X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Piatra naturala // pe 07.12.2018

Placile ceramice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Egiptenii, babilonienii, asirienii cunosteau tehnologia antica de fabricatie si sunt relicve care atesta folosirea acestora in Egipt, in urma cu 2600 ani inaintea erei noastre. Ulterior placile ceramice au fost fabricate in tarile europene cu nivel economic ridicat si in SUA. Inventarea cuptorului tunel in jurul anului 1910 a marcat avantul productiei placilor.  La sfarsitul secolului XX si inceputul secolului nostru statisticile plasau Italia ca lider mondial cu o cota de aprox 25% din piata, urmata de Spania (13%), Brazilia si Germania ( circa 11%) in vreme de SUA produceau 5% din volumul total, cifrat in anii 90 la 2.5 bilioane dolari SUA. Intrucat productia placilor ceramice este intr-o dependenta puternica de piata imobiliara, constructia de locuinte fiind principalul client al acesteia, nu se pot prevede cresteri spectaculoase de productie, cele cateva procente fiind acoperite cu usurinta de catre producatori. Cu sabia crizei de supra-productie deasupra capului acestia au investit in dezvoltarea unor tipuri de placi ceramice noi, care sa ocupe segmentul de piata acoperit de alte materiale de constructie. 

1. Gresie exterior – caracteristici generale
Materia prima din care se executau placile era argila. Se mai foloseau minerale naturale (feldspat) si o serie de aditivi. In linii generale procesul s-a pastrat. In faza initiala material prima trebuie macinata la o granulatie mai mica. Anumite tehnologii pretindeau umezirea cu apa si apoi extragerea acesteia din amestecul format, urma apoi trecerea intr-o alta faza, de macinare fina, morile cu bile fiind intens folosite. In esenta productia cuprinde dozarea, amestecarea, macinarea, prima uscare, formarea, a doua uscare, glazurarea, coacerea. Tehnologia actuala cuprinde multe operatii automatizate. Acoperirea cu glazura (material din sticla care se topeste in timpul arderii si adera totodata la suprafata placii in perioada de racire) a adus cu sine o rezistenta sporita la umiditate. Intensificarea cercetarilor in domeniu a oferit raspuns la intrebarea:  Se pot folosi placi ceramice la exterior ?

sursa foto: httpdicimo.com

Prin caracteristicile lor actuale raspunsul pare sa fie mai degraba afirmativ intrucat placile ceramice se caracterizeaza prin durabilitate, cheltuieli reduse cu mentenanta, pret scazut raportat la durata de viata, versatilitate superioara, rezistenta la apa si foc, si nu prezinta  pericol pentru sanatate. 
  
2. Gresie exterior – cerinte, date tehnice 
O placare exterioara va raspunde unor solicitari distincte, indiferent de materialul din care este executata. De aceea placile ceramice cu utilizare de exterior vor fi:
Dure - in conformitate cu scala Mohs  placile ceramice vor trebui sa corespunda nivelurilor de duritate de la mediu la dur , avand cel putin 3-4 grade pe respectiva scala. Piatra naturala folosita in exterior are nivelul de la 3-4, corespunzator pentru travertin, marmura, limestone, si ajunge pana la gradul 6-7, nivel la care se afla granitul, ardezia, sandstone. 
Rezistenta la alunecare – aceasta se refera la coeficientul static de frecare masurat pe suprafata in stare uscata si umeda. In ultima perioada testele au indicat necesitatea prezentei unui coeficient de peste 42% pentru o suprafata data. 

sursa foto: supergres.com
Rezistenta la factorii abrazivi – aceasta clasificare (PEI rating, de la 0 la 5) are in vedere comportamentul suprafetei sub trafic. Potrivit acestei clasificari placile ceramice de clasa lV sau V sunt potrivite pentru trafic exterior, in aplicatii comerciale (supermarket-uri, restaurante, hoteluri, expozitii) sau in medii cu trafic dificil (aeroporturi, mall-uri) 
Rezistenta la frig si la cicluri inghet–dezghet – aceasta este unul dintre punctele nevralgice ale placarilor exterioare din piatra naturala. Cerinta ridica probleme incepand cu zona temperata unde frigul este semnificativ.  Datorita ghetii care se formeaza apare si problema alunecarii pe suprafata, lucru dificil de solutionat. 
Aceste cerinte ridica noi probleme tehnice si rezolvarea lor creste pretul produselor. Si asta se intampla cand de mii de ani piatra raspunde tuturor pretentiilor. 
Cu toate acestea, si tocmai de aceea, producatorii de placi ceramice tind sa realizeze alternative spectaculoase pentru pavajele exterioare din piatra naturala.  Ceea ce, mai devreme sau mai tarziu, va tensiona contradictia dintre caracterul ecologic si autenticitatea pietrei naturale si pragmatismul invadator al lucrului facut de om. Pana atunci insa domnia pietrei naturale in domeniu va dainui. Placari exterioare pentru trafic de persoane sau auto, fie acesta intens sau redus, toate executate din piatra naturala,  rezistenta si durabila, se intalnesc pe toate meridianele din timpuri stravechi. 

sursa foto: refin-ceramic-tiles.com

Iata ce tipuri de placari exterioare se executa din piatra naturala:
• Pavajele exterioare din piatra cubica – granitul si sandstone sunt cel mai des folosite alegeri pentru pavaje care includ traficul auto si cel pietonal intens in vreme ce  pavajele din marmura sunt destinate aplicatiilor cu un trafic pietonal mai redus. Bordurile asezate pe marginile drumurilor completeaza gama de utilizarea a pietrei naturale.  
• Placarile exterioare din piatra naturala sunt folosite pentru terase, margini de piscine, drumuri de acces cu trafic pietonal redus, trepte exterioare etc. Acestea se executa din placi de granit, ardezie, limestone, marmura si travertin
Toate aceste placari exterioare din piatra naturala sunt inca in voga si nu se intrevede o data clara incepand de la care domnia lor sa fie contestata. Chiar daca fabricantii de placi ceramice avanseaza cu cercetarile in fiecare an si au scos deja serii de produse pentru montaj exterior totusi pana la detronarea pietrei naturale drumul e inca lung si nu pare a fi usor de parcurs.
 

Gresie la exterior – Noua tendinta de pavaje exterioare
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii