X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Do it yourself // pe 21.02.2019

13 sfaturi despre montajul balustrilor din piatra

Balustradele din piatra au varste milenare. Destinati scarilor, teraselor sau chiar unor parmalacuri, balustrii din care erau compuse acestea au format secole de-a randul osatura de rezistenta a mainii curente. Executati din lemn, piatra, beton si alte materiale, balustrii sunt elemente de constructie care imbina siguranta cu estetica, rolul lor in executia scarilor si balcoanelor fiind esential. 
Inventati dintr-o necesitate si amintind ca design de pilastri, balustrii apar in antichitate si pastreaza si azi fie formele arhaice de atunci, fie ideea minimalista a unor siluete asemanatoare.  Tehnicile pe computer imping mult inainte proiectarea balustrilor astfel incat azi poti obtine ce forma doresti. Pe de alta parte materialul ales determina tehnologia de executie. In acest sens balustrii din beton se obtin prin turnare in vreme ce obtinerea celor din piatra naturala sau lemn se face prin aschiere cu scule specifice. Prelucrarea  prin aschiere este evident mai dificila cand se foloseste piatra naturala, un material dur si dens prin comparatie cu lemnul.


sursa foto: buechelstone.com

Balustrada executata cu balustri din piatra naturala este masiva si necesita un efort de montaj, de aceea se recomanda folosirea unor echipe de specialisti. Mana curenta, folosita la scari, balcoane, terase, are in componenta o baza pe care se fixeaza balustrii, asemanatoare unui sant din piatra, balustrii propriu-zisi, inchiderea superioara si capacul. Urmatorii pasi sunt de urmat in executia unei balustrade:

1. Proiectarea si executia balustrilor – aceasta prelucrare se face prin sculptarea blocurilor de piatra conform proiectului de executie, in acelasi mod se executa baza, inchiderea si capacul balustradei. Balustrii de capat sunt de regula de dimensiuni mai mari iar fixarea lor se realizeaza (mai ales in cazul scarilor) dupa doua axe. 

2. Masurarea si fixarea locurilor de montaj pentru balustri, acestia se monteaza in general in grupe de 3 bucati insa. Masurarea si marcarea locurilor de montaj se realizeaza atat pe baza cat si pe inchidere. Pentru o masurare precisa se traseaza o linie cu creta chiar pe mijlocul bazei. Centrul bazei balustrilor se afla pe aceasta linie. Se masoara distanta dintre marginile baustrilor de capat ( o notam cu A)  si se divide aceasta la numarul de balustri (se stabileste numarul de balustri tinand cont de diametrul cel mai mare al unui balustru). Rezultatul reprezinta distanta dintre centrele balustrilor (o notam cu B). Pe baza notatiilor si considerand numarul de balustri egal cu 4 avem A : 4 = B. Se masoara din marginea unui balustru de capat o distanta egala cu 0.5 x B, aici va fi centrul primului balustru dintre cei 4. Centrul celui de-al doilea balustru va fi la o distanta egala cu 1.5 x B de la marginea aceluiasi balustru de capat (sau la o distanta de B fata de centrul primului balustru). La fel se procedeaza pentru gasirea celui de-al treilea si al celui de-al patrulea centru. 

Exemplu: presupunem ca A = 1000 mm si ca numarul de balustri este de 4. Rezulta B= 1000:4 = 250 mm. Centrul primului balustru va fi la 0.5xB adica la 0.5x250 = 125 mm de marginea balustrului de capat. Al doilea centru va fi la 1.5xB adica la 1.5x250 = 375 mm de marginea baustrului de capat. La acelasi rezultat se ajunge si schimband referinta de la marginea balustrului de capat la centrul primului balustru, adica prin adunarea a 250 mm (B) la distanta determinata pentru marcarea centrului balustrului cu numarul unu (adica 125 mm + 250 mm = 375 mm). In acest mod  se stabileste centrul fiecarui balustru. Se marcheaza pe baza locul centrului si locul fiecarui balustru. Distanta intre balustri trebuie sa fie mai mare decat diametrul cel mai mare al balustrilor iar distantele intre centre trebuie sa fie egale intre ele. In acest mod balustri vor fie egal distantati unul fata de altul. Balustrii sunt elemente cu greutate mare de aceea amplasarea acestora are o importanta majora intrucat miscarea lor pentru cautatea pozitiei corecte este foarte greu de realizat. Daca mana curenta se monteaza intre doi stalpi din beton (acestia vor avea rolul de balustrii de capat)  deja amplasati atunci este necesara o placa din piatra care sa imbrace fiecare stalp si care sa fie executata din acelasi tip de piatra ca balustri. Fixarea acestor placi se face cu adeziv si cu suruburi. Daca amplasarea balustrilor se face pe o scara atunci acestia se vor amplasa exact in mijlocul treptei.

