X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Terasa & Gradina // pe 08.05.2017

Exista multe idei pentru gradina pe internet si in revistele de specialitate care sunt pline de sugestii, dar foarte rar articolele explica ideile de baza ce trebuie urmate pentru a obtine o gradina mica si cocheta. Indiferent daca dorim o gradina elegant-luxurianta sau una minimalista si aerisita, cand vorbim de amenajari gradini, ne referim la doua planuri principale. Primul este unul orizontal, plat, ca si cum gradina ar fi vazuta de sus, iar al doilea este tridimensional, in care va puteti imagina parcurgand gradina la 1,5 m de sol.

Idei pentru amenajarea unei gradini mici

Planul orizontal este cel descoperit la un prim contact cu gradina si reprezinta imaginea de ansamablu, in care detaliile conteaza mai putin. In plan vertical detaliile devin mai importante si joaca rolul de elemente structurante. De ce 1,5 m de la sol? Pentru ca de acolo intelegem cel mai bine o gradina, de pe scaun, relaxati, pregatiti sa ne lasam coplesiti de spiritul si armonia acelui loc.

Deci armonia este notiunea de baza care trebuie respectata cand discutam de amenajarile gradinilor mici. Abordam pentru inceput planul orizontal. O alee din piatra naturala (realizata din placi, piatra cubica sau din pasi japonezi) nu ar trebui sa taie pe jumatate gradina, pentru ca astfel va rezulta o structura simetrica, iar simetria este in general de evitat.

Ca sa nu ne facem griji in privinta acestei simetrii, putem crea o alee sinuoasa, cu una sau doua curbe. Aleea poate sa fie si dreapta, cu o latime constanta (deci aratand ca o linie), si atunci inducem o senzatie geometrica mai profunda spatiului (minimalism, hi-tech). Daca preferam o ambianta luxurianta, rustica, latimea aleii poate varia usor din loc in loc. In acest caz aleea se construieste adesea cu ajutorul pietrelor poligonale care pot avea sau nu rosturi intre ele.

Idei pentru amenajarea unei gradini mici

Cand cautam idei pentru gradina, trebuie sa pornim de la o linie sau de la un punct principal, de focus. Deocamdata ne oprim asupra felului in care ne folosim de axa. Iar axa, linia, cea mai des utilizata este chiar aleea. Marginile curtii pot fi incadrate de vegetatie (flori, plante, arbusti) si de pietre, fie ca sunt roci, pietris sau ”pebble” (pietre de dimensiuni mici cu marginile rotunjite).

Aceasta incadrare cu vegetatie si cu piatra naturala trebuie sa indeplineasca o conditie restrictiva. Una dintre laturi trebuie sa fie mai putin acoperita. Nu vrem sa ne facem o jungla, nu? Cand avem o casa placata cu piatra naturala, este ideal ca exact acel zid dinspre curte sa ramana cat mai putin acoperit. Si daca tot exista un zid placat cu piatra naturala, atunci ar fi minunat ca piatra naturala din care este realizata aleea sa aiba aceeasi culoare cu piatra de pe zid.

Idei pentru amenajarea unei gradini mici

Pana acum am vorbit despre linie (alee) ca loc de referinta. Sa vedem ce se intampla daca reperul principal este o arie, o suprafata de focalizare a atentiei. Terasa indeplineste in mod obisnuit acest rol. Exista destule gradini mici structurate in jurul unei terase din piatra naturala (travertin, marmura, granit). Iar terasa ar trebui sa nu aiba forma simetrica (semicerc, rectangulara), dar, daca are, putem rupe aceasta simetrie in cateva moduri foarte simple. In primul rand, nu plasam masa in centrul terasei.

Putem planta un copac, un arbust, un grup de arbusti intr-un colt al terasei, obtinand astfel si umbra atat de necesara intr-o gradina. O alta modalitate de rupere a simetriei ar fi instalarea unui gratar placat cu piatra naturala langa terasa. Cele mai multe gratare de acest tip sunt placate cu piatra poligonala care se integreaza perfect in amenajarile gradinilor mici, mai ales daca aleea sau/si soclul casei sunt construite din acelasi material sau au culori asemanatoare.

Idei pentru amenajarea unei gradini mici

Alte solutii care pot anula simetriile din plan orizontal sunt cismelele (din piatra naturala sau compozita), totemurile sau alte obiecte decorative pentru amenajari gradini, precum sfere din piatra naturala simple sau care arata ca niste mingii. Toate acestea reprezinta pete de culoare care, dispuse cu atentie si putina imaginatie, creeaza un spatiu orizontal plin de dinamism si primitor pentru orice vizitator al micii gradini.

Acele elemente, care vazute de sus vor fi percepute ca pete de culoare, la nivelul solului (acel 1,5 m de la pamant, stand relaxati pe scaun) vor fi percepute tridimensional. De acum conteaza inaltimea obiectelor din gradina. Cel mai comod este sa pornim de la cel mai inalt element, care, adesea, in mod inevitabil, este zidul casei. Nu plasam copacul sau gratarul din piatra naturala foarte aproape de zid. Oricat ar fi de mica, gradina trebuie sa creeze senzatia unui spatiu aerisit, cu distante armonioase intre obiecte. In plus, nu uitati ca una dintre laturile curtii, de preferat zidul casei, trebuie sa fie cat mai putin acoperit: evitarea ”junglei”, cum spuneam mai sus.

Idei pentru amenajarea unei gradini mici

Cand cautam idei pentru gradina, vom descoperi mereu rolul major jucat de plante in amenajarile exterioare. Insa florile sau orice tip de vegetatie nu trebuie sa aiba o inaltime egala in toata gradina. Inaltimea trebuie sa varieze pentru a se evita monotonia. In acest scop putem combina aranjamentele florale cu roci de diferite dimensiuni sau cu pietris. Aceeasi monotonie din plan vertical se rupe si daca folosim plante agatatoare dispuse pe araci sau pe structuri de lemn sau de fier forjat. Lemnul, plantele, fierul si piatra naturala se inteleg perfect.

Idei pentru amenajarea unei gradini mici

Asadar, cand sunteti in cautare de idei pentru gradina, nu uitati de cele doua planuri – orizontal (de ansamblu) si vertical (de detaliu). Acestea sunt principalele coordonate de care trebuie sa aveti grija prima data. Apoi trebuie sa ne preocupe dialogul cromatic din interiorul gradinii si armonia texturilor, mai ales cand vorbim de piatra naturala.

Idei pentru amenajarea unei gradini mici

Pentru mai multe idei de amenajari gradini, va asteptam la PIATRAONLINE. Ne puteti contacta telefonic la +4021 9907, prin email sau ne puteti vizita in showroomul nostru din Aleea Teisani nr. 137A, sector 1, Bucuresti. Aici veti vedea multe solutii oferite de piatra naturala, multe la care nu v-ati gandit probabil, si veti descoperi de ce suntem un adevarat ”Generator de inspiratie”.

Idei pentru amenajarea unei gradini mici
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Pret cu TVA 105,84 Lei
IN STOC
Cuptor Gradina - Placat cu piatra poligonala
Cod GCG-480
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Pret cu TVA 2.503,78 Lei
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Panel Quartit  Silk Yellow 15 x 60 cm
Cod PND-4357
Stoc epuizat
Pret cu TVA 117,96 Lei
Stoc epuizat

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii