X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Bucatarie // pe 27.11.2018

In orice bucatarie blatul este un element central. Pe el lucrezi pentru pregatirea mancarii sau il folosesti drept suport pentru diferite obiecte casnice. Asupra lui actionezi cu obiecte taioase care-l pot deteriora si tot asupra lui se deverseaza solutiile corozive. De aceea intretinerea blatului de bucatarie reprezinta o prioritate cotidiana si multe din defectiunile care apar pe suprafata acestuia se datoreaza greselilor care se fac in abordarea activitatilor aferente sau in superficialitatea cu care acestea se efectueaza. O abordare profesionista a activitatilor de intretinere mareste durata de viata a blatului de bucatarie si conserva proprietatile materialului din care acesta este executat. 

1. De ce e bine sa tii cont inainte sa te apuci de treaba  
Pentru a evidentia modul de lucru este nevoie sa se analizam mai intai urmatoarele aspect:
• gradul de utilizare a blatului – este in functie de nivelul de activitati care se desfasoara pe suprafata lui. Se pot desfasura activitati simple, de preparare a unor mancaruri usoare, cum ar fi salate sau mic-dejunuri, sau se pot pregati mancaruri complexe, care presupun prelucrarea de carnuri, legume sau fructe si tehnici de preparare mai complicate. In primul caz efectul asupra suprafatei blatului este minimal si intretinerea in aceste conditii este relative usoara. In cel de-al doilea suprafata poate fi afectata de diversele tipuri de prelucrari care pot produce cu usurinta defectiuni ale acesteia. De aici necesitatea aplicarii unor masuri de intretinere consecvente care sa protejeze suprafata. 
• ritmul de utilizare – tine de cat de des se foloseste blatul.  Un blat pe care se pregateste mancarea de doua ori pe saptamana este mai putin afectat decat unul care ajuta la prepararea mancarii zilnic. De aceea blaturile de restaurant sau de cantina, unde ritmul de folosire este ridicat, sunt cele mai afectate.
• materialul din care este executat blatul – reprezinta un element esential de care trebuie tinut cont inca din faza de alegere a acestuia. In functie de acesta se alege o varianta sau alta pentru intretinere. 

2. Ce strica suprafata blatului
In functie de tipul de materialul folosit un blat poate fi afectat de diverse activitati desfasurate pe suprafata lui. Cel mai des acesta va suferi din cauza actiunilor mecanice, in special a celor prin taiere si lovire (prelucrarea carnii, taiarea painii, a unor legume). In cazul blaturilor din piatra naturala, lemn sau compozit rezultatul acestor actiuni poate fi reprezintat de zgarierea  sau desprinderea unor aschii de pe suprafata.  In cazul blaturilor din inox loviturile pot determina indoirea suprafetei. Actiunile mecanice asupra blaturilor executate din placi de piatra naturala sau ceramice pot duce la spargerea acestora. Factorii de mediu (temperatura, presiunea) actioneaza cu rezultate diverse asupra anumitor suprafete. Temperatura este bine suportata de toate tipurile de blat, daca este aplicata accidental, insa aplicarile multiple afecteaza in timp toate suprafetele. Pe langa factorii fizici aupra blatului pot actiona si factori chimici, acestia fiind reprezentati de acizii alimentari si de detergentii comerciali folositi pentru curatenie. Acestia sunt factori corozivi si actioneaza in profunzime. Agentii alimentari acizi (sucurile unor fructe, anumite soiuri de vin, otetul, bauturile pe baza de cola) si detergentii comerciali afecteaza blaturile din piatra naturala in functie de tipul rocii, cele din lemn sau inox sunt afectate in timp iar blaturile din placi ceramice si din compozit nu sunt, in general, afectate.
 

Cum se intretine blatul de bucatarie?
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii