X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Ghid de alegere blat bucatarie - Cum alegi un blat de piatra?

publicat in: Bucatarie // pe 10.10.2018

Blatul de lucru este elementul central al bucatariei. Alegerea unui blat din piatra naturala este fireasca daca tinem cont de calitatile materialului. Dar care este tipul de piatra potrivit pentru bucataria ta ? Sunt blaturi din ardezie, marmura,travertin, limestone ori granit, fiecare raspunzand, intr-un fel, cerintelor tale. Criteriile pe care este recomandabil sa le ai in vedere in alegerea ta sunt:

1. Rezistenta la temperatura inalta  
2. Rata de absorbtie a apei
3. Rezistenta la zgarieturi / Rezistenta la abraziune
4. Rezistenta la rupere
5. Rezistenta la pete
6. Culoarea

1. Rezistenta la temperatura inalta  
Toate tipurile de piatra naturala rezista bine la temperatura ridicata. Nu insa si la socurile termice repetate. Diferenta de temperatura la depunerea unui obiect fierbinte pe piatra rece determina un soc termic care poate produce crapaturi in blat. Granitul si ardezia rezista cel mai bine la temperatura ridicata insa trebuie evitata expunerea repetata. Marmura si travertinul sunt mai putin rezistente, asezarea unui obiect fierbinte pe suprafata poate produce soc termic urmat de arsuri minore si de schimbarea culorii acesteia la nivel local.
2. Rata de absorbtie a apei
Aceasta caracterizeaza porozitatea materialului care poate varia de la impermeabil pana la foarte poros. Travertinul, limestone si marmura sunt mediu poroase (0.8%-0.08%).  Ardezia si anumite tipuri de marmura au porozitate scazuta ( 0.3% – 0.04 %) iar granitul este aproape impermeabil (0.01%). Dintre finisaje cel mai putin absorbant este cel lucios, finisajul mat este mai absorbant. 
Rata de absorbtie se poate modifica prin tratamentele aplicate placarilor din piatra naturala.

3. Rezistenta la zgarieturi / Rezistenta la abraziune
Intrucat blatul este folosit pentru prepararea mancarii posibilitatea de zgariere prin folosirea unor ustensile de bucatarie este ridicata. Granitul si ardezia (nivel 6-7 din 10 pe scara Mohs a duritatilor) sunt materiale rezistente, se poate taia pe ele, in vreme ce marmura, limestone  si travertinul sunt mai putin dure ( nivel 3-4 pe scara Mohs). Abraziunea nu are efecte majore asupra blaturilor din bucatariile private, intrucat frecarea pe suprafata nu este mare. Blaturile de bucatarie de restaurant sau cantina pot fi afectate. Granitul are rezistenta la abraziune cea mai mare, urmeaza marmura, ardezia, travertinul si limestone. 

4. Rezistenta la rupere
Decupajele sunt obligatorii daca dorim sa incastram in blat chiuveta sau electrocasnice de bucatarie. Blaturile se executa din lastre de piatra cu o grosime de 2 sau 3 cm, dimensiunile si pozitiile decuparilor sunt importante din cauza posibilitatii de fisurare sau rupere a blatului. In zonele de margine, unde ramane material subtire in urma decuparii, este posibil sa se produca fracturi. Ardezia suporta o presiune de pana la 5 kg/ mmp pana sa se rupa, granitul pana la 3 kg/ mmp, marmura, travertinul si limestone pana la 2 kg/mmp.  Pentru blaturile la comanda din granit si ardezie se pot alege grosimi de 2 cm in vreme ce pentru marmura, limestone si travertin este recomandat ca blatul sa aiba 3 cm grosime. 

5. Rezistenta la pete
Toate blaturile se pateaza cu apa, substante grase ori acizi alimentari. Blaturile cu finisaj lucios (polish) se pot matui in urma folosirii ca blat de lucru. Granitul si ardezia, avand porozitatea redusa, sunt mai rezistente la formarea petelor decat marmura, limestone si travertinul. Tratamentele periodice imbunatatesc rezistenta la pete.  

6. Culoarea
Culoarea este un element de estetica important. Marmura ofera culori delicate, cea deschisa la culoare bucurandu-se si de proprietatea de translucenta, travertinul are culori linistite, cu accent mediteranean, granitul este clasic iar ardezia exotica. Granitul prezinta o mare variatie a culorii, marmura la fel, travertinul si limestone sunt ceva mai stabile. Ardezia poate contine mica si atunci zonele respective capata o stralucire specifica. 

Criteriile prezentate sunt doar o parte dintre cele de care este bine sa tinem cont in alegerea pietrei pentru blat. Pentru orice detalii suplimentare consilierii PIATRAONLINE va asteapta, viziteaza showroom-ul, suna in Call Center la 021 9907 sau trimite un email la office@piatraonline.ro. 
 

Ghid de alegere blat bucatarie - Cum alegi un blat de piatra?
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2018 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007. Preturi afisate in LEI fara TVA. Oferim produse de cea mai buna calitate la un pret accesibil.
Infocenter & premii