3. Gaurirea balustrilor, a bazei si a inchiderii – aceasta operatie se executa cu o rotopercutanta atat in corpul balustrilor (la ambele capete) cat si in cel al bazei si in cel al inchiderii. In general este compatibila cu tijele filetate M12. Pe baza si inchidere diametrele vor fi mai mari. 

4. Fixarea bazei pe suport – fixarea se face cu mentinerea planeitatii, aceasta se obtine prin turnarea unei sape autonivelante in balcon sau terasa. Pozitionarea balustrilor pe baza se face exact in spatiile delimitate anterior. Scarile se toarna din beton conform sablon anterior executat. Eventualele corecturi se pot executa, in situatii specifice, cu folosirea unor pene de lemn. 

sursa foto: meltonclassics.com

5. Umplerea gaurilor din baza si fixarea tijelor filetate – aceste operatii se executa cu folosirea unui pistol de injectie cu ajutorul caruia se introduce in gaura de pe baza o ancora chimica urmata de o tija filetata (eventual M12). Se executa operatia pentru toate cele 3 gauri care formeaza prima grupa de balustri din mana curenta. Temperatura de aplicare a ancorei trebuie sa fie cea prevazuta de producator (de regula peste 0 grade Celsius). Tija filetata trebuie fixata perpendicular pe baza. 

6. Pregatirea suprafetei - baza pentru fixarea balustrilor – pregatirea se face prin aplicarea pe suprafata a unui strat de adeziv pentru piatra, acesta va folosi la intarirea fixarii balustrilor

7. Fixarea balustrilor – se umplu gaurile practicate in balustri cu acelasi adeziv – ancora chimica si, inainte ca acesta sa se intareasca se introduce balustrul in tija filelata de pe baza fixandu-se totodata si cu ajutorul adezivului. Se cere atentie la pozitionarea balustrului. 

8. Se procedeaza la fel cu ceilalti 2 balustri – fixarea acestora se face urmand procedura de mai sus, se urmareste ca balustrii sa fie la acelasi nivel. Daca montajul se face pe treptele unei scari atunci se monteaza balustrii unul cate unul. Balustrii de capat de scara sunt mai mari si se fixeaza prin prindere mecanica pe doua axe. O prindere se face in podea si cealalta intr-un perete vertical, perpendicular pe podea. In acest mod se ranforseaza toata mana curenta. 


 
9. Umplerea gaurilor si fixarea tijelor in partea superioara a balustrilor – se executa dupa aceeasi tehnologie, se umple cu o ancora chimica gaura din balustru si apoi se ataseaza tija filetata.
 
10. Montajul inchiderii – se umplu gaurile din inchidere si apoi aceasta se aseaza peste grupul de 3 balustri montati, avand grija ca tijele acestora sa intre in gaurile inchiderii.

11. Chituirea – se procedeaza la chituirea spatiilor dintre inchideri si a zonelor de imbinare intre balustri si inchidere  si intre acestia si baza. 

12. Lustruirea suprafetelor – se executa cu smirghel sau perii de piatra. 

13. Fixarea capacului – acesta se gaureste la fel cum se gaureste si inchiderea, in gaurile inchiderii se fixeaza tije filetate iar acestea intra apoi in gaurile practicate in capac.


PIATRAONLINE recomanda utilizarea balustrilor ( pentru balcon, terasa sau scara) din piatra naturala pentru rezistenta lor si design-ul special. La PIATRAONLINE balustrii se executa la dimensiunile cerute de client din limestone, marmura, granit. 
Comanda balustri din piatra naturala la PIATRAONLINE, in Aleea Teisani nr 137 A, sector 1, si vei obtine cele mai frumoase balustrade si parmalacuri din piata. 

Cum montezi mana curenta din balustri de piatra
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii