dedicat copilaria revoltei gravitatiei in balansul naturii. El stapaneste, cu rabdarea si concentrarea tipice natiei, aceasta revolta, asezand pietrele in asociatii unice de volume si idei si extragand esente arhaice din arta japoneza veche. Talentul si abilitatile sale superioare au primit si o pragmatica recunoastere din partea companiei Sony, care i-a oferit un contract in domeniul publicitatii.

Kokei Mikuni – balansul naturii

Revenind in Europa il gasim pe Pontus Jansson, un suedez cu temperament mai degraba mediteranean, un impatimit al aranjamentelor sacre, cu trimitere directa la linistea primara a moailor din insula Pastelui.

Zen family

Maestru al contrabalansului si al pendularilor intepenite in compozitii complicate, Pontus descanta  formele pietrelor naturale intr-un fel ireal si magic care ofera resurse de interpretare si celor mai inventivi observatori.

Pontus – Pod spre Valhalla

Devenita o arta, abilitatea de a aseza pietrele intr-un echilibru sustinut doar de legile gravitatiei, fara lipici, cabluri sau alte mijloace de fixare, arunca in piata sculpturii originale lucrari efemere, care raman posteritatii doar prin fotografii, restituind naturii elementele pe care ea a binevoit sa ni le arate in formele sale cele mai subtile.

Trezeste-te, domnule Newton ! Povestea cu marul a devenit vetusta. E vremea s-o schimbi !

Mai aproape de noi venind si neputandu-ne ridica la standardele de echilibru superior ale naturii mama, musai sa facem loc unui soi de echilibru domestic cu care sa balansam pietrele decorative din gradinile noastre. Haidem la PIATRONLINE sa ascultam sfioasele indemnuri prin care piatra ne cheama .

Arta din piatra naturala si balanta sacerdotala
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii