X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Baie // pe 15.10.2018

Alegerea unui lavoar este pas foarte important pentru baia ta - acest simplu obiect sanitar poate schimba complet ambianta spatiului si il poate transforma intr-o zona de relaxare. Materialul este un factor la fel de important, iar pentru o investitie pe un timp indelungat materialele naturale sunt cele mai potrivite. In functie de amenajarea baii si modul in care vrei sa integrezi un lavoar, ai mai multe alegeri pe care le poti face. 

1.Terminologie 
2.Clasificarea lavoarelor
3.Pretul lavoarelor
4.Intretinerea lavoarelor 
5.Asortarea obiectelor sanitare in baie

1.Terminologie
Denumirile de LAVOAR si CHIUVETA ne vin din franceza, de la “lavoir” si “cuvette”. Conform dictionarelor actuale, insa cu definitii care nu mai tin suficient pasul cu tehnologia,  LAVOAR  este definit ca intreg sistemul de spalare continand mobila, ligheanul, cana si obiectele de spalat, in vreme ce  CHIUVETA este vasul in sine, indiferent din ce material este executat. Se mai folosesc SPALATOR ca “instalatie folosita pentru spalatul oamenilor”,  LAVABOU (fr., it. Lavabo) cu trimitere catre chiuvete si spalatoare comune si GHIVETA, arhaism derivand din chiuveta. Plecand de la terminologia straina, care diferentiaza  vasele de spalat dupa locul de amplasare, vom face si noi diferenta intre LAVOAR ca bazin pentru spalat folosit in special in baie si CHIUVETA ca spalator de vase in bucatarie ori ca spalator de gradina. Afara vom intalni, pe langa termenii din franceza deja mentionati la inceput, denumiri in engleza ca “washbasin”  chiar “basin” pentru vas de spalat in baie si “sink” pentru chiuveta de bucatarie, iar in limba germana “waschtisch” pentru baie si respectiv  “kuchenspule”. Spalatoarele sunt” hand washbasin” sau “handwaschbecken”  si “lave-mains”. In concluzia celor scrise mai sus pe parcursul intregului articol vom folosi termenul de LAVOAR  pentru vasul din baie. 

2.Clasificarea lavoarelor 
Sunt mai multe criterii de clasificare pentru lavoare:
• dupa materialul din care sunt executate
• dupa tipul constructiv si tipul de montaj
• dupa tipul de proiect (functionalitate)

2.1 Clasificarea lavoarelor dupa material
Principalele materiale din care se executa lavoarele sunt:
• ceramica sanitara – obiectele sanitare se obtin prin turnarea unui amestec pe baza de argila in forme. Urmeaza un tratament termic in cuptoare speciale.  Produsele obtinute, in principal de culoare alba, sunt rezistente, usor de intretinut si pot avea un design deosebit. Reprezinta principalul material pentru executia obiectelor sanitare. 
• portelan sanitar – un material mai performant decat ceramica, tehnologia de executie ramane aceeasi. Pretul este mai ridicat decat al obiectelor din ceramica.
• sticla – un material mai nou folosit in industria de profil si care ofera produse transparente si colorate. Nu se ridica la nivelul obiectelor din ceramica.
• acryl sanitar – folosit mai mult in executia chiuvetelor de bucatarie, se intalneste si in variante de lavoare cu pret scazut
• compozit – un amestec de minerale si rasini, aspectul exterior al lavoarelor din compozit este in general sub eleganta celor din ceramica sau portelan. Avantajul este ca se pot executa produse colorate. 
• piatra naturala – un produs obtinut prin prelucrarea mecanica a unui material ecologic, rezistent si frumos. Toate lavoarele din piatra naturala sunt unicate, aspectul pietrei nu se poate repeta.
• lemn pietrificat – o combinatie suprinzatoare intre lemn si piatra 
• piatra artificiala – un material care imita piatra, fara a putea sa o egaleze insa produsele obtinute sunt reproductibile in serie
• metal – se executa lavoare din otel emailat, inox, chiar cupru, tehnologia de executie este cea care priveste prelucrarile mecanice prin indoire, stantare, presare, acoperire galvanica sau cu email. De amintit si vechile chiuvete din fonta de pe vremea bunicii.  
• rasina sintetica – mai putin folosita dar existenta in piata, ofera forme interesante 
• combinatii de materiale – in principal se refera la lavoarele din ceramica asezate pe console metalice

2.2 Clasificarea lavoarelor dupa tipul constructiv si modul de montaj
In functie de locul de montaj sunt mai multe tipuri constructive de lavoare. Iata-le:
• lavoare cu montaj pe perete si cu picior – sunt vechile tipuri de lavoare, acestea se prind de perete si totodata se sprijina pe un picior din acelasi material. Se pot monta si pe pereti de rigips. Acest tip de lavoar are bateria pe vas si preaplin. Racordul la reteaua de apa se face prin doua furtune iar separarea de aceasta se face prin robineti coltar. Gaura pentru baterie este practicata din constructia lavoarului si este standard astfel incat sa permita montajul acesteia. Sunt si modele in care gaura este pre-stantata. Sifonul se monteaza in partea de jos a lavoarului, unde are loc scurgerea.
• lavoare cu montaj pe perete si cu semi-picior – acestea sunt variantele noi, in care semi-piciorul, executat din acelasi material ca lavoarul, are rolul de a masca sifonul. Semi-piciorul se prinde de lavoar, sunt si modele cu prindere pe perete. In cazul lavoarelor cu semi-picior  peretele trebuie sa fie din zidarie. Montajul se executa la fel ca la lavoarele cu picior. 
• lavoare cu montaj pe consola – se folosesc in situatiile in care peretele nu este ferm si nu suporta greutatea lavoarului (rigips). Consolele sunt executate din metal cromat. Montajul lavoarului inseamna asezarea lui pe consola, efectuarea racordurilor la alimentarea cu apa si montajul sifonului, consola se fixeaza pe pardoseala si se prinde si in perete. Lavoarele au in general bateriile pe vas.
• lavoare cu montaj pe suport – se folosesc in situatiile in care peretele de sustinere este din rigips. In spatele peretelui se instaleaza un suport metalic care se fixeaza in podea si/sau pe o structura metalica adiacenta. Lavoarul se monteaza pe acest suport. 
• lavoare cu montaj pe mobilier (vanity) - au o constructie speciala, executata astfel incat sa se potriveasca cu mobilierul de dedesubt. Nu se prind de perete ci doar se lipesc, racordarea furtunelor de alimentare si montarea sifonului se executa cu tehnologia cunoscuta. Lavoarele pe mobilier au in general bateria pe vas.
• lavoare cu montaj pe blat (boluri) – sunt lavoare care se aseaza pe blat, acestea nu au de obicei preaplin si nici gaura pentru baterie. Aceasta se monteaza pe perete sau pe blat. Lavoarele pe blat se monteaza dupa gaurirea blatului pentru trecerea sifonului. 
• lavoare cu montaj ingropat tip countertop – sunt vase cu marginea proeminenta care se monteaza de sus in jos intr-o decupare a unui blat. Decuparea are diametrul mai mic decat diametrul lavoarului astfel incat acesta sta pe blat sprijinindu-se pe margine. Bateria se monteaza pe blat sau pe perete. La lavoar se racordeaza doar sifonul.  Partea de contact intre lavoar si blat se izoleaza cu silicon sanitar. 
• lavoare  cu montaj ingropat tip undercounter – lavoare care se monteaza sub blat, prin lipire intr-o decupare a blatului. Adezivul de lipit trebuie sa fie puternic si rezistent la apa. Decuparea are forma rotunda, patrata, dreptunghiulara sau ovala. Lavoarul se monteaza cu baterie pe blat sau pe perete.  
• lavoare cu montaj semi-ingropat (semi-recessed) – sunt lavoare de constructie speciala, care au doua zone cu grosimi diferite si se monteaza parte in consola parte cu prindere pe blat.
• lavoare cu montaj pe colt – aceste lavoare au o forma speciala care permite montajul in colt . Bateria este pe vas iar prinderea se face direct pe perete.
•l avoare duble – sunt doua lavoare turnate din aceeasi bucata mare de ceramica. Prinderea se face direct pe perete de zidarie. 
• lavoare cu montaj pe pardoseala – sunt vase masive care se aseaza pe podea, bateria se monteaza pe perete sau pe podea. Racordurile de apa (alimentare si scurgere) sunt mascate. 
• sir de lavoare pentru spatii publice – acestea sunt executate de regula din tabla de otel si se folosesc in spatii publice cu trafic eterogen. Montajul se face direct pe peretele de zidarie. 
• lavoar turnat in blat pentru spatii publice – se obtine prin deformarea foii de blat, rezulta un lavoar care face corp comun cu blatul. 

2.3 Clasificarea lavoarelor dupa tipul de proiect (functionalitate)
Lavoarele se impart dupa tipul de proiect (functionalitate) in urmatoarele categorii:
• lavoare pentru spatii rezidentiale – acestea se executa in general din piatra naturala, otel emailat sau portelan sanitar ( inclusiv boluri si variantele cu montaj ingropat)  si cele din portelan sunt tratate termic suplimentar pentru o intretinere usoara (tehnologia “wondergliss”). Au un design deosebit, sunt scumpe si rezistente, au durata de viata cea mai lunga. 
• lavoare pentru bai de apartament si grupuri sanitare comune cu trafic mic (pensiuni, muzee) – se executa din ceramica sanitara, acryl, compozit sau sticla. Se mai folosesc cele cu montaj pe mobilier. Au un design care permite reproducerea in serie mare. 
• lavoare pentru grupuri sanitare publice cu trafic mic, mediu sau mare si personal de utilizare omogen (birouri, scoli) – sunt la fel ca si acele pentru bai de apartament. Modelele au un design comun. Se mai pot folosi lavoare turnate in blat.
• lavoare pentru grupuri sanitare publice cu trafic mare si personal de utilizare heterogen (mall-uri, spitale, aeroporturi, gari etc) - lavoarele se executa din ceramica, acryl, tabla, siruri de lavoare turnate. 
• lavoare pentru grupuri sanitare comune cu potential de risc (puscarii, scoli corectie) – se executa din tabla de otel groasa. 
• lavoare pentru hoteluri – acestea se executa din ceramica sanitara insa in functie de nivelul hotelului se pot executa din cele mai scumpe materiale si finisaje.
• lavoare pentru persoane cu dizabilitati – sunt lavoare speciale, cu forme si dimensiuni specifice,  din ceramica sanitara, care se monteaza in grupurile sanitare dedicate persoanelor cu dizabilitati.
• lavoare pentru aziluri si persoane in varsta – sunt executate la dimensiuni speciale din ceramica sanitara sau otel.   

2.4 Clasificarea lavoarelor dupa forma si dimensiuni
Lavoarele au forme si dimensiuni dintre cele mai diverse in functie de utilizare si material. Lavoarele ceramice si cele din portelan sanitar sunt rotunde, ovale sau patrate, cel mai des intalnite sunt cele dreptunghiulare cu dimensiuni medii de 600 x 460 mm. Cele pe mobilier sunt cel mai des dreptunghiulare. Lavoarele de dimensiuni mici si avand aceleasi forme plus lavoarele de colt intra in categoria de spalatoare de maini. Lavoarele tip bol sunt de forma rotunda, ovala, patrata sau dreptunghiulara, cele mai multe sunt cele rotunde. Lavoarele ingropate se executa cel mai des in forma rotunda, ovala si dreptunghiulara. Lavoarele  din tabla sunt cel mai des dreptunghiulare. 

3. Pretul lavoarelor 
Pretul unui lavoar depinde in principal de materialul din care este executat, tehnologia si marimea seriei de fabricatie, dimensiuni, forma si evident design. Lavoarele din ceramica, obtinute prin turnare, pot fi vandute la preturi convenabile doar daca seria de fabricatie acopera sute de bucati. Lavoarele din portelan sunt mai scumpe din cauza materialului. Cele din compozit au preturi amestecate.  Produsele executate manual, prin prelucrari mecanice (ex. lavoare din cupru) si in cantitati de cateva bucati vor fi scumpe. Lavoarele din piatra naturala pe blat vor avea preturi medii. Designer-ul seriei de fabricatie isi pune amprenta nu doar pe forma si aspectul lavoarului ci si pe pret. Produsele purtand semnatura unor case de design celebre vor fi scumpe. Tot relativ scumpe vor aparea si produsele executate pentru persoanele cu dizabilitati intrucat tehnologia si seriile de fabricatie difera fata de lavoarele obisnuite.  

4. Intretinerea lavoarelor 
Intretinerea lavoarelor depinde de materialul, forma si locul de montaj al acestora. Lavoarele din portelan sanitar in tehnologie “wondergliss” nu permit  stationarea apei pe suprafata, sunt foarte lucioase si apa aluneca rapid. Intretinerea este usoara si ieftina din acest motiv. Lavoarele din ceramica se intretin ceva mai greu insa costurile nu sunt mari. Aceste doua tipuri de lavoare nu sunt sensibile la agenti de patare si nic la zgarieturi. Nu rezista la lovituri puternice. Lavoarele din sticla transparenta au nevoie de intretinere sustinuta intrucat sunt sensibile la pete. De asemenea la lovituri.  Lavoarele din metal se intretin cu usurinta dupa materialul din sunt executate insa colturile de la imbinarea foilor de metal se curata mai greu. Agentii de patare acizi pot afecta suprafetele din inox. Loviturile mecanice puternice pot stirbi stratul de email sau pot indoi suprafata. Lavoarele din compozit sunt sensibile la pete si de aceea se intretin mai greu. Cea mai mare parte a lavoarelor se executa in culoarea alba si cu finisaj lucios. Curatarea suprafetelor este usurata de acest tip de finisaj. Lavoarele executate din material mat (in special cele din compozit) se intretin mai greu. Piatra naturala are nevoie de tratament de impermeabilizare pentru a-si pastra aspectul initial.
 
5. Asortarea obiectelor sanitare in baie 
Toti designer-ii moderni au creat serii intregi de fabricatie pentru obiectele sanitare din baie. Acestea sunt formate in principal din lavoar, vas WC, bideu, in anumite situatii si baterii ori accesorii. Recomandarile se indreapta spre ideea de folosire a obiectelor sanitare din aceeasi serie (cu acelasi design) pentru aceeasi baie. In cazul executiilor in stilul clasic (antic) cerintele sunt mai reduse. Bateriile folosite sunt din alama cromata si au un design in acord cu cel al obiectelor sanitare. Cada si cabina de dus pastreaza linia principala de design iar bateriile sunt din aceeasi familie cu cele de lavoar.

Cum alegi si cum montezi un lavoar?
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii